Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nyt tuli varoitus omakotitaloasujille – "Kun räystäältä alkaa tippua vettä, on se merkki, että..."

Lumi: Omakotitalojen katoille ei ole yleensä tarvetta mennä pudottamaan lunta. Jos lumia lähdetään pudottamaan katoilta, on syytä ottaa ammattilainen se tekemään, arvioi hydrologi Kati Anttila.

Viime viikolla lunta ryöppysi runsaasti. Moni omakotiasuja katselee huolissaan kotinsa kattoa ja miettii, onko syytä lähteä pudottamaan lumia katolta.

Hydrologi Kati Anttila Suomen Ympäristökeskuksesta toppuuttelee lähtemästä ainakaan itse katoille.

– Yleensä tavallisten asuinrakennusten, kuten omakotitalojen ja rivitalojen, katoilla ei lumikuormasta tule ongelmaa. Isommat hallit ja kuplahallit ovat eri asia. Kun lumikuorma ylittää 100 kilogrammaa neliömetriltä, rakenneongelmia voi alkaa ilmetä. Katolle on otettava ammattilainen tyhjentämään, itse ei pidä katolle kiivetä, hän muistuttaa.

Lumikuorma keskisellä Uudellamaalla oli viime viikon tiistaina 100 ja 120 kilogramman välillä neliötä kohti, eli riskiraja 100 kilogrammaa neliömetriä kohti on ylittynyt. Anttila huomauttaa lumipeitteen olevan myös epätasaisesti jakautunut, kun kova tuuli on kinostanut lunta.

Vaikka lumikuorman takia ei omakotitalon katolta tarvitsisi pudottaa, voi olla tarpeen tehdä se vähentämään riskiä, että lumi tulee rytinällä alas, etenkin jos on vaara jäädä lumen alle kotiin kulkiessa.

Tässäkin tilanteessa Anttila muistuttaa ammattilaisen käytöstä.

– Kun alkaa tulla suojakeli, niin katolle tulee lämpöä. Talosta voi myös vuotaa lämpöä katosta lumen alapintaan ja lämmittää. Kun kattopellin ja lumen väliin esimerkiksi tulee vettä ja lumi lähtee sulamaan, voi lumi lähteä liikkeelle isoina kappaleina. Kun räystäältä alkaa tippua vettä tai lunta valumaan yli räystään, on se merkki, että lumi on liikkeellä. Samoin jos jostain on jo tullut pala alas, niin mitä enemmän lumessa on massaa niin sitä todennäköisesti se tulee alas.

– Yleensä lumi tulee samoista paikoista alas, mistä se on tullut jo aiemmin. Kiinteistönomistajan kannattaa tarkkailla tilannetta, tämä on aina talokohtaista. On käynyt niin, että varsinainen katto kestää lumikuorman ihan hyvin, mutta kun se on pudonnut kuistin katolle, se ei olekaan kestänyt. Lumi voi lähteä ryminällä alas myös, kun lyö oven kiinni. Myös, jos lähtee pudottamaan maasta käsin katon reunalta lunta, on oltava varovainen, sieltä voi tulla iso kuorma alas.

Anttila arvioi lumen olevan syvyyteensä nähden painavaa. Kolaamista viime päivinä harrastaneet ovat tämän jo huomanneetkin.

– Plussakelejä on ollut ja lumen sekaan on satanut vettä.

Tämä juttu on aiemmin julkaistu Keski-Uusimaassa.