Suomalaisten rakastama poliisisarja päivitettiin 2020-luvulle – jaksoissa kuvataan nuorten raakaa väkivaltaa ja incel-ideologiaa
2
Olli Rahkonen ja Olga Temonen esittävät päärooleja uudessa Harjunpää-dekkareista tehdyssä C Moren alkuperäissarjassa. Sarjaa suunnitellaan myös ulkomaiseen levitykseen. Jaana Rannikko / MTV
Sarja: Rikoksia ratkotaan muun muassa Kontulassa, Kalasatamassa ja Munkkiniemessä.
Jari Pietiläinen
Monien ihailema ylikonstaapeli Harjunpää on palannut ruutuihin uuden, kahdeksanosaisen dekkarisarjan myötä.
Viime viikolla C More -palvelussa alkanut sarja kokoaa yhteen kirjailija Matti Yrjänä Joensuun (1948-2011) tuotannosta neljä suosituinta kirjaa: Ahdistelija, Poliisin poika, Kiusantekijä ja Rautahuone. Ensimmäiset kirjoista ovat ilmestyneet 1980-luvulla ja Rautahuone vuonna 2010.
Sarjan ohjaajana on toiminut Matti Kinnunen ja käsikirjoituksesta vastaa Harri Virtanen.
Virtasta on Joensuun kirjoissa kiinnostanut kaksi keskeistä seikkaa.
– Ensinnäkin henkilöt ovat Harjunpää-kirjoissa hyvin uskottavia ja toiseksi Joensuulla on kerronnassaan mukana tiukka realistinen näkemys yhteiskunnasta. Pidän molemmista, Virtanen luonnehtii.
– Mutta toisin kuin muissa suomalaisissa tai vaikkapa ruotsalaisissa dekkareissa Harjunpää-kirjoissa ei tarvitse jännittää, kuka on esimerkiksi murhaaja, koska se kerrotaan jo alkusivuilla.
Sarjaa on kuvattu muun muassa Kalasatamassa. MTV / Jaana Rannikko
Harjunpää-sarja on hyvin Helsinki-keskeinen, niinpä rikoksia selvitellään ympäri pääkaupunkia, muun muassa Kontulassa, Kruununhaassa ja Kalasatamassa. Sarjan ensimmäinen jakso keskittyy Munkkiniemen Ulvilantiellä tapahtuneeseen murhaan.
– Paikallisuus on tässä sarjassa ehdoton valttikortti. Tuo varmasti lisää potkua, kun katsoja voi löytää hänelle tuttuja, tunnistettavia paikkoja.
Harjunpää itse ei kuitenkaan ole stadilainen, vaan sarjassa hänet nähdään nousevan lähijunaan ja matkustavan perheensä luo Kirkkonummelle.
– Harjunpää asuu viehättävässä talossa, jossa vaimo ja lapset odottavat häntä kotiin. Onhan se erikoinen tilanne, että kun muu perhe viettää vapaa-aikaa, Harjunpää raataakin koko kesän töissä.
Tatu Sinisalo näyttelee rikollista. Taustalla näkyy Kruununhaka. MTV / Jaana Rannikko
Sarja poikkeaa kirjoista siinä, että sarjassa tapahtumat keskittyvät yhteen ainoaan kesään. Sarja kuvattiin viime vuoden kesällä.
– Kuvauksissa sattui muutamia kommelluksia, joita en todellakaan osannut ennakoida käsikirjoituksessa.
– Olin kirjoittanut erään tapahtumasarjan hellepäivään, jolloin ajetaan pää hiessä ja auton ikkunat avonaisena. Mutta kun kuvaukset alkoivat, ulkona olikin kaatosade. Siinä on sitten kuvausryhmä improvisoinut ja muuttanut nopeasti kuvaussuunnitelmaa, Virtanen naurahtaa.
Harjunpää on päivitetty tiukasti nykyajan ilmiöihin. Ylikonstaapeli kohtaa työssään muun muassa naisvihaa lietsovaa incel-ideologiaa, identiteettivarkauksia ja hakkereiden maailmaa sekä nuorten tekemiä raakoja väkivaltarikoksia.
Helmikuussa alkanut sarja kattaa koko ensimmäisen kuvauskauden, mutta jatkosta ei ole vielä sovittu.
– Toivoisin todella, että tuotantokausia tulisi lisää, kun sarja on vielä tuoreessa muistiss.
Harjunpää-dekkarisarjaa on suunniteltu myös ulkomaiseen levitykseen nimellä Helsinki Crimes.