Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Haluaisitko asua 1800-luvun talossa? Historiallista rakennusta suunnitellaan nyt uuteen käyttöön – "Asukkaita voisi olla ehkä jo parin vuoden kuluttua"

Remontti: 1800-luvulla rakennetun talon historialliset julkisivut halutaan säilyttää.

Munkkiniemen seurakuntatalo aiotaan muuttaa asuinkäyttöön. Lisäksi tarkoituksena on sallia työtilojen sijoittuminen rakennukseen.

Asia selviää Helsingin kaupungin laatimasta asemakaavamuutoksen osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta.

– Pääjulkisivut Laajalahdentien sekä puiston suuntaan säilytetään, mutta pihan puolen julkisivuihin voi tulla hienovaraisia muutoksia, kuten mahdollisesti parvekkeita, kertoo arkkitehti Harald Arlander Helsingin kaupungilta.

Pihan puolen julkisivuihin voi tulla muutoksia myös uusien ikkunoiden ja sisäänkäyntien järjestelyjen myötä. Asuintalon autopaikat, leikki- ja oleskelupaikat ja muut toiminnot sijoitetaan tontille. Lisäksi tontilla olevaa vanhaa puustoa pyritään huomioimaan suunnittelussa.

Rakennukseen tulevien asuntojen määrä ja pinta-alat tarkentuvat vasta myöhemmin suunnitelmien edetessä. Rakennus on kuitenkin kohtalaisen pieni, joten Arlanderin mukaan kyse on muutamasta asunnosta.

– Optimaalisimmassa tilanteessa kohteessa voisi olla uusia asukkaita ehkä jo vuoden 2024 puolella, Arlander kertoo.

Helsingin seurakuntayhtymästä kerrotaan, että talo ei ole enää viime vuosina ollut seurakunnan aktiivisessa käytössä, vaan tilat ovat palvelleet erilaisia lyhytaikaisempia tarpeita.

– Talolle on hyvä keksiä uutta käyttöä, jotta suojeltu rakennus pysyy kunnossa myös tulevaisuudessa, sanoo Helsingin seurakuntayhtymän kiinteistöjohtaja Osmo Rasimus.

Munkkiniemen seurakunta luopui vuokrien takia tilasta vuosia sitten. Helsingin seurakunnat maksavat kirkoista ja muista kiinteistöistä vuokraa seurakuntayhtymälle.

– Teemme peruskorjauksia sellaisiin kohteisiin, joita seurakunta sitoutuu pitkäaikaisesti käyttämään. Nyt haemme tähän rakennuksen käyttötarkoitukseen muutosta ja talo tullaan myöhemmin peruskorjaamaan uutta käyttötarkoitusta varten.

Kun rakennus palveli seurakuntatalona, siellä järjestettiin esimerkiksi muistotilaisuuksia, juhlia ja kokoontumisia.

Kirkkosalin lisäksi seurakunnalla ei ole tällä hetkellä Munkkiniemessä käytössä isompaa kokoontumistilaa. Kirkon aulatilaa hyödynnetään kokoontumisissa.

Munkkiniemen kirkkoherra Päivi Vähäkangas kertoo, että juuri tällä hetkellä alueella ei muutenkaan löydy yhteisöllistä tilaa.

– Yritimmekin etsiä toimijaa, joka olisi voinut tehdä seurakuntatalosta monikäyttöisen yhteisötilan, mutta emme sellaista löytäneet, Vähäkangas kertoo.

Toisaalta Vähäkankaan mielestä on tärkeää, että rakennuksen jatkokäyttöä ja sen suojelemista suunnitellaan. Kyseessä on historiallisesti merkittävä rakennus.

Vaikka rakennus onkin viime vuosina ollut aikaisempaa vähäisemmällä käytöllä, sitä valvotaan tarkasti niin seurakuntayhtymän kuin seurakunnan puolesta. Rakennuksessa on myös turvajärjestelmä.

– Talo on kirkkoa vastapäätä. Me ja muut kirkosta huolehtivat katsomme myös talon perään, hän sanoo.

Talo saa kaavamuutoksen myötä myös suojelumerkinnän. Alkujaan talo rakennettiin Helsingin Leppäsuolle vuonna 1878, ja sitä käytettiin työväen asuintalona. Munkkiniemeen talo siirrettiin vuona 1932. Siitä eteenpäin taloa on käytetty monipuolisemmin myös esimerkiksi toimistotilana ja päiväkerhotilana. Vuosina 1984–1985 taloon tehtiin peruskorjaus, ja se muutettiin seurakuntataloksi.

Seurakuntatalon osallistumis- ja arviointisuunnitelma on nähtävillä kaupungin verkkosivuilla 11. maaliskuuta asti.