Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eheytystoiminta kiellettävä kokonaan Suomessa, vaatii Seta – "Toimet loukkaavat ihmisoikeuksia"

Henkilön seksuaalista suuntautumista tai sukupuoli-identiteettiä pyritään muuttamaan eheyttämistoiminnassa. Setan tavoitteena on näiden toimien täyskielto. Eduskunnassa on käsiteltävänä Ehjänä syntynyt -kansalaisaloite eheytystoiminnan kieltämiseksi Suomessa, kertoo Seta tiedotteessaan.

Seta vaatii täyskieltoa lakiin niin kutsuttuihin eheyttämistoimiin eli seksuaalisen suuntautumisen, sukupuoli-identiteetin tai sukupuolen ilmaisun muuttamiseen tähtääviin toimenpiteisiin sekä niiden mainontaan ja markkinointiin. Toiminta ei ole sallittua osana terveydenhuoltoa, mutta tiedotteen mukaan tämä ei riitä ilmiöön puuttumiseen.

– Eheyttämistoimet ovat haitallisia, epäeettisiä ja loukkaavat ihmisoikeuksia. Tieteellisen tutkimusnäytön perusteella seksuaalista suuntautumista tai sukupuoli-identiteettiä ei voida tällaisten hoitojen välityksellä muuttaa. Eheytystoimet aiheuttavat sateenkaari-ihmisille pitkäaikaista haittaa ja kuormittavat mielenterveyttä, sanoo tiedotteessa Setan varapuheenjohtaja Pekka Rantala.

Eheytystoimintaa ilmiönä monimutkaistaa tiedotteen mukaan sateenkaari-ihmisten oma aktiivisuus muutospyrkimyksissä. Monet sateenkaari-ihmiset syntyvät yhteiskuntiin, yhteisöihin ja perheisiin, joissa heidän annetaan ymmärtää olevan vääränlaisia tai vajavaisia ja siksi myös uhkia yhteisöilleen.

Rantala korostaa, että tiedon lisääminen seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuudesta on ensiarvoisen tärkeää.

Tiedotteessa kirjoitetaan, että sateenkaari-ihmiset ovat usein kaikkein haavoittuvimmassa asemassa. Setan mukaan itsemääräämisoikeuden turvaaminen vaatii yksilön suojaamista sopimattomalta vaikuttamiselta tai painostamiselta.