Ritva Kuha, 60, alkoi maalata saatuaan kuulla sairastavansa levinnyttä syöpää – iloitsee nyt ensimmäisestä omasta näyttelystä: "Alkuaikoina ystävät kommentoivat että no joo ihan kivoja"

Luovuus: Ritva Kuha ryhtyi tekemään taidetta saatuaan syöpädiagnoosin ja liikunnanohjaajan töiden tyssättyä koronaan.

Maalatessaan Ritva Kuha pääsee flow-tilaan. Syntyy abstrakteja akryylimaalauksia ja joskus liikkuvia naishahmoja.

– Annan vain mennä! Toinen puoli siinä on, että melkein hukutaan kotonamme näihin tauluihin, naurahtaa veräjälaaksolaiskolmioon muutama vuosi sitten perheineen muuttanut Kuha, 60.

Kuha alkoi maalata saatuaan syöpädiagnoosin pari vuotta sitten. Hän oli tuolloin jo pitkään tuntenut kipua alaselässään ja muita outoja oireita. Kuha sanoo nyt, että pisti kivut liian pitkään ikääntymisen piikkiin ja söi vain buranaa.

Vyöruusu jätti Sirkka Yli-Kokolle päivittäisen hermokivun – "Kyllähän tämä rajoittaa elämää ja vetää välillä mieltä matalaksi"

Kun hän hakeutui lääkäriin, todettiin vatsanpeitteisiin levinnyt rintasyöpä. Levinneisyyden vuoksi syöpää ei voi leikata.

Kuha sanoo päässeensä mukaan kansainväliseen lääketutkimukseen, jonka tulokset ovat hänellä olleet hyviä. Esimerkiksi kipulääkkeitä Kuha tarvitsee vain harvoin, ja monesti ainoa oire on väsymys.

Kun korona vei pilates-ohjaajana työskentelevän Kuhan työt ja hän totutteli elämään diagnoosin kanssa, hän ryhtyi ensimmäiseksi omien sanojensa mukaan vain leikkimään väreillä.

– Olen aina ollut sellainen, että hyvä jos tikku-ukon osaan piirtää. Ystävät kommentoivat kohteliaasti, että no joo ihan kivoja, Kuha heläyttää taitelijataipaleensa alkuajoista.

Kuhan mielestä ihmiset ovat usein turhan kriittisiä omaa tekemistään kohtaan.

– Mun viestini on, että madaltakaa kynnystä, maalit käteen vain, hän kannustaa.

– Varmaan joskus vähän oikaisen tekniikassa. Mutta tekemällä oppii. Olen kehittynyt jo alkuajoista paljon, Kuha jatkaa.

Eleonora Prits, 44, maalaa vaikka merinäköalan tai viidakon seinälle – Näin minimalistiset suomalaiskodit ovat taitelijan mukaan muuttumassa

Hänellä on parhaillaan ensimmäinen oma näyttely Eromangan leipomon tänä vuonna avatussa kahvilassa Sörnäisissä, joka järjestyi ystävien kautta.

Värikkäitä teoksia voi jokainen katsoja tulkita omalla tavallaan.

Kuha on palannut myös jälleen ohjaamaan. Liikunta on ollut osa hänen elämäänsä lapsesta asti. Kuha vetää muun muassa online-pilatesta aamuisin omasta olohuoneestaan, ja käy ohjaamassa vesijumppaa. Syöpäyhdistykselle tuntien ohjaaminen on myös tärkeää.

– Jos päivä on hyvin tiivis, niin huomaan, että tarvitsen palautumista, sanoo Kuha.

Käpyläläinen Ata Hautamäki oli 6 vuotta sitten varma, että kuolee pian – nyt dekkarikirjailija kirjoittaa kahdeksatta romaaniaan ja uskoo sen olevan viimeinen

Vaikka töitä voisi olla toisaalta Kuhan mukaan enemmänkin, hän ei kaipaa kiireistä aikaa ennen koronaa, jolloin Kuha saattoi vetää pilates-tunteja yrityksille ensin Helsingin keskustassa ja heti perään Vantaalla.

– Puhuin muille hyvinvoinnista, enkä voinut itse hyvin. Piti kokea kantapään kautta se, että voimat voivat loppua.

Täsmälääkkeet tuovat tällä hetkellä Kuhalle lisää elinaikaa ja etäpesäkkeitä on saatu pienennettyä. Ennusteiden miettimisen sijaan Kuha nauttii hetkestä.

– Olin juuri Paloheinässä ja nautin, kun voin hiihtää siellä omaan tahtiini. Tunnen tällaisista asioista kiitollisuutta. Uskon, että luovuus ja muiden ihmisten auttaminen tulee jatkossa kuvaan vielä voimallisemmin, Kuha pohtii tulevaisuuttaan.

Iloiselta ja energiseltä kuulostava Kuha korostaa, että hän uskoo oman asenteen vaikuttavan moneen.

– Itse voi valita sen, että suuntaa ajatuksiaan positiiviseen. Ja sitä saa lisää, mihin satsaa.

Syöpä on yhä monelle iso mörkö, vaikka sen hoito on kehittynyt paljon – "Tapaan potilaita, jotka ovat halunneet ummistaa silmänsä siltä", toteaa syöpälääkäri

"Monille on tärkeää, että ne säilyvät" – Tommin ja Jonin autotallissa on huikea kokoelma Helsingin historiaa: Muistatko Ritzin, Bio Aulan ja Lintsin Baarin?

Seela Sella, 84, ottaa kantaa, puolustaa oikeudenmukaisuutta ja osoittaa elämänkokemuksen olevan voimavara – tunnustuspalkinnon saanut näyttelijä "on valmis tekemään maailmasta paremman"

Tanssi sai oman temppelinsä Helsinkiin – Tällainen on Ruoholahteen avautunut uusi taidetalo

Timo Östermanin 150-neliöinen koti Helsingissä lyö ällikällä – muovimoduuleista tehdyn paritalon toinen puoli piti purkaa jo vuosia sitten

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut