Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mediatalo Keskisuomalaisella vahva vuosi – digitaalinen liiketoiminta kasvoi kymmeniä prosentteja viime vuonna

Mediakonserni Keskisuomalainen Oyj:n liikevaihto kasvoi ja liikevoitto parani selvästi viime vuonna.

Liikevaihto kasvoi 2,3 prosenttia ja oli 211,6 miljoonaa euroa. Vertailukelpoinen operatiivinen liikevoitto kasvoi 40,8 prosenttia, 12,8 miljoonaan euroon. Konsernin vertailukelpoinen operatiivinen käyttökate oli lähes 27 miljoonaa euroa, jossa kasvua oli yli 14 prosenttia.

Tulos heikkeni edellisvuoden 20,1 miljoonasta 6,7 miljoonaan euroon kertaluontoisen erän takia. Vuoden 2020 tuloksessa oli mukana yli 15 miljoonan euron myyntivoitto.

– Haastavassa toimintaympäristössä olemme tyytyväisiä tulokseemme, toimitusjohtaja Vesa-Pekka Kangaskorpi kommentoi.

Konsernin ydinliiketoiminta, kustantaminen, oli viime vuonna erittäin kannattavaa. Lehtien lukeminen ja tilaajatuotot olivat hyvällä tasolla. Erityisesti digitaalisten tuotteiden kysyntä oli vahvaa. Digitaaliset sisältötuotot kasvoivat noin 20 prosenttia.

– Digitaalisen kasvun ansiosta kykenemme jo useissa tuotteissa kompensoimaan printtituotteiden tilaustuottojen laskun aiheuttamat menetykset, Kangaskorpi kertoo.

Mediamyynnissä, joka käytännössä tarkoittaa mainosmyyntiä, konsernin kehitys oli toimialan keskiarvoa parempaa. Mediamyyntiä kertyi 81,2 miljoonaa euroa, mikä on 12,9 prosenttia ja lähes 10 miljoonaa euroa enemmän kuin edellisvuonna.

Digitaalisen mediamyynnin kasvu oli yli 40 prosenttia.

– Vuoden 2022 aikana uudistamme laajalla rintamalla digitaalisia sisältötuotteitamme ja uskomme digitaalisen kasvun jatkuvan, Kangaskorpi kertoo.

Pandemiasta huolimatta konserni pystyi kasvattamaan myös digitaalista ulkomainontaa. Parhaiten eteni joukkoliikenteen digitaalisia mainosratkaisuja rakentava tytäryhtiö Neonmedia Oy, jonka tuotteiden kattavuus vahvistui selvästi valtakunnallisesti.

– Uskomme pandemian helpottaessa digitaalisen ulkomainonnan jatkavan vahvaa kasvuaan ja parantavan selvästi tulostaan, Kangaskorpi sanoo.

Konsernin kaupunkilehti- ja suoramainontaliiketoiminnat kärsivät selvästi pandemiasta. Niiden tulot jäivät selvästi alle koronaa edeltävän tason. Konserni odottaa, että koronapandemian väistyessä näiden tuotteiden kysyntä ja tuloksentekokyky vahvistuvat.

Yhtiö kasvatti liiketoimintaansa merkittävästi ostamalla Hämeen Sanomat Oy:n ja siihen liittyvän kustannus- ja jakeluliiketoiminnan. Ostetun kokonaisuuden vuositason liikevaihto on noin 17 miljoonaa euroa. Yhtiön tulosvaikutus oli selvästi positiivinen jo vuonna 2021.

Yhtiö hankki myös merkittävän määrän Ilkka-Yhtymän osakkeita toukokuussa 2021 ja nousi sen suurimmaksi omistajaksi. Katsantokauden lopussa solmittiin Sanoma-konsernin kanssa kauppa Varkaudessa sijaitsevan Savon Painon siirtymisestä osaksi Keskisuomalainen konsernia.

Yrityskaupoista huolimatta yhtiön omavaraisuusaste pysyi hyvänä ja oli 46,1 prosenttia.

Hallituksen osinkoesitys on 0,70 euroa, jonka lisäksi hallitus päättää loppuvuoden aikana mahdollisesta 0,30 euron lisäosingosta.

Yhtiö arvioi liikevaihdon kasvavan tänä vuonna ja operatiivisen vertailukelpoisen liikevoiton pysyvän edellisen vuoden tasolla.

Mediatalo Keskisuomalainen julkaisee noin sataa lehti- ja verkkomediaa. Lisäksi konsernilla on radioliiketoimintaa sekä paino-, jakelu-, tutkimus-, digi-, kiinteistö-, markkinointi- ja viestintäliiketoimintaa.

Viime vuosina voimakkaasti laajentuneen konsernin liikevaihdosta alle 15 prosenttia tulee nykyisin Keski-Suomesta.

Helmikuun Arvopaperi-lehdessä suositeltiinkin konsernin nimen vaihtamista yhtiön toimialueen laajentumisen takia.

Keskisuomalainen-konserni kertoi keskiviikkona myös ympäristöön liittyvästä päätöksestä.

Konserni siirtyy päästöttömän vihreän sähkön käyttöön heti.