Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Kulttimainetta nauttivan kivijalkaliikkeen myynti jatkuu Helsingissä – yrittäjä: "Etsin ihanaa jatkajaa, joka on yhtä 'hullu' kuin minä"

Tyyli: Yrittäjä Arja Könönen etsii kulttimaineeseen nousseelle vintage-liikkeellen jatkajaa, jotta voisi itse keskittyä argentiinalaisen tangon saloihin.

Kruununhaan Rauhankadulla sijaitseva Play It Again, Sam on tuttu monelle vintage-vaatteita rakastavalle harrastajalle, taiteilijalle ja muotitoimittajalle. Myös lukuisat stylistit, elokuva-, teatteri- ja oopperapuvustajat sekä yritysten teemajuhlia järjestävät asiakkaat palaavat tuttuun myymälään uudelleen ja uudelleen.

Nyt liikkeessä käyvät kuitenkin uudet tuulet, kun perustaja, yrittäjä Arja Könönen suunnittelee eläkepäiviään. Könönen kertoi suunnitelmistaan Helsingin Uutisille jo vuonna 2019. Aiemmin sovitut kaupat uuden yrittäjän kanssa jäivät kuitenkin vuonna 2020 koronan jalkoihin.

– Perustin Play It Again, Samin 35 vuotta sitten, ompelijaäitini vastusteluista huolimatta. Äitini mielestä oli silkkaa hulluutta käyttää asuntoon säästämäni rahat vintage-liikkeeseen. En kuunnellut, ja nyt minulla on liike ja lisäksi asunto, Arja Könönen nauraa hersyvään tyyliinsä.

Könönen on muhitellut jo pitempään ajatusta siitä, että vintage-liikkeelle olisi jo aika löytää jatkaja. Nuoria yrittäjiä on kyllä tarjolla, mutta rahoitus ja liikkeen arkeen sitoutuminen eivät ole aina itsestäänselvyys.

– Rakkauteni vintage-vaatteisiin ja -asusteisiin alkoi 1970-luvulla, kun olin vaihto-oppilaana Yhdysvalloissa. Siellä pääsin kunnon 1930-luvun Hollywood-glamourin tunnelmaan ja haave omasta vintage-liikkeestä alkoi elää. Nyt 35 vuoden jälkeen olen jo valmis luopumaan, kunhan vain löydän liikkeelle ihanan jatkajan, joka on yhtä ’hullu’ kuin minä ja uskaltaa heittäytyä tähän työhön kokonaisvaltaisesti, Könönen sanoo.

Play it again, Samissa on myyty ja vuokrattu vaatteita ja asusteita vuodesta 1987 lähtien, ja liike itsessään on instituutio, jonka kaikki muodista ja pukeutumisesta vähänkin kiinnostuneet tietävät.

– Liikkeen jatkajaksi sopii henkilö, jolla on kiinnostusta ja tietämystä vintage-vaatteista. Siirrän mielelläni vuosikymmenten aikana kertyneen tietotaitoni jatkajalle, Könönen lupaa.

Arja Könösen rakkaus vintageen näkyy hänen kaikessa tekemisessään. Liikkeen vaatteet ovat moitteettomassa kunnossa ja hyvässä järjestyksessä. Arja myös korjaa, ompelee ja muokkaa vaatteita asiakkailleen sopiviksi.

– Korjausompelutaidot ja eri tyylien tuntemus tulevat tässä työssä tutuksi.

Legendaarinen Selma Palmu pelastui, kaikilla omistajilla kytkös Kallioon: "Halusimme, että nimenomaan tämä liike jatkaa" – valikoimassa on tuotteita, joita nykyasiakas ei osaa edes kysyä

Pitkän yrittäjäuransa jälkeen Könönen aikoo keskittyä matkusteluun ja argentiinalaisen tangon rytmeihin.

– Rakastan matkustamista ja minulla on lähes aina ylimääräinen matkalaukku ostoksiani varten, joita tuon maailmalta. Rooma ja Buenos Aires ovat sydäntäni lähellä. Vintage-löytöjä teen myös Los Angelesista, Lontoosta ja Tukholmasta, Könönen sanoo.

Erikoisella nimellä toimiva kivijalkaliike luopuu tiloistaan – Kirsi vietti lapsuutensa kaupan nurkissa ja pyöritti sitä yli 30 vuotta: "Kun apteekki lähti, ero oli selkeä"