Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

HSL saa hallitukselta miljoonatuet, mutta se ei vielä riitä – HSL: Tuo lähinnä hetkellistä apua

Helsingin seudun joukkoliikenne on saamassa 20 miljoonan euron tuen koronakurimuksesta selviämiseen.

Hallitus on tänään keskiviikkona päättänyt myöntää joukkoliikenteelle ensiavuksi kaikkiaan 30 miljoonan euron tuen, liikenne- ja viestintäministeriö (LVM) tiedottaa.

HSL iloitsee tuesta, mutta sanoo, että myönnetty summa tuo lähinnä hetkellistä apua. HSL on anonut joukkoliikenteelle kaikkiaan 150 miljoonan suuruista tukea tälle vuodelle.

– Kiitämme, että 2. maaliskuuta julkistetussa kevään koronatukipaketissa HSL-alueen joukkoliikenteelle on myönnetty lähes 20 miljoonaa euroa. Tuki tulee suureen tarpeeseen kahden kriisivuoden jälkeen, mutta tarve lisätuelle jo tänä vuonna on polttava. Joukkoliikenteen talous on kriittisessä tilassa. Juuri päättyneet etätyösuositukset ja rajoitusten poistuminen eivät vielä näy matkustamisessa, sanoo HSL:n toimitusjohtaja Mika Nykänen tiedotteessa.

Ilman valtion tukea HSL-alueella on HSL:n mukaan edessä merkittävä palvelutason karsiminen, mikä leikkaa välittömästi myös palvelujen kysyntää.

– Palautumisemme kestää varovaisestikin arvioituna muutamia vuosia.

Hallitus tarkastelee julkisen henkilöliikenteen tukia tarkastellaan nyt tehdyn päätöksen lisäksi toukokuun toista lisätalousarviota sorvatessaan, LVM kertoo.

Lisäksi hallitus esittää, että maakuntalentoasemien ja Helsinki-Vantaan lentoaseman välisiä lentoja tuettaisiin 17 miljoonalla. Kyseessä on määräaikainen ja lyhytkestoinen tuki, jota myönnetään koronatilanteen takia.

Vuonna 2020 eduskunta myönsi joukkoliikenteelle yhteensä 200 miljoonaa euroa lisämäärärahaa ja vuonna 2021 henkilöliikenteen palveluiden ostoihin 22,8 miljoonaa euroa lisämäärärahaa.

– Olemme tukeneet voimakkaasti joukkoliikennettä, jotta koronan vaikutukset jäisivät lyhytaikaisiksi. Liikkumisen yhdenvertaisuus on taattava niin kaupungeissa kuin maaseudulla. Ely-keskusten ostoliikenteellä on varmistettu välttämättömimpiä kulkuyhteyksiä, sanoo liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka tiedotteessa.