Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kelan tuella psykoterapiaa saaneet tienaavat yli 2 000 euroa enemmän vuodessa kuin sitä ilman jääneet

Suomessa voi saada Kelan tukemaa psykoterapiaa, jos mielenterveyden häiriö uhkaa työ- tai opiskelukykyä. Tuoreen tutkimuksen mukaan kuntoutuspsykoterapiaan päässeiden asema työmarkkinoilla on parempi hylkäävän tukipäätöksen saaneisiin verrattuna, kertoo Labore tiedotteessaan.

Suomalainen tutkijaryhmän selvitti, onko Kelan tukemalla kuntoutuspsykoterapialla yhteyttä henkilön menestymiseen työmarkkinoilla Suomessa.

Tiedotteen mukaan tutkimuksessa havaitaan, että kuntoutuspsykoterapiaan päässeiden henkilöiden työllisyysaste on kuusi prosenttiyksikköä korkeampi verrattuna hylkäävän päätöksen saaneisiin viiden vuoden päästä terapiaan hakemisesta.

Terapiaan päässeiden vuosiansiot ovat tutkimuksen mukaan 2 100 euroa suuremmat kuin hylkäävän päätöksen saaneiden tulot. Lisäksi terapiaan päässeiden todennäköisyys joutua työkyvyttömyyseläkkeelle on tiedotteen mukaan kuusi prosenttiyksikköä matalampi.

– Kelan kuntoutuspsykoterapian tavoitteena on tukea työelämässä pysymistä, sinne siirtymistä tai palaamista. Tulostemme mukaan psykoterapia auttaa saavuttamaan näitä tavoitteita, toteaa tiedotteessa tutkimuksen vastaava kirjoittaja tutkijatohtori Laura Peutere Itä-Suomen yliopistosta.

Tutkimus perustuu tilastolliseen kaltaistamiseen. Siinä ennen vuotta 2011 hylkäävän päätöksen saaneille henkilöille etsittiin verrokkihenkilöt, jotka olivat saaneet myöntävän päätöksen. Tässä huomioitiin muun muassa ikä, sukupuoli, koulutus ja asuinpaikka.

Vuonna 2011 Kelan tukema kuntoutuspsykoterapia muuttui lakisääteiseksi. Sitä ennen määrärahat rajoittivat tuen saaneiden määrää.

Tutkimus tehtiin Tampereen yliopistossa ja Laboressa. Mukana olivat yhteystyökumppaneina Valtion taloudellinen tutkimuskeskus ja Työterveyslaitos. Tutkimushanketta rahoittivat Työsuojelurahasto ja Yrjö Jahnssonin säätiö.