Liikennejuopumusten määrä laski suomalaisilla maanteillä – tämä huumausaine korostuu voimakkaasti rikoksissa

Liikennejuopumusten määrä laski suomalaisilla maanteillä viime vuonna, mutta yhden huumausaineen käyttö korostuu edelleen rikostapauksissa. Kyseessä on amfetamiini, jota todettiin yhteensä 6 228 näytteessä. Amfetamiinin johdannaista MDMA:ta löydettiin 404 näytteestä ja metamfetamiinia 268 näytteestä.

Lukemat käyvät ilmi vuoden 2021 aikana Rikostekniseen laboratorioon toimitetuista verinäytteistä, jotka on otettu alkoholi-, huumausaine- ja lääkeainetutkimuksista.

Seuraavaksi yleisin löydös oli kannabis, jota todettiin yhteensä 1 753 näytteessä. Tilastoihin ei ole poliisin mukaan sisällytetty kannabiksen ja kokaiinin aineenvaihduntatuotteita (karboksitetrahydrokannabinoli ja bentsoyyliekgoniini), sillä ne eivät ole biologisesti aktiivisia eivätkä vaikuta toimintakykyyn.

– Huumaus- ja lääkeaineita todetaan liikennejuopumustutkimuksissa eniten 25–34-vuotiaiden ikäluokassa, ja toisaalta vain harvoin yli 55 vuotta ylittäneiden joukossa. Alkoholin kohdalla eri ikäryhmät eroavat vain vähän toisistaan tapausten määrissä. Ainoastaan yli 65-vuotiaiden ryhmä eroaa selvästi muista ryhmistä merkittävästi pienemmillä tapausmäärillä, kertoo rikosinsinööri Petri Varjos Keskusrikospoliisin Rikosteknisestä laboratoriosta Poliisin tiedotteessa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut