Kommentti: Ukrainassa kajahtelevat nyt pommitusten äänet – Erkki Wuori, 89, tietää, että sama tapahtui Suomessa vain elinikä sitten

Kriisi: Venäjä käynnisti täysimittaisen hyökkäyksen Ukrainaa vastaan torstaina. On Suomen edun mukaista, että länsi toimii nyt vahvasti ja yhtenäisesti, kirjoittaa HU:n toimittaja Mika Niskanen kommentissaan.

Haastattelin helsinkiläistä Erkki Wuorta, 89, aiemmin tässä kuussa. Hän muisti kirkkaasti lapsuutensa sotien keskellä. Kuinka isä lähti rintamalle ja hän itse matkasi 7-vuotiaana äitinsä kanssa evakkoon.

Kuinka kotikaupunki Tampereella suojattiin ikkunoita ja lapset osallistuivat ponnisteluihin keräämällä lahjoituksia sotainvalideille.

Talvisodasta ja jatkosodasta on vain hetki. Yksi elinikä.

Erkki Wuori, 89, muistaa yhä talvisodan joulun – näitä kahta oppia mies kantaa mukanaan: "Eläkää arvojenne mukaan"

Venäjän hyökkäys Ukrainaan horjuttaa koko eurooppalaista turvallisuusjärjestelmää.

Lännen on tehtävä nyt lähihistoriansa vahvimpia toimenpiteitä. Se on elintärkeää myös Suomen turvallisuuden kannalta.

Euroopan ja myös Suomen signaalin on yksinkertaisesti pakko olla vahva ja yhtenäinen. Muita vaihtoehtoja ei ole. Fennovoiman ydinvoimalan lakkauttamisen kaltaisia lillukanvarsia ei tarvitse enää sen enempää harkita.

Jo talvisota osoitti, että provosoimaton hyökkäys rauhanomaista valtiota vastaan on rajanaapurillemme vaihtoehto. Sama tapahtui nyt Ukrainassa.

On helppo myös muistaa, kuinka Suomi jäi talvisodassa yksin. Miten luvattu apu jäi lopulta laihaksi.

Yllättävän moni Helsingin väestönsuoja olisi tosipaikan tullen käyttökelvoton – "Laitteet ovat keränneet pölyä jo 30–50 vuotta"

Vaarana on, että hyökkäys onnistuu yli Putinin odotusten ja rohkaisee Venäjää. Sisäpoliittisesti hyökkäys kasvattanee hallinnon propagandakoneiston voimin Putinin kannatusta.

Lännen on ollut hankala hahmottaa Venäjän rationaalisia motiiveja. Läntisestä näkökulmasta on vaikea nähdä, mitä Putin voi nähdä voivansa saavuttaa.

Ulkopoliittisen instituutin Mika Aaltola on sanonut Putinin omaksuneen hullun miehen doktriinin.

Samalla Aaltola on alleviivannut, että Helsingissä pitää olla nyt hereillä. Mikään eurooppalainen valtio ei pysy tästä syrjässä. Kaikista vähiten Suomi. Kaikkiin skenaarioihin on varauduttava.

Sen sijaan on selvää, minkälainen hinta sodasta on tavallisille ihmisille. Sen tuntee ja muistaa moni suomalainenkin. Ja se hinta näkyy yhä.

Kirjoittaja on Helsingin Uutisten toimittaja.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut