Kahviloita, leipomoita, kaksi ravintolaa... Pullabiilistä tunnetun Teemu Auran, 46, bisnes laajenee: "Tavallinen työpäivä on noin 12 tuntia"

Ravintoloitsija: Teemu Aura kasvatti liiketoimintaansa koronavuosina.

Huippukokki Teemu Auran aamu on ollut tavalliseen tapaan vauhdikas. Ennen puolta päivää takana on padeltreenit sekä viikkopalaveri ja aamupala yhtiökumppaneiden kanssa. Nyt edessä on valmistelutöitä Tehtaankadun uudessa ravintola Mat Distriktissä, sillä ovet avataan kello 17. Yrittäjän päivät venyvät usein pitkiksi.

– Tavallinen työpäivä viime aikoina on ollut noin 12 tuntia. Viime sunnuntaina oli ensimmäinen vapaapäivä pariin kuukauteen, Aura naurahtaa jutuntekohetkellä.

Michelin-kokki avasi grillikioskin Karhupuistoon – Asiakas: "Jos pohtii, mitä rahalla saa, kyseessä on kaupungin paras paikka"

Kiireisenä Auraa on pitänyt viime vuosina avatut omat kahvilat ja leipomot sekä kaksi ravintolaa, joissa hän on osakkaana.

Liiketoiminnan kasvattaminen alkoi jo ennen koronaa, mutta sai pontta poikkeusajoista.

– Vuonna 2011 perustettu Patisserie Teemu & Markus keskittyi vahvasti btb-kumppanuuksiin (yritysten välisiin), jotka loppuivat koronan johdosta. Markus Hurskaisen lähdettyä nimeksi vaihtui Patisserie Teemu Aura, yrittäjä kertoo.

Ensimmäinen nimeä kantava kahvila–konditoria avattiin vuonna 2019 Hakaniemeen.

Lankkupihveistä tunnettu klassikkoravintola muuttaa Santa Fén viereen – "Taustalla taloudelliset syyt"

Nyt kahviloita ja leipomoja on yhteensä neljä ja kahta ollaan avaamassa. Lisäksi Helsingin, Espoon ja Vantaan alueella pyörii kesäisin kaksi pinkkiä Pullabiiliä.

– Armi ja Obelix ovat 1960-luvun Citroen Camionette -pakettiautoja, jotka ovat muutettu kahvilamyyntivaunuiksi, Aura kertoo.

Mat Distriktin lisäksi Auran uusiin paikkoihin kuuluu tammikuussa Lauttasaareen avattu Puhuri. Se toimii Lauttasaaren kartanon pihapiirin historiallisessa Punaisessa huvilassa.

Leipomo- ja konditoriatuotteiden lisäksi Puhurissa myydään muun muassa lounasannoksia.

Mat Distriktissä pääosassa ovat liha-annokset. Ravintolan erikoisuuksiin kuuluu myös laaja lista vermutteja. Viinilistalla on paljon pieniä eurooppalaisia viljelijä-tuottajia.

Nyt äänestetään Helsingin parasta olutravintolaa! Tämä Fredan klassikko on ensimmäinen paikka, jossa myytiin "ykköstä" hanasta – kisan edellinen voittaja lanattiin maan tasalle

Aura on koulutukseltaan ravintolakokki, leipomo- ja konditoria-alan työt hän on oppinut käytännössä. Kokin työ ei koskaan ollut haaveammatti.

– Teininä halusin vaatesuunnittelijaksi tai sisustusarkkitehdiksi, mutta olin huono koulussa. Koska ruoka oli vahvasti läsnä meillä kotona, ajauduin ravintola-alalle.

Ravintolakoulussa vasta viimeisenä vuonna tuli ahaa-elämys, että tämähän on aika mielenkiintoista, Aura kertoo.

Uralla etenemisessä on auttanut muutama piirre.

–  Olen aina ollut energinen ja kiinnostunut kaikesta. Lisäksi minulla on aina ollut kova kilpailuvietti, Aura paljastaa.

Liiketoiminnan kasvattaminen on onnistunut yhteistyön avulla.

– Minulla on ympärilläni maailman parhaat työntekijät ja yhtiökumppanit. Valtava määrä taitavia ihmisiä, Aura sanoo.

Muistatko vielä Chez Mariuksen, Fabiansin, Motin, Wimpyn tai Carrolsin? – Moni aikanaan suosittu helsinkiläisravintola on enää muisto

Kokin työssä jaksamaan auttaa hyvä fyysinen kunto.

– Pyrin elämään viikolla iisisti eli syömään terveellisesti ja liikkumaan monipuolisesti. Viikonloppuna voi sitten ottaa rennommin, Aura kertoo.

Herkkuhetkiin saattaa silloin kuulua aasialaista ruokaa tai pullaa.

– Rakastan makeaa. Ei ole sattumaa, että päädyin konditoria-alalle, Aura sanoo.

Parasta kokki-leipomoyrittäjän työssä on Auran mukaan sen monipuolisuus.

– Olen kiitollinen, että saan tehdä maailman parasta työtä.

HU testasi Helsinkiin tulevan pizza-automaatin – 3 minuutin jälkeen seurasi melkoinen yllätys

Kuka?

Teemu Aura

Syntynyt: 1975 Veikkolassa.

Koulutus: Ravintolakokki, Espoon hotelli- ja ravintolaoppilaitos.

Perhe: 10- ja 14-vuotiaat tyttäret, tyttöystävä ja 2 koiraa.

Tunnetaan: mm. Michelin-tähdellä palkitusta ravintola Demosta.

Mitä keittiöstä ei löydy koskaan: pakastevihanneksia.

Ravintolat: Albina Vallilassa, Mat Distrikt Tehtaankadulla.

Kahvilat: Patisserie Teemu Aura Hakaniemessä, Puhuri by Patisserie Teemu Aura Lauttasaaressa sekä Pullabiilit Armi ja Obelix.

"Tämä on kiva aloitus päivään" – Muovikelmusämpylät vaihtuivat haudutettuihin jyväpuuroihin: aamupalakulttuuri kukoistaa nyt Kalliossa ja Punavuoressa

Osa Helsingin talviterasseista toimii tupakkapaikkoina, osa kalustevarastoina – Kalevankadulta löytyy yllättävä poikkeus: "Ihmiset kehuvat hirveästi"

Oletko maistanut? Tämä erottaa briossin tavallisesta burgerisämpylästä – "Kuin pesusieni"

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut