Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin väestönsuojat ovat puhuttaneet Ukrainan sodan alusta asti – pormestari Vartiainen: "Peruskorjauksia suunniteltu 5 vuoden sisään, mutta niitä voidaan myös aikaistaa"

Pormestari: Ukraina-kriisin aiheuttamaa mielenkuohua ei tule kohdistaa Helsingissä asuviin venäläisiin.

– Ajatukseni ovat nyt ennen muuta ukrainalaisten parissa, sanoo Helsingin pormestari Juhana Vartiainen (kok.), joka pitää Venäjän hyökkäystä Ukrainaan järkyttävänä.

Turvallisuustilanne on muuttunut nopeasti ja moni pelkää jopa sotaa, mutta Vartiaisen mukaan Suomeen tai Helsinkiin ei kohdistu tällä hetkellä uhkaa.

Hän sanoo, että Helsinki ja koko Suomi yhteiskuntana on varautunut poikkeustilanteisiin hyvin.

– Suomi on erityisen hyvä maa turvallisuuden ja puolustuksen suhteen. Meillä ei ole tarvetta äkillisesti hätiköiden ryhtyä uusiin toimenpiteisiin, vaan Helsingissä on aina varauduttu kriisien varalle, Vartiainen näkee.

Yllättävän moni Helsingin väestönsuoja olisi tosipaikan tullen käyttökelvoton – "Laitteet ovat keränneet pölyä jo 30–50 vuotta"

Helsingin Uutiset julkaisi hiljattain uusintajulkaisuna viime loppusyksyn artikkelin, jossa väestönsuojeluyhdistyksestä sekä pelastuslaitokselta todettiin, että Helsingin väestönsuojat ovat osin surkeassa kunnossa. Vartiainen on eri mieltä.

– Peruskorjauksista on suunnitelma olemassa ja koko ajan niitä korjataan, esimerkiksi Niemenmäen väestönsuojan peruskorjaus valmistuu tänä vuonna. Korjauksia on suunniteltu viiden vuoden sisään, mutta nyt kun tällainen tilanne on syntynyt, niitä voidaan harkinnan mukaan myös aikaistaa, Vartiainen kertoo.

Hän muistuttaa, että Helsingissä on selvästi enemmän väestönsuojelupaikkoja kuin asukkaita, joten myöskään pientaloalueilla ei jäädä ilman suojaa.

– Mutta toki kiinteistöjen on hyvä käydä varautumissuunnitelmansa muutenkin läpi säännöllisesti, niin että tiedetään mistä avaimet löytyy ja ettei väestönsuoja ole täynnä tavaraa ja niin edelleen.

Onko kaupunki alkanut laittaa kuntoon myös Keskuspuiston alla sijaitsevaa maanalaista johtokeskusta (HU 24.1.2020), jonne kaupungin ylin johto kriisissä siirtyy? Suoja on rakennettu 1980-luvulla.

– Siitä en aio sanoa mitään, vastaa Vartiainen.

Kuvat: Helsingin puiston salaperäinen rakennelma kestää jopa ydinpommin – "Tällainen on haluttu pitää vielä toistaiseksi"

Helsinki on perustanut erityisen Ukraina-kriisiryhmän, joka ohjaa sotatilanteen vuoksi toteutettavia toimenpiteitä kaupunkitasolla.

Kriisiryhmä yhteensovittaa kaupungin toimia, joita tarvitaan esimerkiksi, kun Helsinkiin tulee pakolaisia Ukrainasta. Heitä voi tulla paljonkin. Vartiaisen mukaan on myös mahdollista, että Venäjä ryhtyy laittamaan muita pakolaisia Suomeen rajan yli kuten vuonna 2015.

– Lisäksi kaupunki selvittää muun muassa sitä, miten Helsingissä tullaan toimeen ilman maakaasu- ja kivihiilitoimituksia Venäjältä, Vartiainen mainitsee.

– Näin, että tämä on asia jonka kanssa pärjäämme kyllä, koska Helsingillä on muutenkin tavoite olla hiilineutraali. Helenin kanssa tarkastellaan miten nämä korvataan, kun helsinkiläisten kodit pitää kuitenkin jollain lämmittää.

Keskellä Helsinkiä Hietalahdessa sijaitsee venäläisomisteinen Helsinki Shipyard. Vartiaisen mukaan juuri telakka on venäläisten omistamista toiminnoista kaupungissa merkittävin.

– Telakalla on vuokrasopimus Helsingin kaupungin kanssa, ja sopimuksen jatko tulee varmasti lähiviikkoina uudelleen arvioitavaksi, koska turvallisuuspoliittinen tilanne on muuttunut.

Miksi hälytysääni ei kuulunut? – Yle: Noin kaksi kolmasosaa Helsingin hälyttimistä ei toiminut

Vartiainen ymmärtää monen hämmennyksen tilanteen edessä, hän haluaa lähettää helsinkiläisille rauhoittavan viestin.

– Kyllä me aina pärjätään, Suomella on keskimääräistä selvästi parempi kyky toimia ja suojella kansalaisia, hän korostaa.

Samalla pormestari haluaa muistuttaa, että Helsingissä asuvat venäjänkieliset eivät ole syyllisiä Venäjän sotatoimiin.

– Heitä täytyy kohdella samalla ystävällisyydellä kuin muitakin. Vältetään sitä, että konfliktin vaikutukset kertautuisivat kadulla tai kouluissa.

Ukrainalaisten hätä on saanut suomalaiset tarjoamaan kotejaan pakolaisille – Mieti nämä asiat ennen kuin tarjoat omaasi, neuvoo Mili, joka majoitti irakilaismiestä 2,5 vuotta

Helsingin pelastuslaitos saa nyt paljon kyselyjä – tapetilla erityisesti tämä aihe

Väestöhälyttimen ääni ei kuulu kaikkialle Helsingissä – "Järjestelmää ollaan päivittämässä"

Erkki Wuori, 89, muistaa yhä talvisodan joulun – näitä kahta oppia mies kantaa mukanaan: "Eläkää arvojenne mukaan"

Tanja keräsi muutamassa tunnissa 30 turvaistuinta ukrainalaislapsille – Tuomarinkylässä lastattiin hevostenkuljetusautoon kuivaruokaa ja hygieniatarvikkeita: "Tekeminen auttaa ja jää vähemmän aikaa seurata uutisia"

Mika Aaltola varoittaa Venäjän valmiudesta käyttää ydinaseita – "Maa on paljon heikompi kuin sen on kuviteltu olevan, mutta..."