Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kun Spede Pasanen suuttui toimittajalle, hän kertoi Mustan Käden kostavan: oliko se vitsi vai totista totta? – "Pertti repi sen jostain sarjakuvasta"

Musta Käsi tulee ja kostaa.

Tuon fraasin saivat kuulla aikakautensa suomalaistoimittajat, jos kävi niin että Spede Pasanen ei tykännyt häneen kohdistuneesta julkisuudesta. Vuonna 1997 kävi näin: julkisuudessa huhuttiin Pasasen ja missi Maria Drockilan suhteesta.

Paparazzi Mika Lahtonen kuvasi kaksikon yhteiskuvaan, kun Drockila talutti Pasasta ulos yökerhosta. Seurauksena oli valtava hässäkkä.

– Spede tuhahti, ettei ole mies, joka nostaa oikeusjuttuja, ja alkoi uhkailla meitä Mustan Käden kostolla, Mika Lahtonen muisteli tammikuussa 2008.

– Speden mukaan Musta Käsi oli järjestö, jonka tarkoitus oli pitää 'pahat toimittajat' kurissa. Minä olin hänen mukaansa järjestön mustan listan vitossijalla. Ykkösenä oli toimittajalegenda Isto Lysmä, Lahtonen kertoi.

Lahtosen ja Speden välit kärjistyivät lopullisesti saman vuoden Tangomarkkinoilla, jossa Lahtosen mukaan Spede oli tullut hänen luoksensa kiihtyneessä mielentilassa ja kertonut "tilanneensa miehiä hukuttamaan tämän".

Tämän seurauksena Lahtonen teki rikosilmoituksen, joka sovittiin ennen oikeudenkäyntiä lakimiehen avulla Speden maksettua toimittajalle 15 000 markkaa.

Mustan Käden toiminnan on nostanut esiin sittemmin muun muassa entinen kanavajohtaja Jorma Sairanen omissa muistelmissaan. Sairasen mukaan asiaan kytkeytyi todellinen väkivallan uhka.

Spede Pasasen kanssa vuosikausia yhteistyötä tehnyt lahtelainen Raimo Kaukinen muistelee, että Spede tempaisi käsitteen suoraan viihteen maailmasta.

– Pertti repi sen jostain sarjakuvasta: musta käsi tulee ja kostaa. Minun mielestäni se oli Pertin eriskummallista huumorintajua, jolle hän nauroikin monet kerrat. Itselleni ei tule mieleen tilanteita, josta olisi voinut päätellä että sillä olisi ollut sen kummempaa todellisuuspohjaa, Kaukinen sanoo.