Tämän syyn takia moni luopui maskin käytöstä Helsingin julkisessa liikenteessä – Kristiina, 35: "En näe enää pakolliseksi"

Kasvomaskien käytön väheneminen on ollut silmämääräisesti nähtävillä kaupoissa ja joukkoliikennevälineissä.

Helsingin seudun liikenne (HSL) pitää viikoittaista tilastoa matkalipuntarkastajien työn ohessa tekemien havaintojen perusteella.

– Tällä hetkellä näyttää, että käyttö on pysynyt kovin tasaisena. Esimerkiksi viikolla 6 keskimäärin 85 prosenttia matkustajista käytti maskia. Sitä edellisellä viikolla luvut ovat pyörineet 80– 85 prosentin välillä, toteaa turvallisuusasiantuntija Sami Hulkkonen.

Joulukuussa maskia käytti parhaimmillaan yli 90 prosenttia matkustajista. Alueellisia eroja kuitenkin on. Myös vuorokaudenaika on vahvasti yhteydessä maskin käyttöön.

– Monessa paikassa näyttää siltä, että maskien käyttö on vähentynyt. Kantakaupungissa maskia käytetään keskimäärin enemmän. Lähiöissä ja alueilla, joissa sosioekonominen asema ei ole korkea, maskin käyttö on vähäisempää, Hulkkonen jatkaa.

Myöhään illalla julkisissa liikennevälineissä maskia käytetään vähemmän, ruuhka-aikaan enemmän.

Olen saanut kaksi rokotetta ja sairastunut koronan.

Pohjois-Haagan asemalla usealla junamatkustajalla on maski käytössä. Moni laittaa suojan kasvoille vasta mennessään junaan ja ottaa sen pois heti junasta poistuttuaan. Nuoremmilla maskeja on vähemmän. Junasta rappusiin viilettävällä Olli Lähdekivellä, 27, maskia ei ole.

– Yhdessä vaiheessa käytin, mutta en enää. Sen käyttö edellyttäisi käsien jatkuvaa pesemistä ennen ja jälkeen maskin laiton. Olen kuullut, että moni käyttää samaa maskia monta kertaa. Onko siitä sitten enää mitään hyötyä? rakennusalalla työskentelevä mies pohtii.

Jonin, 35, pitkä korona on kestänyt jo puolitoista vuotta: tauti ei näkynyt testeissä, mutta koronakoirat merkkasivat sen – "En pysty kunnolla puhumaan"

Moni maskiton sanoo luopuneensa maskista viimeistään sairastettuaan hiljattain koronan. Myöskään junaan nouseva Kristiina Junnola, 35, ei käytä maskia enää julkisissa eikä kaupoissa.

– Olen saanut kaksi rokotetta ja sairastanut koronan. En näe sitä omalta kannaltani enää pakolliseksi. Toki katson, mihin junassa istun.

Esitys: Ravintolarajoitukset jäävät historiaan 1. maaliskuuta – hygieniavelvoitteet jatkuvat ainakin maaliskuun loppuun

Viisikymppinen Anne Sänkiaho sanoo käyttävänsä maskia edelleen kaikissa sisätiloissa.

– Sairastin kuukausi sitten koronan. Tunnen kuitenkin sosiaalista painetta käyttää sitä.

Laaja etätyösuositus päättyy – Tätä se tarkoittaa

Hannu Oittinen kaivaa maskin asemalaiturilla taskustaan nähdessään junan saapuvan.

– Julkisissa käytän aina.

Pääkaupunkiseudulla on edelleen voimassa laaja maskisuositus. Maskin käyttöä suositellaan sisätiloissa tai julkisissa liikennevälineissä rokotussuojan tasosta riippumatta kaikilla yli 12-vuotiailla.

Kauppakeskus Kaaressa maskeja näkee yhä suhteellisen paljon. Myös kauppakeskuksessa ilman maskia kulkeva on useammin nuori. Eläkkeellä olevan Kyllikki Kärpäsen mukaan käyttö on vähentynyt erityisesti kaupoissa.

– Se on vähentynyt aivan selvästi. Itse käytän maskia ja olen ollut siinä erityisen huolellinen. Minusta se on hyvä ja tarpeellinen.

Kaupan alalla työskentelevä Lotta Heikkilä, 47, joutuu töissään käyttämään maskia.

– Muuten en käytä. Minusta se on turha ja ahdistava. Tuntuu siltä, ettei siitä ole mitään hyötyä. Sairastin koronan jouluna. Tauti ei onneksi ollut niin paha kuin luulin.

IS: Äiti ei suostunut käyttämään kasvomaskia, lapselta evättiin hammashoito – äiti haastoi oikeuteen ja vaati tuhansien eurojen korvauksia yhdenvertaisuuslakiin vedoten

Kaupan liiton koronavarautumisen asiantuntija Lauri Kulonen kertoo, että maskin käytön vähenemistä on ollut havaittavissa.

– Yleisellä tasolla voi sanoa, että se on vähentynyt kaikilla alueilla.

Liitto ei kerää tilastotietoa asiasta. Havainto perustuu Kulosen omaan kokemukseen ja keskusteluun alan yritysten kanssa.

– Omalla henkilöstöllä maskit ovat käytössä edelleen. Suosittelemme sitä myös asiakkaille.

Isoista kauppaketjuista Kesko on koko korona-aikana myynyt Helsingissä yhteensä 12,5 miljoonaa maskia. Pahimmasta tautipiikistä, syksystä 2020, laskua on tähän päivään verrattuna ollut lähes puolet.

– Tällä hetkellä näemme maltillista 2–3 prosentin myynnin hiipumista viikkotasolla. Ei mitään radikaalia, mutta trendi on hienoinen laskeva, sanoo K-ryhmän myynti ja omat brändit -johtaja Tuuli Luoma.

Kuukausittain maskeja on korona-aikana Helsingissä myyty keskimäärin 500 000.

HOK-Elannosta kerrotaan, että vaikka vuodenvaihteen kovimmat myyntipiikit ovat tasoittuneet, maskit käyvät edelleen kaupaksi. Tällä hetkellä suurin kysyntä painottuu FFP2-maskeihin.

USU: Long covidin takia sairauslomalla yllättävän vähän ihmisiä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut