Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koronaviruksen määrä jätevesissä ei nyt laske edes Helsingissä ja Espoossa – Tämä on tilanne tehohoidossa

Koronaviruksen määrä jätevesissä ei ole enää laskenut Helsingissä ja Espoossa. Missään muuallakaan määrä ei ole laskusuunnassa, kertoo sosiaali- ja terveysministeriön johtava asiantuntija Liisa-Maria Voipio-Pulkki.

Hänen mukaansa viruksen määrä jätevesissä on yksi luotettavimmista epidemiatilanteen mittareista. Ihminen erittää virusta vielä noin kolme viikkoa sairastamisensa jälkeen.

– Jos epidemia lähtisi kiihtymään, se nähtäisiin jätevesiseurannasta aiemmin kuin testeihin hakeutuvien määrän lisääntymisessä tai sairaalahoidon tarpeen kasvussa, Voipio-Pulkki selvittää STM:n ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) yhteisessä koronan tiedotustilaisuudessa.

Voipio-Pulkin mukaan sairaaloiden kuormitustilanne on edelleen hankala, mutta korona on siihen vain yksi syy. Tähän vaikuttavat muun muassa liukkaiden kelien aiheuttamat liukastumiset ja henkilökunnan sairauslomat.

– Aika tiukilla mennään, mutta tehohoitokapasiteetissa ei ole nyt ongelmia. Tehohoidossa olevien potilaiden määrä on ollut laskusuunnassa. Keskiviikkona tehohoidossa oli yhteensä 28 koronapotilasta, jotka jakautuivat eri puolille Suomea.

– Täytyy kuitenkin muistaa, että korona on aiheuttanut kuormitusta myös kotihoitoon ja sosiaalitoimeen.

Erikoissairaanhoidon vuodeosastoilla olevien potilaiden määrä on pysytellyt korkealla tasolla vuodenvaihteesta saakka.

THL:n johtaja Mika Salminen ja Voipio-Pulkki painottavat edelleen rokotuksen ottamisen tärkeyttä.

– Rokotus kannattaa ottaa, koska sillä voi suurelta osin välttää vakavan taudin riskin. Rokotuskattavuus on nyt noussut hitaasti, koska erittäin moni on saanut tartunnan. Heille ei suositella rokotusta heti. Tämä laskee rokotuskattavuutta, Salminen sanoo.

Hän muistuttaa, että kolmansien annosten ottaminen on erityisen tärkeää riskiryhmille ja 60 vuotta täyttäneille. Kolmansia annoksia suositellaan vastedes myös 12–17-vuotiaille riskiryhmiin kuuluville.

Suomessa keskiviikkoon mennessä 18 vuotta täyttäneistä 86,3 prosenttia on saanut vähintään kaksi ja 61,4 prosenttia kolme rokoteannosta.

– Oman terveyden kannalta kannattaa ottaa rokote. Ei ole vieläkään myöhäistä ottaa, jos ei ole sitä ensimmäistäkään ottanut, Salminen jatkaa.

THL suunnittelee antavansa päivitetyn maskisuosituksen ensi viikolla.