Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsinki haluaa entisestä sairaala-alueesta 4000 työntekijän kampuksen – hakee nyt KHO:lta valituslupaa kumottuun kaavapäätökseen

Helsingin kaupunki on päättänyt hakea korkeimmasta hallinto-oikeudesta valituslupaa Marian kasvuyrityskampuksen laajentamista koskevaan kaavapäätökseen.

Entiselle Marian sairaala-alueelle on suunniteltu koko Pohjois-Euroopan mittakaavassa merkittävää startup- ja kasvuyrityskampusta, joka tarjoaisi myös kaupunkilaisille avoimia palveluita. Helsingin kaupunginvaltuusto hyväksyi alueen kehittämiseen tähtäävän asemakaavan syyskuussa 2020, mutta Helsingin hallinto-oikeus kumosi sen tammikuun 2022 lopussa.

Kaavan tavoitteena on ollut vahvistaa jo alueen pohjoisosassa toimivaa Maria01-kasvuyrityskeskittymää laajentamalla kasvu- ja teknologiayritysten mahdollisuuksia asettautua ja toimia alueella rakentamalla korttelin eteläosaan tätä tukeva kokonaisuus.

Hallinto-oikeuden päätöksen mukaan kaupunki ei ole kuitenkaan riittävästi selvittänyt vaihtoehtoa, joka ottaisi paremmin huomioon alueen eteläosan rakennetun ympäristön arvot.

Eteläosassa nykyisin sijaitseva kappeli- ja obduktiorakennus on ollut tarkoitus siirtää kaava-alueen pohjoisosaan. Entinen desifiointilaitos on puolestaan tarkoitus purkaa siten, että siitä säilytetään muistuma osana uudisrakennuksen aulatilaa. Vanha kulkutautipaviljonki ja desifiointivierasmaja oli tarkoitus siirtää Itä-Pakilaan Toivolan alueelle.

Hallinto-oikeus totesi päätöksessään, että paikkaan sidotut arvot menetetään, jos nykyisen kokonaisuuden muodostavat rakennukset siirretään kokonaan pois alueelta muualle suojeltaviksi. Hallinto-oikeus katsoo, ettei kaupunki ole osoittanut, että rakennusten tai alueen rakennushistoriallinen arvo olisi merkittävästi vähentynyt nykyisen asemakaavan hyväksymisen jälkeen, tai ettei rakennuksille voitaisi osoittaa toteuttamiskelpoista uutta käyttötarkoitusta. Tämän vuoksi hallinto-oikeus kumosi asemakaavan.

Helsingin kaupunki on vahvasti sitoutunut kaupungin kehittämiseen ja hallinto-oikeuden kumoama Marian kampusalueen asemakaava mahdollistaisi noin 50 000 kerrosneliömetrin laajuisen uudisrakentamisen entiselle Marian sairaalan alueelle. Laajennuksen jälkeen kampuksella olisi tilaa usealle sadalle toimijalle ja noin 4 000 työntekijälle.

Uudesta rakennuskokonaisuudesta suurimman osan on suunniteltu olevan startup- ja kasvuyrityskäyttöön painottuvaa, joustavaa toimisto- ja neuvottelutilaa.

Lisäksi laajennus sisältäisi majoitustiloja, ravintoloita, liike- ja palvelutiloja, hyvinvointi- ja liikuntatiloja sekä tapahtumatilaa. Kaupungin tavoitteena on ollut Marian alueen eteläosan rakentamisen aloittaminen pian asemakaavan tultua lainvoimaiseksi.