Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Joko kävit? Suomiräppärin firma avaa ravintoloita nyt kovalla tahdilla – "Alkaa olla Helsinki täynnä"

Yritysrypäs: Räppärin perustamaan The We Are Groupiin kuuluu jo 15 ravintolaa. Lisää on tulossa.

Kaikki alkoi Vinyl Cocktail Lounge -drinkkibaarista ja We Are Helsinki -ilmaisjakelulehdestä. Yrittäjäkaksikko – toinen räppäri ja toinen ravintola-ammattilainen – ei ehkä ole kaikkien tavanomaisin tarina.

Anders ”Andu” Westerholmin ja Matti Sarkkisen The We Are Group Oy Ltd:stä on tullut suurten ketjujen haastaja. Drinkkibaari oli heidän esiharjoittelunsa, jota seurasi ensimmäinen ruokaravintola.

Tässä tapahtui ensimmäinen kokoluokan muutos:

2008 he ostivat kantapaikkansa, joka oli japanilainen Raku Ya Etelärannassa. Huippuravintolan omistajavaihdoksen yhteydessä vielä hieman päiviteltiin uusien omistajien taustoja, koska Vinylin toiminta oli ollut niin ”piskuista”.

Nyt yritysryppääseen kuuluu jo viisitoista ravintolaa ja keväällä tulee lisää.

Kaksikko on tuntenut toisensa lukioajoista ja ystävyys alkoi tappelusta kotibileissä vuonna 1997. Lukion jälkeen Sarkkinen lähti ravintola-alalle ja Westerholm suuntasi musiikkibisneksiin. Hän perusti Elastisen, Ison H:n, Tasiksen, Uniikin, Asan ja Jussi Valuutan kanssa Rähinä Records -levy-yhtiön. Andun yhtye on Kapasiteettiyksikkö, jonka toistaiseksi viimeinen single Bella zau on vuodelta 2018.

Alkaa olla Helsinki täynnä, kun Telakkaranta avautuu vapuksi.

Ravintoloiden lisäksi yritysryppääseen kuuluu osakkuusyhtiönä oma viinitukku: Viinitie Oy. Sen liikevaihto on viisi miljoonaa euroa. Yritys ei tuo maahan bulkkiviinejä. Viinikauppaa johtaa Toni Immanen.

Koko konsernin noin 15 ravintolan liikevaihto oli ennen koronaa 10 miljoonaa euroa. Emoyhtiö on Westerholmin ja Sarkkisen omistuksessa. Ravintoloiden lukumäärä on elänyt.

Story-ravintoloissa on osakkaana myös hapanjuuripizzoistaan kuuluisa Markus Hurskainen. Uusin Story avattiin Hakaniemeen maaliskuussa. Ketju laajenee, mutta kenties muualle kuin pääkaupunkiseudulle.

– Alkaa olla Helsinki täynnä, kun Telakkaranta avautuu vapuksi, Westerholm vastaa kun laajenemissuuntaa etsitään.

Ryhmän vanhimman brändin Sushibar+Wine-ravintolat sijaitsevat Uudenmaankadulla, Fredalla, Kaivokadulla Makkaratalossa, Hämeentiellä ja Espoon Isossa Omenassa sekä kaksi Oslossa.

Pientilaviinejä ja hapanjuuripizzaa tarjoileva sporttibaari Club Deportivo avasi Kampin yläkerroksissa vajaa vuosi sitten aiemman Bar Cónin tiloihin.

Kallion Bar Cón lopetti vuosi sitten ja sen tilalle tuli toisen yrityksen Bar 10 eli Uudenmaankadun Ysibaarin sisarravintola.

Yritysryppään perinteinen Vin-Vin toimii puolestaan Kalevankadulla. Westerholmin, Matti Sarkkisen ja Toni Immasen Erottajalle 2015 avaama Bier-Bier jatkaa toisilla omistajilla, mutta vanhalla nimellä.

Yhtiö on hänen mukaansa vahvassa kunnossa.

– Erinomaisessa kunnossa, kun menimme koronaan. Mutta kyllä sen aikana tuli myös ”damagea”, ja esimerkiksi Bar Cón -ravintoloista piti luopua.

– Ensimmäistä kertaa olemme ottaneet mukaan ulkoisen investorin. Se on tuonut lisää voimavaroja, kun löysimme sopivan kumppanin.

Tähän asti konsernia oli rakennettu orgaanisesti ilman ulkopuolisia sijoittajia jatkuvan kehityksen periaatteella.

Pääomistus on kuitenkin vahvasti kaksikon käsissä.

Onko yritetty ostaa?

– Ei ole kukaan kysynyt. Ehkä mahdolliset ostajaehdokkaat ovat nähneet minkälaisella yrittäjähengellä me tätä pyöritämme.

Oikaisu 11.3. klo 8.20: Kuvassa on yrittäjä Markus Hurskainen, ei Matti Sarkkinen.