Kaukokiitoon kuuluvan Kuljetusliike Taipale Oy:n toimitusjohtaja Timo Louhivaara toteaa, että polttoaineen hinnan nousu on vaikuttanut kuljetusalan toimintaan hyvin konkreettisesti. Kun dieselin keskihinta oli vielä kaksi vuotta sitten 1,16 euroa, nyt sama lukema on 1,87 euroa. Kuorma-auton polttoainesäiliön ollessa 500 l kaksi vuotta sitten tankillinen maksoi 580 euroa ja tämän päivän hinnalla 935 euroa.
Louhivaaran mukaan Taipaleen kalustolla ajetaan n. 10 miljoonaa kilometriä vuodessa. Jos ajatellaan miljoonalle kilometrille tapahtunutta hinnannousua, se on 284 000 euroa, kymmenen miljoonan kilometrin kohdalla sama luku on 2,84 miljoonaa euroa.
– Vauhti vaan tuntuu kiihtyvän. Kyllä tämä aika raju muutos on ollut, Louhivaara sanoo.
Kuljetusyrityksillä on kova paine: on toimittava vastuullisesti, kovasti pitäisi investoida vähäpäästöiseen kalustoon samalla, kun polttoaineen ja investointien kustannukset ovat nousseet merkittävästi lyhyellä aikavälillä, mikä on hyvin haastava yhtälö yrityksille”, Louhivaara sanoo.
Hän muistuttaa, että lopulta kohonneet kustannukset siirtyvät asiakashintoihin ja vaikuttavat Suomen kilpailukykyyn. Kaikesta huolimatta yhtiö on pystynyt kehittämään toimintaansa ja kasvattamaan liiketoimintaansa. Myös henkilökuntaa on rekrytoitu lisää.
Kyllä tämä aika raju muutos on ollut.
Toimitusjohtaja Timo Louhivaara, kuljetusliike Taipale
Samoja viestejä kerrotaan DB Schenkeristä ja samaan konserniin syksyllä ostetusta Vähälä Logisticsista. Tällä hetkellä tulevaisuutta leimaa ennen kaikkea epävarmuus.
Suuret yritykset ovat saaneet polttoainekustannuksia siirrettyä asiakashintoihin, mutta maakuljetuksista vastaava johtaja Harald Knaapinen Schenkeriltä kertoo, että kuukausittain päivittyvä polttoainelisä ei aina pysy hinnanmuutosten perässä.
Polttoainelisän suuruus vaihtelee tuotteittain, Knaapinen kertoo. Schenkerin kotisivujen mukaan kotimaan-kuljetusten polttoainelisä on esimerkiksi pakettien kuljetuksessa vajaat 7,9 prosenttia. Ulkomaankuljetuksissa hintaan vaikuttaa muun muassa liikennesuunta: Baltiassa polttoainelisä on pienempi kuin Pohjoismaissa.
– Polttoainelisä on muuttunut asiakkaiden suuntaan viime vuoden aikana 5–10 prosentin välillä riippuen siitä, minkä tyyppisestä kuljettamisesta on ollut kyse, Knaapinen kertoo.
Se, miten suuren osan kuljetuskustannuksista polttoainekulut muodostavat, vaihtelevat Knaapisen mukaan kuljetusten välillä. Esimerkiksi pakettikuljetuksissa polttoaineen vaikutus yksittäiseen kuljetukseen on pieni, mutta vientiteollisuuden raskaissa kuljetuksissa hyvinkin suuri.
– Puhutaan sellaisesta 5 ja 40 prosentin välistä riippuen siitä, minkä tyyppisestä kuljetuksesta on kysymys.
Ison yrityksen on helpompi saada polttoainekustannukset siirrettyä asiakashintoihin kuin pienen, Schenkerin Knaapinen myöntää.
– Ahdinko yleisesti kuljetusalalla Suomessa on olemassa. Se näkyy varsinkin pienemmissä kuljetusliikkeissä, joissa on raskasta kuljettamista, joissa on kulutukset todella korkealla tasolla. Jos näitä muutoksia ei saa joustavasti asiakashintoihin, se aiheuttaa tilanteen, että joutuu miettimään, onko edellytyksiä jatkoon. Se on kyllä huoli tällä hetkellä. Nousseita kustannuksia ei ole joka paikassa saatu vietyä asiakashintoihin.
Isoissakin yrityksissä on jäänyt polttoainekustannuksia itse maksettaviksi.
– Olemme saaneet muilla toimenpiteillä saaneet korjattua kannattavuuden pudotusta, joka on aiheutunut polttoainemuutoksesta. Jos emme olisi sitä tehneet, kannattavuutemme olisi pudonnut, Schenkerin Knaapinen kertoo.
Schenker on esimerkiksi säästänyt tehokkuutta lisäämällä.
– Paljonko tavaraa on kuljetusyksikössä kyydissä, montako paikkaa voidaan jakaa per päivä. Olemme myös päässeet sähköiseen prosessiin, jossa ei ole enää paperisia rahtikirjoja. Ei tarvita enää niin paljon ihmisiä pyörittämään sitä.
Schenker kuljettaa Suomessa paketteja ja tavaraa. Se hoitaa myös esimerkiksi ruokakuljetuksia keskusvarastoista kauppoihin ja teollisuuden kuljetuksia. Paketteja lukuun ottamatta yritys kuljettaa samoja tavaroita myös ulkomaille.
Vähälä Logisticsin toimitusjohtaja Mikko Rehtilä kertoo, että yhtiössä on alettu laatia uudenlaisia strategioita hankalien aikojen varalle. Kappaletavarakuljetuksia tekevä yhtiö on tutkinut muun muassa sitä, miten kannattava vaihtoehto olisi esimerkiksi ottaa biokaasu käyttöön.
– Se on ollut pidemmän aikaa selvityksessä, olisiko vaihtoehtoisten energiamuotojen käyttö polttoaineena kestävä ratkaisu, Rehtilä sanoo.
Schenkerillä selvityksestä on jo siirrytty käytäntöön: yrityksellä on parikymmentä biokaasulla kulkevaa rekkaa ja muutama sähkörekka.
– Mutta kyllä epävarmuus on kova. Maailmanmarkkinoiden tilanne ja Ukrainan kriisi näyttävät siltä, että riskit ovat isommat, että polttoainekustannukset jatkavat nousuaan, Harald Knaapinen pohtii.
Hän toteaa, että myös sähkön ja kaasun hinta ovat nousseet merkittävästi.
– Ei näytä kauhean ruusuiselta sen osalta.
Uutista päivitetty 24.2. kello 14.15: Muutettu jutun ensimmäisestä virkkeestä verbi sekä se, että Louhivaara kommentoi alaa yleisesti eikä johtamaansa kuljetusliikettä. Täsmennetty kohtaa, jossa puhutaan kuljetusliike Taipaleen taloudellisesta tilanteesta.