Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Autot kaahasivat helsinkiläisen ala-asteen vieressä: 8 kertaa päin punaisia tunnin aikana – Iida, 12, lähettää kuskeille painavat terveiset

Liikenne: Ala-asteen 6. luokkaa käyvällä Iidalla on painavaa sanottavaa hurjastelijoille.

Kallion ala-asteen väistötilojen lähellä on mahdollinen vaaranpaikka jalankulkijoille. Tarkkaan ottaen kyse on suojatiestä, joka on Sturenkadun ja Wallininkadun risteyksen koillispuolella.

Poliisin helmikuun alussa tekemässä liikennevalvonnassa kahdeksan autoilijaa ajoi suojatien kohdalla punaisia päin yhden tunnin aikana.

Kallion ala-asteen vuosiluokat 4–6 ovat remontin takia olleet tammikuun alusta alkaen väistötiloissa Sturenkadulla suojatien välittömässä läheisyydessä. Remontti kestää ainakin 2,5 vuotta.

– Onneksi ei ole sattunut mitään onnettomuutta. Todennäköisyys sille on kuitenkin suurempi, jos liikennesääntöjä rikotaan toistuvasti, sanoo Helsingin liikennevalvontatoiminnon johtaja, ylikomisario Dennis Pasterstein.

Pasterstein kertoo, että poliisin seuraavassa valvonnassa 10. helmikuuta ei tosin havaittu autoilijoiden ajaneen punaisia päin puolen tunnin aikana. Sen perusteella on kuitenkin vielä mahdotonta vetää johtopäätöksiä siitä, onko viesti mennyt perille.

Vilkas Sturenkatu on herättänyt myös vanhemmissa huolta. Tammikuun alussa koulun vanhempainyhdistys partioi risteyksessä keltaiset liivit yllään, jotta autoilijat oppisivat varomaan koululaisia.

Kallion ala-asteen koulussa on paljon lapsia muttei yhtään ylimääräistä

– Tällä suojatiellä on monta paikkaa, minne lasten pitää ymmärtää katsoa siinä tapauksessa, että joku tulee punaisia päin – selänkin taakse, sanoo vanhempainyhdistyksen puheenjohtaja Outi Mäkelä.

Kallion ala-asteen rehtorin Juha Saaresahon mukaan lapsia on koulussa opetettu jo pitkään varomaan autoilijoita siltä varalta, että nämä eivät noudata liikennesääntöjä.

– Lapset ovat oikeudentajuisia, niin kyllä se kummastuttaa heitä, että miksi aikuiset eivät noudata liikennesääntöjä, Saaresaho kertoo.

Kallion ala-asteen 6. luokkaa käyvä Iida ei ole huomannut autojen hurjastelleen punaisia päin. Häntä kuitenkin tympäisee se, että näin on tapahtunut.

– Se herättää ajatuksen, että miksi pitää hurjastella?

Sekään ei ole Iidan mielestä oikein, että ala-asteella joudutaan varoittamaan koululaisia liikennesääntöjä rikkovista aikuisista. Liikennesäännöt kuuluvat kaikille.

– On tärkeä noudattaa liikennesääntöjä, ettei tapahdu onnettomuuksia ja jotta kenenkään ei tarvitse pelätä liikenteessä, hän perustelee.

Helsingin kaupunki reagoi vilkkaaseen tiehen jo ennen kuin väistötilat avattiin. Jalankulkijoiden vihreiden liikennevalojen kestoa pidennettiin ja paikalle tuotiin lapsista varoittavia liikennemerkkejä.

Sturenkadulle on suunnitelmissa myös liikenneturvallisuuskameraa – tosin etelämmäksi Sturenkadun ja Helsinginkadun risteykseen. Toinen vaihtoehtoinen sijainti Sturenkadun kameralle on Wallininkadun risteys.

Valvontakamera saa ylikomisario Pastersteinilta kannatusta. Jos ongelma on pysyvä, se vaatii myös pysyvää ratkaisua.

– Riski siitä, että autoilijan lompakolla käydään hidastaa vauhtia ja parantaa liikennesääntöjen noudattamisen mielekkyyttä, Pasterstein sanoo.

Kallion ala-asteen rehtori Juha Saaresaho kertoo, että oppilaille järjestetään kevään mittaan tilanteen takia tavallista enemmän liikenneopetusta.

Vanhemmilla on selvä viesti autoilijoilla: kiire pois liikenteessä.

– Kallion ala-asteen koulussa on paljon lapsia muttei yhtään ylimääräistä, Mäkelä sanoo.

12-vuotiaan Iidan viesti hurjastelijoille on vielä kirkkaampi.

– Älkää käyttäytykö tyhmästi liikenteessä.