Sähkön hinta nousi Suomessa jyrkästi viime vuoden loppupuolella. Tilastokeskuksen mukaan Pohjoismainen pörssisähkö oli ennätyksellisen kallista vuoden 2021 viimeisellä neljänneksellä. Energian hinnan nousu jatkuu Vattenfallin mukaan yhä Ukrainan sodan ja Venäjälle asetettujen pakotteiden takia.
Tilastokeskus kertoo tiedotteessaan, että sähkön lisäksi myös fossiilisten tuontipolttoaineiden, etenkin maakaasun, hinnat kohosivat kokonaan uudelle tasolle.
– Sähkön hinnan jyrkkään nousuun oli monta syytä. Polttoaineiden ja päästöoikeuksien kallistumisen lisäksi samaan aikaan pohjoismaiset vesivarastot olivat vähissä ja tuulivoimaa oli saatavilla tavallista vähemmän. Sähkönkulutusta puolestaan lisäsivät erittäin kylmä joulukuu sekä taloudellinen aktiivisuus, joka on ollut koronan aiheuttaman shokin jälkeen kasvussa, sanoo tiedotteessa Tilastokeskuksen yliaktuaari Ville Maljanen.
Kuluttajien kukkaroissa tuntui se, että raakaöljyn maailmanmarkkinahinta pysytteli vuoden viimeisellä neljänneksellä korkealla tasolla.
– Vaikka maakaasun, kivihiilen ja pörssisähkön hinnat ovat nousseet rajusti, ne vaikuttavat kuluttajien sähkön ja kaukolämmön hintoihin viiveellä. Polttonesteiden pumppuhinta taas reagoi raakaöljyn maailmanmarkkinahinnan muutoksiin selvästi nopeammin, selvittää Maljanen.
Vattenfall toteaa tiedotteessaan, että sota Ukrainassa on suistanut energiamarkkinat syvään epävarmuuden tilaan. Energian hinta tuleekin nousemaan sodan ja Venäjälle asetettujen pakotteiden takia.
Öljyn, kaasun ja hiilen hinnat ovat tällä hetkellä ennätyksellisen korkealla. Lisäksi niiden hinnat ovat rajussa kasvussa. Tiedotteen mukaan öljyn korkea hinta tulee todennäköisesti näkymään myös bensiinin ja dieselin hinnoissa.
Määräaikaisten ja toistaiseksi voimassa olevien sähkösopimusten hinnat ovat kallistuneet huomattavasti sitten viime kesän. Usein markkinoilla tapahtuu tiedotteen mukaan keväisin hintojen laskua, mutta tällä hetkellä hinnat jatkavat nousuaan.
Mikäli kotitaloudessa on toistaiseksi voimassa oleva sopimus, mahdolliset hinnan korotukset tulevat määräaikaisiin sopimuksiin verrattuna pienellä viiveellä. Tiedotteessa muistutetaan, että hinnat voivat toistaiseksi voimassa olevassakin sopimustyypissä muuttua yhden kuukauden varoitusajalla.
– Mikäli on valmis kantamaan pienen riskin ja maksamaan joinakin vuorokausina hieman korkeampaa hintaa, toistaiseksi voimassa oleva spot-hintoihin sidottu tuntisähkösopimus voi osoittautua kevään aikana parhaaksi vaihtoehdoksi, sanoo tiedotteessa Vattenfallin sähkömarkkina-asiantuntija Peter Strandberg.