Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Passin ajanvaraukset menevät jopa 3 kuukauden päähän – Pasilassa voi nyt joutua jonottamaan ulkona pari tuntia: "Koko viikon ollut 800 asiakasta päivässä"

Passinhaun ajanvarausjonot ovat venyneet pitkiksi koko Suomessa.

Passihakemuksen ajanvarauksen sivustolla kerrotaan poliisilaitoksesta riippuen jonon olevan 6–12 viikkoa. Helsingin poliisi tiedotti perjantaina, että ajan saa 6 viikon päähän.

Perjantaina Pasilan lupapalveluihin ei kuitenkaan ollut yhtäkään ajanavarausaikaa tarjolla, jolloin ainoa keino saada passi on mennä paikan päälle jonottamaan vuoroaan.

Toimitus on myös viime aikoina tarkistanut Helsingin poliisin ajanvarauskalenterin useina päivinä, mutta edes toukokuulle eli 12 viikon päähän meneviä aikoja ei ollut kirjautuneelle tarjolla.

Paljon hääppöisempi tilanne ei ollut naapureillakaan: Vantaalla ja Espoossa varauskalenterista löytyi haja-aikoja useiden viikkojen päähän.

Helsingissä raportoitiin perjantaina ennätysmäisiä ruuhkia Pasilassa:

– Jos ei ole aivan pakottavaa tarvetta hakea passia nyt, niin ei kannata tulla tänään paikan päälle. Koko viikon meillä on ollut kova ruuhka, 800 asiakasta päivässä. Tänään asiakkaita on ollut aamusta lähtien niin paljon, että vastaavaa ruuhkaa ei ole ennen nähty, toteaa ylikomisario Pekka Kallio perjantaina tiedotteessa.

Varattaviksi tulevat ajat menevät nopeasti.

– Asia on ollut meillä tiedossa ja olemme lisänneet työvoimaa muista tehtävistä. Poikkeuksellisesti olemme olleet avoinna myös viikonloppuisin loka-marraskuun vaihteesta 2021, muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta. Viikonloput ovat vain ajanvarauksella, kertoi ylikomisario Pekka Kallio Helsingin poliisin lupa-asioista aiemmin tällä viikolla HU:n tiedusteltua asiasta.

Kallion mukaan tilanne on ollut hankala koko koronan ajan.

– Ensin asiakirjojen haku väheni merkittävästi ja sitten jonkin ajan kuluttua se taas nousi huomattavasti. Avaamme ajanvarauslinjoja sitä mukaa kun työtilanne sallii. Viikonlopun linjat avaamme vasta samalla viikolla.

Kallion mukaan passin saamiseen ei ole määritelty tavoiteaikoja, eikä hän ei ota kantaa kuinka pitkiksi jonojen on vielä mahdollista venyä.

– Pyrimme palvelemaan niin nopeasti kuin pystymme.

Passi on voimassa 5 vuotta, jonka jälkeen uuden hakemuksen valokuvineen voi tehdä sähköisesti. Aina ei ole tarvetta mennä poliisilaitokselle asti, mutta allekirjoitus ja sormenjäljet ovat voimassa 6 vuotta kerrallaan, jonka jälkeen ne on käytävä antamassa uudelleen.

Mikäli passin tarvitsee nopeammin kuin 6–12 viikossa, on mentävä jonottamaan. Paikan ei välttämättä tarvitse olla Pasila, vaan se voi olla esimerkiksi muualla työssä käyvällä naapurikaupungin lupapalvelut.

– Välillä on jonoa, välillä ei. Tämä on ollut hyvin päiväkohtaista. Matkustusasiakirjojen myöntämisessä ei ole enää kotipaikkasidonnaisuutta, Kallio muistuttaa.

Kauanko pitäisi Pasilassa varautua odottamaan?

– Parista minuutista tuntiin, päivästä riippuen. Vuoden vaihteen molemmin puolin jonotusasiakkaita oli vähän. Esimerkiksi 28. helmikuuta jonotusaika oli 160 minuuttia, Kallio sanoo.

– Virka-aikana paikalle tulleet palvellaan, kertoo Kallio.

Moni muistaa, kun passihakemuksen pystyi tekemään myös Itäkeskuksessa tai Malmilla. Poliisi luopui molemmista ja keskitti palvelun Pasilaan. Kallio ei ota kantaa siihen, oliko päätös järkevä.

– Henkilöstöä meillä on vaihtelevasti, nyt on lisätty kysynnän kasvaessa, Kallio kertoo.

Jonotuksen jälkeen normaalipassin toimitusaika on noin viikko. Maksamalla enemmän passin voi saada nopeammin.

Poliisihallituksesta ei vastattu Helsingin Uutisten kyselyyn, mitä lupapalveluiden ajanvarausruuhkille on ajateltu valtakunnallisesti tehdä.