Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Loppuuko likaisen lumen kippaaminen mereen vihdoin Helsingissä? Jätkäsaaressa koekäyttöön uusi laite

Kaupungin rakentamispalveluliikelaitos Stara testaa meriveden lämpöä hyödyntävää lumensulatus- ja puhdistuslaitetta Jätkäsaaressa.

Kuukauden kestävä kokeilu alkaa tänään tiistaina. Tarkoitus on kuukauden ajan sulattaa noin 500 kuormallista lunta ja löytää uusia lumenkäsittelyratkaisuja sekä vähentää merkittävästi lumikuljetuksia kaupunkialueella. Lunta sulattava vesi pumpataan suoraan merestä.

Kyseessä on ensimmäinen kerta Helsingissä, kun vastaavaa laitetta testataan asutuksen läheisyydessä. Jätkäsaaren kokeilussa käytetään Clewat Oy:n laitetta. Matalan melutasonsa ansiosta laite sopii käytettäväksi myös asutuksen lähellä. Pilotointilaitteella voi parhaimmillaan sulattaa jopa 100 lumikuormaa vuorokaudessa.

– Ahtaassa Helsingissä on vain vähän tilaa lumen varastointia varten ja isot paineet löytää ratkaisuja erityisesti rantojen läheisyyteen. Jos kokeilu onnistuu hyvin, olemme lähempänä ratkaisua, jossa lunta ei enää tarvitse kipata puhdistamattomana mereen, kertoo Staran kaupunkitekniikan ylläpidon tuotantopäällikkö Tero Koppinen tiedotteessa.

Viime vuonna Stara testasi kahta samankaltaista laitetta Viikin lumenvastaanottopaikan läheisyydessä. Silloin kokeilussa hyödynnettiin 10–14-asteista puhdistettua jätevettä. Kolmen viikon aikana tuhannesta sulatetusta lumikuormasta saatiin suodatettua 12 000 kiloa eli liki kuormallinen roskaa. Joukossa oli myös mikromuovia. Sähköä yhden lumikuorman sulattamiseen ja puhdistamiseen kului kuudesosa siitä, mitä lumen kuljettaminen vastaanottopaikalle veisi.

Staran tavoitteena on vuoteen 2023 mennessä ottaa käyttöön kaupunginosakohtaisia lumenkäsittelyä tukevia ympäristöystävällisiä ratkaisuja. Tavoite on yhteinen kaupunkiympäristön toimialan kanssa. Stara on kaupunkiympäristön toimialan kanssa mukana myös neljässä muussa lumenkäsittelyyn liittyvässä kokeilussa.