Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tunnettu kohtaamispaikka jäi tyhjäksi Punavuoressa ja nyt kaupunkia kritisoidaan – "Valtavasti yksin kotona asuvia vanhuksia"

Palvelut: Tuleva remontti sulkee rakennuksen ovet useaksi vuodeksi.

Punavuoressa sijaitsevasta Betania-talosta puuttuu tällä hetkellä kolme paikallisille tuttua taloa: asukastalo, perhetalo ja nuorisotalo.

Nämä kolme kaupungin palvelua sijaitsivat talossa vielä viime keväänä. Perhepalvelu on toistaiseksi siirretty Ruoholahteen ja asukastalon kävijöitä on ohjattu kaupungin muihin vastaaviin tiloihin. Nuorisotalo on lakkautettu ja yhdistetty Oodin nuorisotilaan.

Tilanne huolettaa Punavuoressa.

– Olemme huolissamme Betania-talon tulevaisuudesta, sanoo Punavuoriseuran puheenjohtaja Tuija Lindholm.

Taustalla ovat kaupungin mukaan tilojen kuntoon ja sisäilmaan liittyvät kysymykset.

– Tällä hetkellä kaupunki selvittää perusparannuksen laajuutta sekä toimialojen tilantarpeita, avaa sisäilma-asiantuntija Harri Räsänen kaupunkiympäristön toimialalta.

Tällä hetkellä talossa on käynnissä haitta-ainetutkimus mahdollista perusparannushanketta varten. Suojellun rakennuksen muutostöitä suunnitellaan tarkasti ja yhteistyössä museoviraston kanssa.

Kaupunki selvittää parhaillaan, mitä palveluja tiloissa tulevaisuudessa olisi mahdollista järjestää.

Talossa toimii yhä päiväkoti ja teatteritalo Universum. Molemmat ovat kiinnostuneita jatkamaan talossa myös tulevaisuudessa. Päiväkodin tiloja aiotaan lisäksi laajentaa.

Kaupungin mukaan juuri nyt talon tulevaisuudesta on vain vähän kerrottavaa. Tilat aukeavat lopulta remontin jälkeen uudelleen käyttöön vasta vuonna 2025.

– Päiväkotitilat laajenevat, mutta talon muut toimijat ovat edelleen hyvin epäselviä, sanoo Kaupunkiympäristön toimialan tilat -palvelun projektipäällikkö Marjut Rantapuro.

Kun asukastalo, nuorisotalo ja perhetalo vielä toimivat Betaniassa, se oli Punavuoriseuran Tuija Lindholmin mukaan tärkeä kohtaamispaikka.

Aamuisin talossa vieraili ikäihmisiä kahveilla, iltapäivästä eteenpäin tilat olivat lasten ja nuorten käytössä. Myös asukasyhdistykset käyttivät taloa aktiivisesti.

Lindholm sanoo, että Punavuoressa on tarvetta asukastalon kaltaiselle paikalle, mihin voi lähialueelta tulla helposti kävellen. Sellaisella olisi tärkeä rooli yksinäisyyden torjumisessa.

– Tälläkin alueella on valtavasti yksin kotonaan asuvia vanhuksia. Moni tuli käymään asukastalolla aamupäivisin ihmisten ilmoilla.

Asukastalo työllisti muutamia työntekijöitä, jotka pyörittivät kahvilaa ja tukivat kävijöitä esimerkiksi tiloissa olleiden tietokoneiden kanssa.

Myös nuorisotalolle ja perhepalveluille olisi punavuorelaisten mielestä tarvetta.

Lindholm kritisoi kaupunkia huonosta viestinnästä. Talon tilanteesta ei ole tullut asukasyhdistykselle tietoa. Esimerkiksi nuorisotilan sulkemisesta ei myöskään tiedotettu siten, että asiaan olisi voinut enää vaikuttaa.

Lindholmista on tuntunut, että palveluita lakkautetaan Punavuoresta ja eteläisestä Helsingistä ilman asukkaiden kuulemista ja tarpeiden arviointia.

– Tarpeiden arviointi ei voi perustua kävijätutkimukseen korona-ajalla. Toivomme aitoa yhteistyötä asukastalon tulevan tarpeen arviointiin. Se ei voi perustua vain verkkokyselyihin, jotka eivät tavoita lapsi ja vanhusväestöä.

Rantapuro kertoo, että kaupunki tulee osallistamaan asianosaisia ja pitämään kuntalaisia ajan tasalla.

– Suunnitelmissamme on jatkossa tiedottaa tilanteesta aktiivisesti alueen asukkaille.