Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ruokamyrkytykset yleistyvät Helsingin sushiravintoloissa – yhdelle ketjulle kovat uhkasakot: ruokaa tehtiin likaisessa keittiössä, käsihygieniaa laiminlyötiin

Hygienia: Sushiravintoloiden ruokamyrkytyksistä aiempaa enemmän ilmoituksia.

Helsingissä oli viime syksynä ainakin kaksi sushiravintoloihin liittyvää ruokamyrkytysepidemiaa.

– Niihin liittyviä valituksia vaikuttaa tulevan aikaisempaa enemmän. Tämä saattaa liittyä siihen, että sushin valmistus ja käyttö on yleistynyt selvästi, kaupungin elintarviketurvallisuusyksikön päällikkö Riikka Åberg sanoo.

Molemmissa epidemioissa levinnyt norovirus oli peräisin oireettomalta työntekijältä, joka oli valmistanut sushia.

– Sushin valmistus vaatii paljon käsityötä. Toisessa epidemiassa oli 9 sairastunutta, toisessa 13. Ihmisiä oli eri seurueista.

Erityisesti Makuja-sushiketju on työllistänyt tarkastajia, vaikka sieltä ei ole raportoitu ruokamyrkytyksistä. Triplan kauppakeskuksen Makuja-sushiravintolassa on havaittu kuitenkin useita vakavia siisteyteen ja keittiön hygieniaan liittyviä puutteita.

Tammikuussa tehdyssä Oiva-raportissa ravintola sai heikoimman mahdollisen arvosanan. Elintarviketurvallisuutta mittaavan raportin mukaan ravintolassa oli likaisia keittiö- ja varastotiloja, työvälineiden ja laitteiden puhtaanapitoa oli laiminlyöty eikä henkilökunta huolehtinut riittävästä käsihygieniasta.

Toisessa epidemiassa oli 9 sairastunutta, toisessa 13.

Kaupunki oli huomauttanut muun muassa sushikeittiöstä puuttuvasta käsienpesupisteestä jo viime vuoden maaliskuussa, mutta epäkohtia ei useista kehotuksista ja määräyksistä huolimatta korjattu. Kaupunki asetti helmikuussa Triplan ravintolalle kuusi uhkasakkoa, jotka ovat yhteensä 22 500 euroa.

Ne voidaan tuomita maksettavaksi, jos määräyksiä ei ole noudatettu 18. maaliskuuta mennessä.

Ketjulla on toinen ravintola Töölössä, jolle on myös asetettu pakkokeinoja. Tuoreen Oiva-raportin mukaan tilat eivät ole ravintolalle soveltuvat. Muun muassa elintarvikkeiden jäähdytyksessä oli selkeitä epäkohtia. Kampissa olleen ravintolan yritys on sulkenut pysyvästi. Tarkastajien mukaan henkilökunnan työvaatteita säilytettiin siellä muun muassa vessassa.

Helsingin Uutiset ei tavoittanut Maku Finland Oy:n johtoa kommentoimaan asiaa.

Makuja-ravintoloiden annoksista ei ole otettu näytteitä, koska yksittäinen näyte ei anna kokonaiskuvaa ravintolan elintarviketurvallisuudesta.

– Näytteitä otetaan silloin, kun epäillään esimerkiksi ruokamyrkytysepidemiaa tai tehdään valvontaprojektia, Åberg kertoo.

Oiva-raporttien perusteella Helsingin sushiravintoloiden elintarviketurvallisuus on hyvällä tasolla. Esimerkiksi isoista ketjuista suurin osa on saanut parhaan tai toiseksi parhaan arvosanan ja huomautettavaa on yleensä vain vähän. Poikkeuksia huonompaan kuitenkin on.

Helsingissä on tällä hetkellä useampi sushiravintola, jotka ovat saaneet tammi- ja helmikuussa huonoimman arvosanan ja niiden toiminnassa on korjattavaa. Huomautettavaa on ollut muun muassa henkilökunnan käsihygieniassa, ruokien lämpötilojen mittaamisessa ja säilyttämisessä.

Arvosteluasteikko on neliportainen. Heikoin tulos määrää kokonaisarvosanan. Oiva-tarkastuksia tehdään myös ruokakauppojen sisällä oleviin sushimyymälöihin.

Oiva-raportit ovat julkisia ja niiden arvosana tulee olla aina asiakkaiden nähtävillä.

Korona-aikana moni ravintola on valmistanut ruoka-annoksia muun muassa kauppoihin. Kaupunki tutkii parhaillaan, kuinka nämä yritykset huolehtivat elintarvikkeiden turvallisuudesta.

Esimerkiksi Triplan Makuja-ravintolassa tällaisia annoksia on valmistettu välillä niin paljon, että se oli muuttunut hyväksyntää vaativaksi laitostoiminnaksi.