Asukkaat pelkäävät uuden hallin tuhoavan upean luontokohteen Helsingissä – "Yli 2 miljardia vuotta vanhaa kalliota ei saa koskaan takaisin"
3
Maantieteilijä Marko Leppäsen mielestä Matokallioon suunniteltu jääurheilukeskus tuhoaisi ikivanhan terveysmetsän kokonaan. Metsässä on yli satavuotiaita puita. Jari Pietiläinen
Matokallion talvinen metsä Myllypurossa on umpihiljainen. Tykkylumi on painanut puita kumaraan ja muutama nuori kuusi on lumen painosta katkennut. Siellä täällä seisoo lähes satavuotiaita haapoja ja järeitä mäntyjä.
Matokalliossa samoilija voi täällä hyvin kuvitella olevansa vaikkapa pohjoisen Suomen aarniometsässä – ei Helsingissä.
Pian talvinen idylli voi olla pelkkä muisto, sillä alueelle on kaavoitettu mittava jääurheilukeskus. Lopullinen päätös hallista saattaa tulla jo maaliskuun kuluessa, jolloin asia todennäköisesti tulee taas kaupungin kulttuuri- ja vapaa-ajan lautakunnan käsittelyyn.
Kulttuuri- ja vapaa-ajan toimialan apulaispormestarin Paavo Arhinmäen (vas.) mukaan (HU 14.2.) hallikaava on 15 vuotta vanha, joten hallille suunniteltu paikka tulee arvioida uudelleen.
Kaavoitusvaiheessa ei lähiluontoa Arhinmäen mukaan osattu arvostaa samalla tavalla kuin nyt.
Myös hallin investointien kokoluokka ja käyttötalouden kestävyys aiotaan ennen jatkokäsittelyä selvittää.
Rakennushanketta vastaan on noussut Pelastetaan Matokallio -kansalaisliike, jonka adressi on kerännyt jo lähes 2 200 allekirjoitusta.
Vartiokylässä asuva maantieteilijä Marko Leppänen tutustui Matokallioon jo 40 vuotta sitten ja on muutenkin tottunut liikkumaan pääkaupunkiseudun metsissä.
– Tämän alueen luonnontila on kohentunut näiden vuosien aikana huomattavasti. Matokalliosta on tullut todella lumovoimainen metsä, joka lisää selvästi siellä kulkijoiden hyvinvointia, Leppänen arvioi.
– Vaikka Matokallio on pieni sirpale alueen aiemmin laajoista metsistä, silti siellä voi kokea tärkeää metsäntuntua, eli sitä että rakennettu ympäristö jää näkymättömiin.
Leppänen muistuttaa, että vaakakupissa on kahden miljardin vuoden ikäinen taidonnäyte, jollaisesta monen muun maan pääkaupunki voi vain uneksia.
– Jos se uhrataan lyhytnäköisesti, sitä ei saa millään takaisin, Leppänen toteaa.
Hän ihmettelee myös päättäjien ajatuskulkua hallin sijoittamispaikan suhteen.
– On aika erikoista, että juuri Matokallioon rakennetaan paikka, jossa helsinkiläiset voivat harrastaa liikuntaa, kun tämä metsä on jo nyt itsessään valmis liikuntapaikka ja selkeä terveysmetsä.
Leppäsen mukaan tutkimustiedot vahvistavat, että koskematon, laadukas luontoympäristö palauttaa stressistä ja houkuttelee liikkumaan. Hän on työskennellyt muun muassa terveysmetsien tunnistamiseen ja käyttöön keskittyneessä ministeriöhankkeessa.
– Metsän on kuitenkin oltava riittävän suuri. Matokallion alue on nyt kooltaan noin 400 kertaa 200 metriä, mutta jos metsä kutistetaan olemattomiin, ei se palvele enää siellä kulkijaa.
OIKAISU 28.2. kello 11.45: Korjattu jutun otsikkoa. Kyseessä on 2 miljardia vuotta vanha kallio, ei metsä.