Jari Saari keskeytti automaalarin opinnot kolmen päivän jälkeen – nyt hän on tunnettu korusuunnittelija: "Onneksi on edelleen käsityön leimaa arvostavia ihmisiä"

Opintojen keskeyttämistä ei katsota hyvällä. Se voidaan tulkita luovuttamiseksi – menit sitten epäonnistumaan. Maa on kuitenkin pullollaan tarinoita siitä, kuinka ratkaisu osoittautui lopulta oikeaksi. Tämä on yksi niistä.

Jari Saaresta piti tulla automaalari. Hän aloitti ammatilliset opinnot, mutta keskeytti ne jo kolmen päivän jälkeen. Muutama päivä riitti osoittamaan intohimon olevan muualla.

Saari halusi tuolloin 1960-luvulla Kalliossa sijainneeseen kultaseppäkouluun. Koulun ovet eivät kuitenkaan auenneet ensimmäisellä yrittämällä.

– Olin silloin 15-vuotias eli liian nuori. Minua kannustettiin hakemaan vuoden päästä uudestaan.

Vuoden päästä nuorimies pääsi toiveopintojensa pariin ja neljä vuotta kului Kalliossa. Opintojen jälkeen Saari työskenteli aikansa eri kultaseppien palveluksessa, kunnes päätti perustaa oman yrityksen vuonna 1970.

Saaren pajaputiikki sijaitsee Koroistentiellä Länsi-Helsingissä. Saaren koruja oli aikanaan myynnissä useissa aikakausilehdissä. Se teki hänestä tunnetun eri puolilla Suomea.

Saari kertoo olleensa onnekas myös siinä, että on saanut taiteilijana edustaa Suomea ulkomailla. Hän on vieraillut suomalaisen muotoilun lähettiläänä Australiassa ja Sveitsissä.

Tunnettuus ei ole korutaiteilijan ja yrittäjän uralla kuitenkaan tarkoittanut sitä, ettei töitä olisi pitänyt tehdä ahkerasti.

– Kultasepän työ ei ole mikään kultakaivos, kiteyttää Saari.

Työpajalla on vuosien varrella nähty paljon työharjoittelijoita. Nuorten innostaminen ja ohjaaminen on ollut ilo.

– Kun saan omalla positiivisella asenteellani harjoittelijan innostumaan, niin se, jos jokin, on hyvin palkitsevaa, Saari kuvaa.

Monta vuosikymmentä korualalla yrittäjänä toimineena Saari on nähnyt tyylien muuttumisen.

– Tänä päivänä on paljon rihkamaa. Onneksi edelleen on olemassa käsityön leimaa koruissa arvostavia ihmisiä. Asiakkaita, jotka arvostavat lämmintä, inhimillistä ja henkevää korua.

Saarelle on ollut tärkeää se, ettei korujen hinta nouse pilviin.

– Haluan tehdä koruja tavallisille ihmisille.

Saari on mukana Art Frida- galleriassa (Korkeavuorenkatu 25) parhailaan esillä olevassa Lintutarha-näyttelyssä.

Linnuilla on Saarelle erityinen merkitys.

– Linnut ovat viestintuojia. Ne lentävät taivaan ja maan välillä. Linnut tuovat lohtua.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut