Helsingin väestönsuojat ovat puhuttaneet Ukrainan sodan alusta asti – pormestari Vartiainen: "Peruskorjauksia suunniteltu 5 vuoden sisään, mutta niitä voidaan myös aikaistaa"
2
Juhana Vartiainen muistuttaa, että Helsingissä on väestönsuojissa enemmän paikkoja kuin kaupungissa on asukkaita. Pormestarin mielestä Helsinki ja Suomi ovat varautuneet mahdollisiin kriiseihin hyvin. Arkistokuva. Sanna Jompero-Lahokoski
Katso isompi kuvaJuhana Vartiainen sanoo, että Helsingin väestönsuojat eivät suinkaan ole huonossa kunnossa, kuten julkisuudessa on väitetty. Jetro Stavén
Pormestari: Ukraina-kriisin aiheuttamaa mielenkuohua ei tule kohdistaa Helsingissä asuviin venäläisiin.
Kaisa Paastela
– Ajatukseni ovat nyt ennen muuta ukrainalaisten parissa, sanoo Helsingin pormestari Juhana Vartiainen (kok.), joka pitää Venäjän hyökkäystä Ukrainaan järkyttävänä.
Turvallisuustilanne on muuttunut nopeasti ja moni pelkää jopa sotaa, mutta Vartiaisen mukaan Suomeen tai Helsinkiin ei kohdistu tällä hetkellä uhkaa.
Hän sanoo, että Helsinki ja koko Suomi yhteiskuntana on varautunut poikkeustilanteisiin hyvin.
– Suomi on erityisen hyvä maa turvallisuuden ja puolustuksen suhteen. Meillä ei ole tarvetta äkillisesti hätiköiden ryhtyä uusiin toimenpiteisiin, vaan Helsingissä on aina varauduttu kriisien varalle, Vartiainen näkee.
Helsingin Uutiset julkaisi hiljattain uusintajulkaisuna viime loppusyksyn artikkelin, jossa väestönsuojeluyhdistyksestä sekä pelastuslaitokselta todettiin, että Helsingin väestönsuojat ovat osin surkeassa kunnossa. Vartiainen on eri mieltä.
– Peruskorjauksista on suunnitelma olemassa ja koko ajan niitä korjataan, esimerkiksi Niemenmäen väestönsuojan peruskorjaus valmistuu tänä vuonna. Korjauksia on suunniteltu viiden vuoden sisään, mutta nyt kun tällainen tilanne on syntynyt, niitä voidaan harkinnan mukaan myös aikaistaa, Vartiainen kertoo.
– Mutta toki kiinteistöjen on hyvä käydä varautumissuunnitelmansa muutenkin läpi säännöllisesti, niin että tiedetään mistä avaimet löytyy ja ettei väestönsuoja ole täynnä tavaraa ja niin edelleen.
Helsinki on perustanut erityisen Ukraina-kriisiryhmän, joka ohjaa sotatilanteen vuoksi toteutettavia toimenpiteitä kaupunkitasolla.
Kriisiryhmä yhteensovittaa kaupungin toimia, joita tarvitaan esimerkiksi, kun Helsinkiin tulee pakolaisia Ukrainasta. Heitä voi tulla paljonkin. Vartiaisen mukaan on myös mahdollista, että Venäjä ryhtyy laittamaan muita pakolaisia Suomeen rajan yli kuten vuonna 2015.
– Lisäksi kaupunki selvittää muun muassa sitä, miten Helsingissä tullaan toimeen ilman maakaasu- ja kivihiilitoimituksia Venäjältä, Vartiainen mainitsee.
– Näin, että tämä on asia jonka kanssa pärjäämme kyllä, koska Helsingillä on muutenkin tavoite olla hiilineutraali. Helenin kanssa tarkastellaan miten nämä korvataan, kun helsinkiläisten kodit pitää kuitenkin jollain lämmittää.
Keskellä Helsinkiä Hietalahdessa sijaitsee venäläisomisteinen Helsinki Shipyard. Vartiaisen mukaan juuri telakka on venäläisten omistamista toiminnoista kaupungissa merkittävin.
– Telakalla on vuokrasopimus Helsingin kaupungin kanssa, ja sopimuksen jatko tulee varmasti lähiviikkoina uudelleen arvioitavaksi, koska turvallisuuspoliittinen tilanne on muuttunut.