Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Varma kevään merkki: katupölykausi on alkamassa – näin vähennät altistumista ja lievität oireita

Katupölykausi on Helsingissä ja muualla pääkaupunkiseudulla alkamassa. Kauden alkaminen on aina varma kevään merkki. Pahimmillaan pölykausi on yleensä maalis–huhtikuussa.

Erityisesti aurinkoisina ja kuivina päivinä pölyä on runsaasti ilmassa. Sade puolestaan kostuttaa tienpinnat ja vähentää pölyisyyttä.

– Mittaustemme mukaan ilmanlaatu on ollut ajoittain huono erityisesti pääväylien ja vilkkaiden katujen sekä teiden varsilla. Aurinko on sulattanut lumia tehokkaasti. Tienpintojen kuivuttua katupölyä on päässyt nousemaan ilmaan, toteaa HSY:n ilmansuojeluasiantuntija Anu Kousa tiedotteessa.

Katupöly voi aiheuttaa ärsytysoireita myös terveille aikuisille, mutta erityisesti astmaatikoille ja sydänsairaille. Etenkin keväällä pöly heikentää ilmanlaatua useiden viikkojen ajan. Pitoisuudet voivat nousta vilkasliikenteisillä kaduilla ihmisten terveydelle haitalliselle tasolle.

Katupöly aiheuttaa ärsytysoireita, kuten nuhaa, yskää sekä silmien ja kurkun kutinaa. Lisäksi se usein pahentaa sydän- ja hengityssairaiden oireita.

– Katupöly on pääasiassa hienoksi jauhautunutta asfalttia ja hiekoitussepeliä. Erityisesti nastarenkaat kuluttavat asfalttia ja tuottavat siten katupölyä, Kousa kertoo.

Katupölyä voi vähentää monin keinoin. Yksi keino on kostuttaa katuja laimealla suolaliuoksella. Pölyn määrää voi vähentää myös omilla toimilla, kuten välttämällä turhaa autoilua ja suosimalla kävelyä, pyöräilyä ja joukkoliikennettä. Kesärenkaat kannattaa vaihtaa ajoissa tai käyttää kitkarenkaita.

– On myös tärkeää siirtää auto pois puhdistettavalta kadulta, Kousa muistuttaa.

Helsingin seudun ympäristöpalvelut (HSY) seuraa ilmanlaatua ja katupölytilannetta eri puolilla pääkaupunkiseutua. Ilmanlaadun tilannetta voi seurata osoitteesta hsy.fi/ilmanlaatu.