Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tällaisiin laiminlyönteihin suomalaiset sortuvat palkatessaan ulkomaista työvoimaa koteihinsa – Puutteiden määrä yllätti viranomaisen

Kun työsuojelutarkastajat valvoivat viime vuonna ulkomaisen työntekijän kotiinsa palkanneita kotitalouksia, he löysivät paljon laiminlyöntejä. Tuolloin tuli ilmi myös kaksi vakavaa työperäisen hyväksikäytön tapausta, kertoo aluehallintovirasto (avi) tiedotteessaan.

Työsuojelutarkastajat tekivät viime vuonna Etelä-Suomessa yhteensä 30 tarkastusta sellaisiin kotitalouksiin, jotka olivat palkanneet kotiinsa ulkomaisen työntekijän.

Eniten ongelmia oli tiedotteen mukaan työaika-asiakirjoissa. Yli puolet tarkastetuista kotitalouksista ei ollut antanut työntekijälle työvuoroja kirjallisesti. Kolmannekselta puuttui työaikakirjanpito, mikä vaikeutti todellisen palkan selvittämistä.

– Vaikka osasimme ennakoida, että työaika-asioissa on valvottavaa, puutteiden määrä yllätti, kertoo tiedotteessa tarkastaja Niina Mäki Etelä-Suomen avin työsuojelun vastuualueelta.

Niissä tapauksissa, joissa todellinen palkka pystyttiin selvittämään, peruspalkka oli useimmiten kunnossa.

Koska työaikakirjanpidossa oli puutteita, oli vaikea arvioida ylityön määrää. Tiedotteessa muistutetaan, että ylitöihin on aina kysyttävä työntekijän suostumus joka kerta erikseen.

– Kotitaloustyössä työaikaan liittyvien pelisääntöjen läpikäyminen korostuu, koska muuten työ voi huomaamatta laajeta arjen tilanteissa, Mäki korostaa.

Valvonnan mukaan ylityöt olivat jääneet joissakin tapauksissa kokonaan korvaamatta rahalla tai vapaalla, tai ne oli korvattu vain osittain.

Tiedotteessa kerrotaan, että valvonnassa havaittiin kaksi vakavaa työperäisen hyväksikäytön tapausta. Toisessa työntekijälle oli pitkään maksettu huomattavaa alipalkkaa. Lisäksi työntekijällä oli teetetty paljon ylityötä, sunnuntaityötä ja iltatyötä ilman asianmukaisia korvauksia.

Toisessa tapauksessa palkkaa ei ollut maksettu lainkaan.

Osa työntekijöitä teki työtä niin sanotussa kotitalous- tai siivousringissä. Siinä useampi kotitalous palkkaa yhden ulkomaalaisen työntekijän. Pääosin kyse oli siivouksesta.

– Kaikki rinkiläiset eivät olleet ymmärtäneet, että jokainen heistä on työnantaja-asemassa. Esimerkiksi jokainen rinkiläinen ei ollut tehnyt työsopimusta työntekijän kanssa, ja työterveyshuolto oli vain yhden rinkiläisen nimissä, vaikka sen pitäisi olla kaikkien, Mäki selvittää.

Valvontaa tehtiin viime vuonna, koska kotona työskentelevien ulkomaalaisten määrä on kasvanut ja heillä on korostunut riski joutua työperäisen hyväksikäytön uhriksi. Valvonta jatkuu, koska se on osoittautunut tarpeelliseksi.

Mäki toivoo, että työntekijät ottaisivat heihin yhteyttä, jos heidän työssään on ongelmia.