Ukraina: Saapuuko Ukrainasta Suomeen ainutlaatuisen suuri joukko pakolaisia? Se saattaa olla hyvin mahdollista.
Viime torstaina leimahtanut Ukrainan sota on synnyttänyt ennen näkemättömän suuren pakolaisten joukon.
Jo perjantaina YK:n pakolaisjärjestö UNHCR arvioi, että yli 100 000 ukrainalaista on lähtenyt kodeistaan etsimään turvaa. Osa pakolaisista on hakeutumassa pois maasta, esimerkiksi Länsi-Ukrainan rajanylityspaikat ovat vielä avoinna, mutta pahoin ruuhkautuneet.
– Kyllä Ukrainasta on nyt pakenemassa ainutlaatuisen suuri määrä ihmisiä. Tilanne on vielä niin tuore, että on hyvin hankala sanoa, mihin pakolaiset suuntautuvat, arvioi Suomen pakolaisapu ry:n toiminnanjohtaja Annu Lehtinen.
– Ensimmäisessä vaiheessa ukrainalaiset todennäköisesti siirtyvät lähialueille ja sinne, missä heitä on jo entuudestaan, esimerkiksi Puolaan, Saksaan, Italiaan ja Espanjaan.
Pääministeri Sanna Marin (sd.) kertoi jo torstaina, että Suomi ja omalta osaltaan myös sisäministeriö ovat varautuneet vastaanottamaan pakolaisia Ukrainasta.
Lehtisen mukaan ukrainalaispakolaisia saapuu hyvin todennäköisesti myös Suomeen.
– Määrää on erittäin vaikea ennakoida, mutta on todennäköistä, että heitä tulee maahamme tuhansia. En kuitenkaan usko, että puhutaan kymmenistätuhansista pakolaisista, Lehtinen pohtii.
Ukrainan pakolaistilanne on hyvin erityyppinen kuin tilanne esimerkiksi Irakin ja Syyrian tilanne vuonna 2015, jolloin näistä maista saapui Suomeen yhtäkkiä valtava, ennakoimaton määrä turvapaikanhakijoita.
– Ukrainasta lähti jo Krimin valtauksen yhteydessä vuonna 2014 yli miljoona pakolaista. Ukrainalaisilla on ollut kahdeksan vuotta aikaa suunnitella, mihin he mahdollisen hädän tullen pakenevat. Nyt on se hätä, Lehtinen muistuttaa.
– Tässä tilanteessa ei ole perusteltua ajatella, että ukrainalaiset voisivat pysyä nyt vain kotimaassaan, koska tilanne on niin kriittinen.
Lehtinen pitää tärkeänä sitä, että kaikki EU-maat kantavat nyt vastuunsa pakolaisten hyväksi – etenkin jos Puolan vastaanottotilanne muodostuu kestämättömäksi.
Kun pakolaisia saapuu Ukrainasta hakemaan turvaa, Suomella on nyt kokonaan erilaiset valmiudet huolehtia heistä kuin vielä vuoden 2015 turvapaikkakriisin aikana.
– Vastaanottojärjestelmä on kehittynyt huomattavasti ja nyt Suomen on helpompi sopeutua tuleviinkin tilanteisiin.
Vuonna 2015 syntyi suomalaisten keskuuteen kaksi kansanliikettä, jotka kiistelivät siitä, tuleeko turvapaikanhakijoita päästää maahan vai ei.
– Toivon todella, että Ukrainan kohdalla ei käy samalla tavoin. Sodan keskeltä pakenevia pitää nyt kohdella myötätuntoisesti ja tarjota heille kaikki mahdollinen apu, Lehtinen muistuttaa.