Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pakotteet iskevät lujaa moneen yritykseen myös Helsingissä – päällimmäinen ajatus on ollut epätietoisuus: "Paniikkia on ollut"

Yritykset: Ukrainan sodalla on monenlaisia vaikutuksia helsinkiläisiin yrityksiin.

Venäjän hyökkäyksellä Ukrainaan on merkittäviä vaikutuksia erityisesti venäjänkauppaa käyviin helsinkiläisyrityksiin. Helsingin Yrittäjien toimitusjohtaja Tiina Oksala sanoo, että vaikutukset heijastuvat kuitenkin myös muihin yrityksiin esimerkiksi palvelualoilla, joita on Helsingissä paljon.

– Kaikkia vaikutuksia on vielä tässä vaiheessa vaikea sanoa. Riippuu paljon siitä, miten sotatilanne etenee. Osa helsinkiläisistä vähittäiskaupoista ja ravintoloista on jo vapaaehtoisesti lopettanut venäläisten tuotteiden myynnin sekä niiden viennin ja tuonnin.

Välittömien vaikutusten sijaan Oksala arvioi, että välilliset vaikutukset ovat suuremmat pieniin yrittäjiin ovat kuin isompiin. Helsinkiläisistä yrityksistä yli 90 prosenttia työllistää alle kymmenen henkeä.

– Bensan ja dieselin hinnan nousu vaikuttaa erityisesti kuljetusyrityksiin, lähettipalveluihin, huoltoajoihin, siivouspalvelu- ja muuttoyrityksiin. Energian hinnan nousu vaikuttaa kuljetus-, lämmitys- ja tuotantokustannuksiin.

– Rahtiliikenteessä ja logistissa ketjuissa näkyy jo viiveitä ja ongelmia, jotka haittaavat toimituksia, Oksala jatkaa.

Suomen tavaraviennistä reilut viisi prosenttia menee Venäjälle. Tuonti on kymmenen prosenttia.

Yksi iso kriisin sijaiskärsijä on matkailu, jolla on Helsingille suuri merkitys.

– Koronatilanteesta pitkään kärsineet hotellit, ravintolat, kaupat ja tapahtumat ovat odottaneet kansainvälisen matkailun pääsemistä viimein kasvuun. Venäläiset ovat olleet aiemmin suurin turistiryhmä. Aasian lentojen vaikeutuminen vaikuttaa myös muun muassa kiinalaisiin ja japanilaisiin matkustajiin.

Ukrainan kriisillä on vaikutusta helsinkiläisyrityksiin, mutta Helsingissä on Suomen monipuolisin elinkeinorakenne, muistuttaa vs. yksikön päällikkö Kimmo Heinonen Helsingin kaupunginkanslian elinkeino-osastolta.

– Se myös suojaa meitä.

Myös Heinonen mainitsee välillisistä vaikutuksista.

– Yritykset, joilla energia- ja kuljetuskustannukset ovat isossa roolissa ja yhteydet maailmalle, heidän liiketoimintaansa se voi haitata korkeampina kustannuksina ja heikentyneenä kannattavuutena.

Helsingin saavutettavuus heikkenee.

Heinonen huomauttaa, että venäläisomisteisten yritysten määrä Helsingissä ei ole erityisen merkittävä.

– Yritykset eivät sijoitu Helsingissä top 20 -listalle yritysten luku-, henkilöstömäärällä tai liikevaihdolla mitattuna. Ulkomaalaisomisteisen yrityksen määritelmä on, että yhden ulkomaalaisen omistajatahon pitäisi omistaa yrityksestä yli 50 prosenttia.

Vähäisempää omistusta yrityksissä voi olla enemmän, mutta tarkempaa koottua tietoa ei ole. Listan kärjessä ovat Ruotsi, Yhdysvallat, Saksa ja Iso-Britannia.

Heinonen pohtii Helsingin ja Suomen houkuttelevuutta Venäjän naapurina jatkossa.

– Helsinki ja pääkaupunkiseutu ovat houkutelleet kansainvälisiä investointeja. Ohjelmistoala on kiinnostanut kansainvälisiä sijoittajia. Uskomme vahvasti Helsingin vetovoimaan pitkällä tähtäimellä.

Helsingissä toimivat venäläisyritykset toimivat muun muassa energia-, matkailu-, rakennus-, siivous-, terveys-, taksi- ja kauneudenhoitoalalla. He omistavat tai työskentelevät myös palvelualoilla, kuten kampaamoissa.

Suomen yrittäjien kansainvälisten asioiden päällikkö Thomas Palmgren sanoo, että sota ja Venäjän pakotteet ovat kova isku monelle yritykselle.

– Helsingissä on muun muassa paljon hotelliprojekteja, jotka ovat valmistumassa. Olimme juuri pääsemässä koronasta ja nyt tämä iskee. Bisnes häviää yhtäkkiä alta.

Yrittäjien päällimmäinen ajatus on ollut epätietoisuus vaikutuksista.

– Voi sanoa, että paniikkia on ollut. Yritysten toimituksia on parhaillaan menossa ja tilauksia on tehty.

Yrittäjät pohtivat, miten maksuliikenne saadaan toimimaan. Tavara Venäjälle kulkee vielä, mutta kuinka kauan.

– Tilanne on uskomaton ja hyvin epäselvä. Mitkä tuotteet ovat pakotteiden piirissä ja mitkä eivät ja miten vastapakotteet iskevät

Venäjältä tuodaan Suomeen muun muassa raaka-aineita. 90 prosenttia öljystä on tähän asti tuotu Venäjältä ja sähkön nettotuonnista kolmannes.

Suomen yrittäjien 115 000 jäsenestä 5 000 sijaitsee Helsingissä. Venäjän kauppaa Suomessa käyvien yritysten määrä on 2 000.