Varhaiskasvatus: Kaupunki perusti jälleen uuden työryhmän ratkaisemaan varhaiskasvatuksen ongelmia.
Helsinki on perustanut jälleen uuden työryhmän ratkaisemaan varhaiskasvatuksen henkilöstöpulaa ja parantamaan alan työoloja.
Ihmetystä on herättänyt se, miksi kuluvalla valtuustokaudella perustetaan jälleen uusi ryhmä. Edellinen "task force" -ryhmä aloitti edellisellä kaudella kaupungin kansliapäällikkö Sami Sarvilinnan johdolla.
Sarvilinnalla on asiaan selkeä vastaus.
– Edellinen työryhmä ei vain saanut riittävästi aikaan. Nyt on tarpeen taklata ongelmia uudestaan. Henkilöstön saatavuus on edelleen ongelma. Jossain määrin se on nyt vieläkin suurempi kuin aiemmin.
Sarvilinna sanoo, että ideoita oli, mutta niillä ei saatu toivottua vaikutusta. Yhtenä pointtina oli rekrytointiprosessien uudistaminen ja tehostaminen. Korona vaikeutti rekrytointitilaisuuksien järjestämistä ja niihin osallistumista.
– En halua mennä koronan taakse piiloon, mutta se on ollut yksi tekijä. Muuntokoulutus oli myös yksi asia, jota painotimme, mutta se vaatii pidemmän ajan kuin kaksi vuotta, jotta tuloksia näkyisi. Myös työsuhdeasuntojen houkuttelevuudesta on ollut puhetta, Sarvilinna listaa ryhmän ajamia asioita.
Ryhmä nosti keskusteluun myös valtakunnallisen haasteen varhaiskasvatuksen koulutuksen lisäämisestä.
– Toivottavasti uusi työryhmä löytää jotain sellaisia ratkaisuja, mitä me emme. Teimme silloin mitä tehtävissä oli.
Kasvatuksen ja koulutuksen apulaispormestarina viime valtuustokaudella toiminut Pia Pakarinen (kok.) ei pidä huonona, että uusi ryhmä perustetaan. Huonoa olisi kuitenkin se, jos jo olemassa olevaa materiaalia ei käytettäisi hyväksi.
– Tietoa ei puutu, mutta toimet puuttuvat. Siksi olisi nyt tärkeää edetä seuraavaan vaiheeseen ja päästä niin sanotulle nextille levelille. Nyt pitäisi olla suunnitelma, mitä tehdään.
Uuden ryhmän puheenjohtaja, nykyinen kasvatuksen ja koulutuksen apulaispormestari Nasima Razmyar (sd.) sanoo, että toimia tilanteen ratkaisemiseksi olisi pitänyt tehdä aiemmin.
– Mutta olen optimistinen, että monet jo tehdyt asiat ovat oikean suuntaisia. Jatkossa kehitämme entistä parempia ratkaisuja. Ymmärrän hyvin henkilöstön turhautumista ja vanhempien huolta.
Razmyar listaa erityisen tärkeiksi asioiksi muuntokoulutuksen jatkamisen, oppisopimuskoulutukset, riittävän määrän varhaiskasvatuksen opettajakoulutuksen yliopistopaikkoja sekä nopean avun joukot eli sijaisten palkkaamisen akuutin työtekijäongelman ratkaisemiseksi.
– Yhtä viisasten kiveä ei ole. Matalaa palkkatasoa voisi kompensoida Helsingissä esimerkiksi edullisemmilla työsuhdeasunnoilla tai muilla arjessa näkyvillä keinoilla.
Yksi iso asia on alan mainehaitan korjaaminen.
– Alalla on monta samanaikaista kriisiä, jonka seurauksena alalla on myös mainekriisi. Se pitää voida sanoa ääneen. Työhyvinvointi on olennaista ja se, että jos jotain sen edistämiseksi päätetään, niin se sitten toteutetaan, Razmyar sanoo ja viittaa muun muassa työvaatteista käytyyn keskusteluun.
Päivähoidon henkilöstölle ehdotettiin valtuustoaloitteella Helsinki-brändin mukaisia ulkoiluvarusteita, jotka kaupungin päätöksenteossa muuttuivat Helsinki-huppareiksi. Niitä ei vielä ole saatu käyttöön.
Ryhmän perustaja, pormestari Juhana Vartiainen (kok.) sanoo, että varhaiskasvatuksen henkilöstöpula on akuutti ja iso haaste, johon tarvitaan sekä lyhyt- että pitkäaikaisia ratkaisuja.
– Mikään yksittäinen toimenpide ei tule asiaa kokonaisuutena ratkaisemaan. Haluan, että tähän tartutaan nyt voimallisesti kaupunkitasolla.
Ryhmään on koottu asiantuntijoita kaupungin eri hallinnonaloilta. Mukana on muun muassa toimialajohtaja Satu Järvenkallas, maahanmuutto- ja työllisyysasioiden johtaja Ilkka Haahtela, henkilöstöpäällikkö Tiina Harju-Kukkula, ruotsinkielisen palvelukokonaisuuden johtaja Niclas Grönholm sekä viestinnän ihmisiä.
– Tältä ryhmältä odotankin konkreettisia ehdotuksia ja toimenpiteitä, joita voimme kaupunkitasoisesti edistää. Toimeksiannossa olemme selkeästi sanoneet, että henkilöstön ajatuksia kuullaan. Luotan siihen, että näin myös tehdään.
Pöydällä tulee Vartiaisen mukaan olla ratkaisuja edunvalvonnasta johtamisen parantamiseen, kannustimiin ja työoloihin.