Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kallion yössä juhlitaan pian ilman viinaa – tällainen on odotettu klubi: "Olisi aika outoa tulla vetämään tänne muita päihteitä"

Yökerhot: Kuudennella linjalla ja Kaikussa pidetään alkoholiton klubi.

Ihanaa musiikkia. Kehoa hivelevä äänentoisto. Ympärillä hyvät ystävät tanssimassa. Ja kaikki tämä ilman tippaakaan alkoholia.

Sellaisesta illasta Laura Wathén haaveilee, ja näillä näkymin ilta myös toteutuu maaliskuun lopulla. Kaikulla ja Kuudennella linjalla järjestetään silloin Sober Furious -klubi.

Käytännössä kyse on tavallisesta klubi-illasta, mutta yökerhoissa ei klubin aikana myydä tai kuluteta alkoholia.

– Itse tykkään tanssimisesta ja konemusiikista, mutta kaipaan ympärilleni alkoholittomuutta. Mielestämme Helsingin yöelämään ehdottomasti mahtuu yksi alkoholiton klubi muiden klubien rinnalle, Wathén sanoo.

Kysyntä on ollut kovaa. Alun perin tapahtuma oli tarkoitus järjestää vain Kaikun tiloissa. Lisätiloille tuli kuitenkin tarvetta jo helmikuun alussa.

Tapahtuma järjestetään keskiviikko-iltana. Klubilla esiintyvät esimerkiksi Windows95man, Renaz Ebrahimi ja Toni ”Lil Tony” Rantanen.

Hyllyt tyhjennetään iltaa varten alkoholista. Pullot korvataan alkoholittomilla vaihtoehdoilla.

– Siellä tulee olemaan hyvä mocktail-lista ja erilaisia alkoholittomia vaihtoehtoja kokeiltavaksi, Wathén lupaa.

Aikaisemmin alkoholittomia klubeja on järjestetty esimerkiksi Tukholmassa. Ensimmäinen kerta tämä ei ole Helsingissäkään.

Kaikki alkoi 11 vuotta sitten. Wathén teki päätöksen jättää alkoholin, sillä se ei sopinut hänelle.

– Kun lopetin alkoholin juomisen, minulle tuli ajatuksia, että onko minulla enää koskaan hauskaa ja pitävätkö muut minua todella tylsänä. Ja missä tulen tapaamaan uusia ihmisiä Wathén avaa.

Sitten hän tapasi Katri Ylisen, joka oli myös tahollaan lopettanut alkoholinkäytön. He huomasivat ajattelevansa samanlaisella tavalla.

– Perustimme Darravapaa-yhteisön viime keväänä ja huomasimme, että Suomen isoissa kaupungeissa on selkeästi kysyntää alkoholittomille tapahtumille, Wathén kertoo.

Klubi on osa Suomeen rantautunutta sober curious -ajattelua. Se tarkoittaa Wathénin mukaan uteliasta suhtautumista raittiuteen. Ajattelu kannustaa pohtimaan, miksi ylipäätänsä juo alkoholia ja sopiiko se itselle.

– Elämä ei lopu siihen, kun lopettaa alkoholin käyttämisen. On niin paljon erilaisia mahdollisuuksia nauttia elämästä kuin mennä bisselle kulmakuppilaan.

Wathén itse käy yhä klubeilla tanssimassa ilman alkoholia. Krapuloilta säästetyn ajan hän käyttää esimerkiksi näin kevättä odotellessa luonnossa lenkkeilyyn, viherkasvien hoitamiseen ja Euroviisujen fanittamiseen.

Alkoholittomuus voi lisätä myös turvallisuutta yökerhossa. Klubille on tavoitteena luoda mahdollisimman turvallinen tila.

Entä lisääkö alkoholittomuus riskiä siihen, että klubilla käytetään muita päihteitä? Wathénin mukaan sellainen henkilö erottuisi muista ihmisistä.

– Olisi aika outo veto tulla vetämään tänne päihteitä keskellä viikkoa.

Minkälaiset juhlat ovat luvassa? Wathénin mukaan erinomaiset.

– Meillä on koronan takia ollut aikamoinen riemuvaje, kun emme ole päässeet juhlimaan ja näkemään ystäviä. Nyt päästään!

Päivitetty järjestäjätahoja 17.3. klo 17.02.