Venäjä-pakotteet vaikuttavat tavalla tai toisella lähes 90 prosenttiin suomalaisista vientiyrityksistä, selviää Keskuskauppakamarin yrityksille tekemästä kyselystä. Länsimaat ovat asettaneet Venäjälle ennennäkemättömän raskaat pakotteet vastalauseena maan hyökkäykselle Ukrainaan.
Pakotteiden vaikutukset ovat merkittäviä noin joka neljännelle (24 prosentille) vientiyritykselle. Jonkin verran merkitystä niillä on 35 prosentille ja hieman 30 prosentille.
Kyselyyn vastasi 125 valikoitua vientiyritystä 2. maaliskuuta. Niistä yli 78 prosenttia tekee suoraa tai välillistä kauppaa Venäjän kanssa ja vajaalle kolmannekselle yksi päämarkkina-alueista on Venäjä.
– Vaikka Venäjä on edelleen ollut tärkeä markkina osalle suomalaisista yrityksistä, niin suurimmalla osalla päämarkkina-alue on joku muu. Lisäksi yritykset ovat pienentäneet Venäjä-riskiään liiketoimintaympäristön heikentyessä jo aiemmin. Kun kauppa Venäjällä käy vaikeaksi, ellei jopa mahdottomaksi, suomalaiselle osaamiselle on suurta tarvetta paljon helpommassa liiketoimintaympäristössä ympäri maailmaa, lähellä ja kaukana, sanoo tiedotteessa Keskuskauppakamarin kansainvälisten asioiden johtaja Lenita Toivakka.
Moni yritys ilmoitti jo keskeyttäneensä kaiken kaupankäynnin Venäjälle.
Vastausten perusteella yrityksille aiheuttavat eniten huolta pankkisektorille asetetut pakotteet, joiden vuoksi maksuliikenne voi estyä. Seuraavaksi suurimmat huolet olivat raaka-aineiden saatavuus ja rahtivaikeudet.
– Avoimissa vastauksissa korostui myös yleinen geopoliittinen epävarmuus ja tilanteen vaikutukset laajemmin raaka-aineiden saatavuuteen ja alihankintaketjuihin. On pelkoa siitä, että sodan aiheuttama epävarmuus yritysten toimintaan leviää laajemminkin eikä jää vain Eurooppaan, Lenita Toivakka sanoo.
Pakotteet vaikuttavat vientiyritysten toimintaan pääsääntöisesti negatiivisesti. Näin näki 80 prosenttia yrityksistä. 3,6 prosenttia arveli, että pakotteilla on yrityksen liiketoimintaan positiivisia vaikutuksia.
Venäjän sotatoimien ja niiden seuraukset vaikuttavat kauppakamarin mukaan kielteisesti vientiyritysten tulevaisuudennäkymiin. 39 prosenttia vastanneista yrityksistä sanoo, että tilanteen vaikutus tulevaisuusnäkymiin on merkittävä, 30 prosentin mukaan se vaikuttaa jonkin verran ja 22,5 prosentin mukaan hieman.
Toisaalta 56 prosenttia yrityksistä arvioi viennin kokonaisuutena kasvavan vähintään jonkin verran tänä vuonna verrattuna viime vuoteen.