Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tanja keräsi muutamassa tunnissa 30 turvaistuinta ukrainalaislapsille – Tuomarinkylässä lastattiin hevostenkuljetusautoon kuivaruokaa ja hygieniatarvikkeita: "Tekeminen auttaa ja jää vähemmän aikaa seurata uutisia"

Sota: Lukuisissa Helsingin kaupunginosaryhmissä kerätään Ukrainan hyväksi. Sota tuli lähelle Tuomarinkylän tallilla.

Ukrainan sota tuli lähelle hevostalliyhteisöä Tuomarinkylässä.

Tuomarinkylän Talli Oy:n ukrainalainen työntekijä oli ehtinyt lomailla kotimaassaan vain muutaman päivän ennen Venäjän hyökkäystä. Perheloma muuttui sotatilanteeksi.

– Meillä on tietenkin hirveä huoli. Hän on meidän talliporukkaa ja ystävämme, kertoo tallin osakas Suvi Valkeiskangas.

– Onneksi yhteydet ovat toistaiseksi pelanneet. Hän on tällä hetkellä rauhallisella alueella maaseudulla, Valkeakangas kertoo tiistaina.

Mies kuuluu asevelvollisten ikäryhmään.

– Hän on kertonut, että jos tarve vaatii, hän puolustaa maataan.

Denis, 43, sai kauppareissulla puhelun Harkovan pommitusten keskeltä – pian alkoi 3000 kilometrin pelastusmatka: ”Oli pakko toimia”

”Lomalla olevan” työntekijän lisäksi Ukrainassa asuu tällä hetkellä myös kaksi muuta tallin palveluksessa työskennellyttä. Neljäs ukrainalainen työskentelee tallilla tälläkin hetkellä ja seuraa tilannetta kotimaassaan.

– He ovat erittäin kokeneita, pitkän linjan hevosihmisiä, jotka ovat työskennelleet meillä jo kahdeksan vuoden ajan, Valkeiskangas kertoo.

Tuomarinkylässä ei jääty toimettomana surkuttelemaan ukrainalaisten ystävien tilannetta.

Talliporukka laittoi heti viikonloppuna pystyyn tarvikekeräyksen Ukrainan armeijalle. Tietoa tarpeista saatiin suoraan Ukrainasta.

Tietoa keräyksestä levitettiin omissa sosiaalisen median kanavissa. Pian tavaranyyttejä on alkoi kertyä tallin varastoon.

– Kuivaruokaa, säilykkeitä, keksejä, suklaata, kahvia, hygieniatarvikkeita, sukkia, varrellisia kenkiä, pienelektroniikka kuten pimeäkiikareita, taskulamppuja, Valkeiskangas kertoo kerätystä tavarasta.

Sota toi Suomessa pintaan ikävän ilmiön, joka pahentaa monen ukrainalaisen piinaa – Ukrainalaissyntyinen Viktor, 36: "Melkein sama kuin mitä Putin tekee"

Valkeakangas kertoo, että yksityisten lisäksi myös pari yritystä on tehnyt lahjoituksia.

– On uskomatonta, miten ihmiset ovat lähteneet mukaan, Valkeiskangas ihmettelee pakatessaan hevostenkuljetusautoa keskiviikkona.

– Meille on tuotu laatikkotolkulla uusia, käyttämättömiä tavaroita. Tuntuu, että kaikki haluavat auttaa tässä vaikeassa tilanteessa.

Artesaanisuklaaliike Chjokoa pyörittävä Mika Gröndahl toi keskiviikkona keräykseen suklaata ja suklaapäällysteisiä taateleita.

– Elämme täällä yltäkylläisyydessä, hän totesi lahjoituksestaan.

Myös huoli ja ahdistus Ukrainan tilanteesta saa hänet antamaan omastaan.

Tuomarinkylässä tavarat lastattiin hevostenkuljetusautoon, jolla ne toimitetaan eteenpäin isompaan keräysautoon.

Perjantaina tavarat lähtivät kohti Ukrainan rajaa. Kyydin organisoi Ukrainalaisten Yhdistys Suomessa ry.

Facebookin kaupunginosaryhmissä on ilmoiteltu laajasti erilaisista Ukraina-keräyksistä. Auttamisen halu on ollut valtava ja yllättänyt myös keräysten järjestäjät.

Tanja Kiiveri huhuili maanantai-iltana Tapaninvainio-ryhmässä lainaksi lastenistuimia, sillä hänen miehensä lähti keskiviikkona hakemaan minibussilla ukrainalaisia pakolaisia Puolan rajalta.

– Ensimmäiset istuimet ilmestyivät meidän kotiovelle tunnin sisällä, Kiiveri kertoo ihmisten auttamisinnosta.

Muutamassa tunnissa yhden Facebook-ilmoituksen avulla löytyi lähes 30 lastenistuinta.

Jos haluat auttaa ukrainalaisia, älä toimi ainakaan näin: voit aiheuttaa lisää hätää – Näillä vinkeillä apu menee perille

Kiiveri joutui rajaamaan pyyntönsä istuimiin, joita ei tarvitse palauttaa.

– Auttamisen tahto on ihan mieletön, Kiiveri toteaa.

Istuinten ohella on tuotu evästä automatkalle, vilttejä ja pehmoleluja matkalaisille.

– Jotkut ovat tuoneet tavaroita lapset mukanaan. Auttaminen voi olla myös keino käsitellä asiaa lasten kanssa, Kiiveri pohtii.

Myös hakuoperaatiossa käytettävät kaksi minibussia – ja kuljettaja toiseen – saatiin käyttöön veloituksetta.

Ukrainalaisten hätä on saanut suomalaiset tarjoamaan kotejaan pakolaisille – Mieti nämä asiat ennen kuin tarjoat omaasi, neuvoo Mili, joka majoitti irakilaismiestä 2,5 vuotta

Kiiveri kertoo, ettei hänellä ole tietoa, keitä minibussien kyytiin tulee.

– Voi olla, että osa jää kyydistä matkalla esimerkiksi Baltian maihin.

Hakumatkan organisoimisen ohella Kiiveri on itse kerännyt tavaraa Ukrainalaisten Yhdistys Suomessa ry:n keräykseen Sörnäisten Kattilahallissa.

Hänelle keräysten organisoiminen ja niihin osallistuminen vievät pois sodan aiheuttamaa ahdistuneisuutta ja neuvottomuutta.

– Tekeminen auttaa. Samalla jää vähemmän aikaa seurata uutisia, Kiiveri kertoo.

Ukrainalaiset saavat matkustaa ilman lippua HSL:n liikenteessä

Suomalais-venäläinen koulu julkaisi kannanoton Venäjän toimiin – Rehtori: "Monet ovat hämillään, osa on surullisia, osa ei ymmärrä"

"Ihmiset lahjoittivat huomattavasti suurempia summia kuin yleensä" – Esimerkiksi Kallion seurakunnassa yhden päivän saldo oli noin 4 000 euroa, kun Helsingissä jalkauduttiin auttamaan Ukrainaa