Jopa yli ihmisen kokoisia hotelleja hyönteisille Helsinkiin: "Niiden pitäisi nyt oikeasti toimia"

Hyönteishotelli: Kaupunki on sitoutunut ainakin lähivuosina pystyttämään uusia hyönteishotelleja viiden hotellin vuositahdilla. Tahtotilana on saada lisää mehiläisiä kaupunkiin.

Helsingissä aiotaan tulevana kesänä ottaa käyttöön hyönteishotelleja, joita kiinnitetään eri puolille kaupunkia.

Ainakin alkuun pölyttäjähyönteisille tarkoitettuja paikkoja on tulossa Kalasatamaan sekä Viikinojanpuistoon ja ensi keväänä Siltamäkeen. Kyseessä on kaupungin hanke.

– Helsingissä on käytössä luonnon monimuotoisuuden turvaamisen toimintaohjelma (Lumo). Tämä on osa sitä. Kun paljon rakennetaan, pölyttäjille ei jää pesimäpaikkoja, perustelee projektisuunnittelija Elina Nummi kaupunkiympäristön toimialalta tarvetta.

Nummi kertoo, että kaupunki on sitoutunut ainakin lähivuosina pystyttämään uusia hyönteishotelleja viiden hotellin vuositahdilla.

Kalasatamassa hyönteishotellit tullaan sijoittamaan Helsingin kaupunkiympäristötalon viherkatolle ja sen edustalle, jossa on niittymäisiä istutuksia sekä Viikinojanpuiston uudelle palsta-alueelle. Niitä sijoitetaan viheralueille, julkisiin pihoihin ja puistoihin.

Puusta ja metallista valmistetut hyönteishotellit ovat jykevärakenteisia ja yli ihmisen kokoisia. Niiden suunnittelussa on ollut mukana hyönteisasiantuntija.

– Nämä ovat vähän kuin taideteoksia ja niiden pitäisi nyt oikeasti toimia. Jännitetään, miten tässä käy.

Hyönteishotelleja on julkisessa katukuvassa ollut myös maailmalla, kuten Lontoossa ja Moskovassa.

Hyönteishotellit ovat pölyttäjähyönteisille tärkeitä yöpymis-, pesimis-, ja talvehtimispaikkoja ja ne tukevat luonnon monimuotoisuutta.

Ajatus kaupungin omien hyönteishotellien perustamisesta lähti valtuustoaloitteesta. Helsingin Uutiset (HU 8.4.2021) kertoi jo vuosi sitten valtuustoaloitteesta ja kaupungin myönteisestä suhtautumisesta hyönteishotellien perustamiseen. Tahtotilana on saada lisää mehiläisiä kaupunkiin.

Lue: Helsinkiin halutaan lisää mehiläispesiä – Aarne Reunala on ruokkinut hyönteisiä kerrostalon pihalla Lauttasaaressa jo vuosia

Lauttasaarelaista luontoharrastaja Aarne Reunalaa voi kutsua hyönteisbaarien ja -hotellien edelläkävijäksi Helsingissä (HU 19.5.2019). Reunala on jo yli viisi vuotta ylläpitänyt kesäisin taloyhtiönsä pihapiirissä itse rakentamiaan hyönteisbaareja. Hyönteishotellit eivät sen sijaan vaadi toimenpiteitä. Reunalan hotelleista kaksi on ollut puunrungossa ja kolmas rakennettu sahatusta pölkynpalasta. Hotellissa talvehtivat ja munivat erilaisten pistiäiset.

Lue: Aarne perusti kerrostalon sisäpihalle kolme hyönteisbaaria Helsingissä – "Tehneet hyvää myös taloyhtiön ilmapiirille"

Kaupunki lanseeraa kesällä käyttöön kolme eri tyyppistä hotellia hyönteisille. Malli valitaan sen mukaan, minkälaiseen ympäristöön hotelli on tulossa.

Hyönteiskortteli sopii erityisesti urbaaniin kaupunkiympäristöön, kuten puistoihin, koulujen, päiväkotien ja muiden julkisten rakennusten pihoille. Pörriäistornit toimivat yksittäin sijoitettuina ja isompina ryhminä puistossa, rantaraittien varsilla, pihoilla tai viherkatoilla.

Malliston on suunnitellut Sitowise. Jokainen hyönteishotelli tehdään käsityönä Staran verstaalla.

Hyönteishotelli

Katso ohjeet ja tee oma hotelli

Vinkkejä hyönteishotellien perustamiseen voi hakea OmaStadi-hankkeena toteutettavista työpajoista, joiden aikataulu tarkentuu myöhemmin.

Kaupunki kannustaa hyödyntämään hyönteishotelliohjeistusta esimerkiksi kouluissa, päiväkodeissa ja taloyhtiössä. Hyönteishotelliohjeistus ja mallit löytyvät Kaupunkitilaohje-verkkosivustolta hakusanalla hyönteishotelli.

Mainos: HotLips

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut