Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yli 9 000 kiloa Suomeen salakuljetettua nuuskaa jäi Tullin haaviin – Myös huumelääkkeissä ja kokaiinissa huima kasvu

Tulli takavarikoi nuuskaa ennätysmäärän viime vuonna. Myös lääkkeiden ja huumelääkkeiden takavarikkomäärät olivat selvässä kasvussa. Kaikkiaan tullirikosten määrä kuitenkin laski vuonna 2021 alimmilleen kahdeksaan vuoteen, kertoo Tulli tiedotteessaan.

Tulli paljasti viime vuonna yli 5 400 tullirikosta. Tiedotteen mukaan tulirikosten vähenemiseen on vaikuttanut ennen kaikkea korona-aika ja siitä johtuva matkustajaliikenteen väheneminen.

– Suuntana on ollut tullirikosten muuttuminen entistä järjestäytyneemmäksi ja ammattimaisemmaksi toiminnaksi, sanoo tiedotteessa valvontajohtaja Hannu Sinkkonen.

Nuuskaa Tulli takavarikoi vuoden 2021 aikana yhteensä 9 104 kiloa. Se oli noin 2 000 kiloa edellisvuotta enemmän ja suurempi määrä kuin koskaan aikaisemmin.

Isompia nuuskalasteja salakuljetettiin Suomen markkinoille pääasiassa Pohjois-Ruotsista maarajan yli, mutta takavarikkoja tehtiin myös laivaliikenteestä. Nuuskan myynti ja salakuljetus on muuttunut Suomessa tiedotteen mukaan pitkälti ammattimaiseksi rikollisuudeksi.

Savukkeita Tullin haltuun päätyi vähiten vuosiin, yhteensä 660 000 kappaletta. Niitä salakuljetetaan Suomeen pääosin pienissä erissä erityisesti Venäjältä.

Lääkeaineita takavarikoitiin lähes nelinkertainen määrä edellisvuoteen verrattuna, yli 1,53 miljoonaa kappaletta. Kasvu selittyy tiedotteen mukaan muutamalla suurella nikotiiniannospussitakavarikolla.

Huumelääkkeitä takavarikoitiin vuonna 2021 melkein kaksinkertainen määrä edellisvuoteen verrattuna. Nyt yhteensä noin 433 500 kappaletta.

Tiedotteessa kerrotaan, että lääkkeiden ja huumelääkkeidenkin maahantuonnissa merkittävässä asemassa olivat raskas tavara- ja postiliikenne.

Huumeita Tulli takavarikoi vuonna 2021 yhteensä 710 kiloa. Se oli suunnilleen sama määrä kuin edellisvuonna. Takavarikoissa näkyi selvästi marihuanan käytön lisääntyminen ja hasiksen käytön väheneminen. Marihuanaa takavarikoitiin noin 260 kiloa ja hasista vain 3,5 kiloa.

Kokaiinin suosion yleismaailmallinen trendi näkyi myös Suomessa. Tulli takavarikoi kokaiinia enemmän kuin koskaan aikaisemmin, 55 kiloa. Se on viisinkertainen määrä edellisvuoteen verrattuna.

Myös takavarikoidun amfetamiinin määrä nousi, yli 80 kiloon. Vuonna 2020 sitä takavarikoitiin vain lähes puolet tästä määrästä.

Veropetosten määrä oli tiedotteen mukaan laskussa viime vuonna. Lievien veropetosten määrä laski erityisesti matkustajaliikenteen vähenemisen vuoksi.