Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pietarin risteilyt eivät ala suunnitellusti – kriisi vaikuttaa myös Helsingissä pysähtyvien kansainvälisten risteilijöiden tilanteeseen

Pietarin ja Helsingin välisen matkustajaliikenteen oli tarkoitus alkaa tänä keväänä. Näin ei kuitenkaan tapahdu. Syynä on pitkittynyt koronatilanne ja rajoitukset sekä viimeisimpänä syynä Ukrainan sota.

– Sodan syttymisen jälkeen liikenteen käynnistymiselle ainakaan tänä vuonna ei olisi luonnollisesti ollut mitään edellytyksiä. Aloitus siirtyy näillä näkymin aikaisintaan ensi vuoteen, toteaa Helsingin sataman toimitusjohtaja Ville Haapasaari.

Pietarin liikenne on ollut tauolla koronan vuoksi vuodesta 2020. Pietarin ja Helsingin välisessä liikenteessä kulki 2019 noin 200 000 matkustajaa.

– Se on hyvän kokoinen matkustajaliikenne, vaikkakin sataman kokonaisliikenteestä hyvin pieni osa, Haapasaari jatkaa.

Vuonna 2019 risteilymatkustajia oli satamissa yhteensä 12 miljoonaa.

Ukrainan sodan vaikutuksia Pietarin liikenteeseen on vielä hyvin aikaista arvioida.

– Se mitä olemme viime viikkojen aikana nähneet on että kausiluonteiset kansainväliset risteilijät ovat peruneet kesäkaudelta käyntinsä Pietarissa, Haapasaari sanoo.

Pietarin liikenteen palautuminen on Haapasaaren mukaan täysin riippuvainen siitä, miten kriisitilanne kehittyy.

Itä-Euroopan kiristyneellä tilanteella on todennäköisesti myös negatiivisia vaikutuksia Helsingin kausiluonteiseen risteilyliikenteeseen, vaikka varauksia on tehty paljon.

– Näkymä risteilijäpuolella, kuten muussakin matkustamisessa tälle vuodelle on pandemiasta palautumista.

Kansainvälisiä risteilijäaluksia kävi Helsingissä vuonna 2019 yli kolmesataa. Viime vuonna aluskäyntejä oli koronan vuoksi kymmenkunta.