Helsinki haluaa entisestä sairaala-alueesta 4000 työntekijän kampuksen – hakee nyt KHO:lta valituslupaa kumottuun kaavapäätökseen

Helsingin kaupunki on päättänyt hakea korkeimmasta hallinto-oikeudesta valituslupaa Marian kasvuyrityskampuksen laajentamista koskevaan kaavapäätökseen.

Entiselle Marian sairaala-alueelle on suunniteltu koko Pohjois-Euroopan mittakaavassa merkittävää startup- ja kasvuyrityskampusta, joka tarjoaisi myös kaupunkilaisille avoimia palveluita. Helsingin kaupunginvaltuusto hyväksyi alueen kehittämiseen tähtäävän asemakaavan syyskuussa 2020, mutta Helsingin hallinto-oikeus kumosi sen tammikuun 2022 lopussa.

Kaavan tavoitteena on ollut vahvistaa jo alueen pohjoisosassa toimivaa Maria01-kasvuyrityskeskittymää laajentamalla kasvu- ja teknologiayritysten mahdollisuuksia asettautua ja toimia alueella rakentamalla korttelin eteläosaan tätä tukeva kokonaisuus.

Hallinto-oikeuden päätöksen mukaan kaupunki ei ole kuitenkaan riittävästi selvittänyt vaihtoehtoa, joka ottaisi paremmin huomioon alueen eteläosan rakennetun ympäristön arvot.

Eteläosassa nykyisin sijaitseva kappeli- ja obduktiorakennus on ollut tarkoitus siirtää kaava-alueen pohjoisosaan. Entinen desifiointilaitos on puolestaan tarkoitus purkaa siten, että siitä säilytetään muistuma osana uudisrakennuksen aulatilaa. Vanha kulkutautipaviljonki ja desifiointivierasmaja oli tarkoitus siirtää Itä-Pakilaan Toivolan alueelle.

Hallinto-oikeus totesi päätöksessään, että paikkaan sidotut arvot menetetään, jos nykyisen kokonaisuuden muodostavat rakennukset siirretään kokonaan pois alueelta muualle suojeltaviksi. Hallinto-oikeus katsoo, ettei kaupunki ole osoittanut, että rakennusten tai alueen rakennushistoriallinen arvo olisi merkittävästi vähentynyt nykyisen asemakaavan hyväksymisen jälkeen, tai ettei rakennuksille voitaisi osoittaa toteuttamiskelpoista uutta käyttötarkoitusta. Tämän vuoksi hallinto-oikeus kumosi asemakaavan.

Helsingin kaupunki on vahvasti sitoutunut kaupungin kehittämiseen ja hallinto-oikeuden kumoama Marian kampusalueen asemakaava mahdollistaisi noin 50 000 kerrosneliömetrin laajuisen uudisrakentamisen entiselle Marian sairaalan alueelle. Laajennuksen jälkeen kampuksella olisi tilaa usealle sadalle toimijalle ja noin 4 000 työntekijälle.

Uudesta rakennuskokonaisuudesta suurimman osan on suunniteltu olevan startup- ja kasvuyrityskäyttöön painottuvaa, joustavaa toimisto- ja neuvottelutilaa.

Lisäksi laajennus sisältäisi majoitustiloja, ravintoloita, liike- ja palvelutiloja, hyvinvointi- ja liikuntatiloja sekä tapahtumatilaa. Kaupungin tavoitteena on ollut Marian alueen eteläosan rakentamisen aloittaminen pian asemakaavan tultua lainvoimaiseksi.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut