"Olut on ainakin todella kallista täällä", toteaa Kerstin, 29 – Helsingin matkailu oli juuri alkanut elpyä koronasta, kun iski uusi kriisi

Matkailu: Venäjän hyökkäys Ukrainaan vaikuttaa matkailijoiden määrään. Koronasta elpyminen oli juuri päässyt alkamaan.

Ukrainan tilanne vaikuttaa Helsingin matkailuun.

– Vaikutuksten laajuutta on vielä tässä vaiheessa vaikea arvioida, sanoo matkailupäällikkö Nina Vesterinen kaupungin elinkeino-osaston matkailuyksiköstä.

Tällainen on Länsisatamaan suunniteltu uusi terminaali – bilettäjien palvelut eri paikkaan kuin perheiden, perinteinen laivaanousujono historiaan

Kriisi ei vielä vaikuttanut, kun pari viikkoa sitten Jeannette Spaan, 28, ja hänen ystävänsä Elise Hoppenreijs, 26, tutustuivat Kauppatoriin. Taivaalta satoi räntää, eikä Helsinki ei näyttänyt parhaimpia puoliaan.

– Helsinki näyttää harmaalta. En oikein vielä osaa sanoa kaupungista mitään, koska tulin lentokentältä suoraan tänne. Olemme käyneet syömässä ja nyt katselemme kaupunkia, kertoo Hoppenreijs, joka oli tullut tapaamaan Aalto-yliopistossa opiskelevaa Spaania.

Spaan mainitsee viihtyneensä Helsingissä mainiosti.

– Olen viihtynyt täällä. Ihmiset ovat todella puheliaita ja avuliaita.

Suomenlinnan lautan kupeessa neljän hengen porukka tarpoo loskassa. Australiasta kotoisin oleva Florian Suppan, 33, kertoo, että nelikko on tullut Riikan kautta Tallinnaan ja sieltä Helsinkiin ja viipyy kaupungissa vain muutaman tunnin.

– Tulimme samalla reissulla katsomaan, miltä Helsinki näyttää.

Pakotteet iskevät lujaa moneen yritykseen myös Helsingissä – päällimmäinen ajatus on ollut epätietoisuus: "Paniikkia on ollut"

Kerstin Trampusch, 29, pohtii, olisiko Helsinki mukavampi kaupunki kesällä. Tuuli tekee ilmasta jäätävän kylmän.

– Olut on ainakin todella kallista täällä, nainen hymähtää.

Suppan kertoo, että pikaisen vierailun aikana on tarkoitus katsella kaupunkia ja käydä Kauppatorin kupeessa sijaitsevassa Flying Cinemassa katsomassa Helsinkiä esittelevä video. Helsingin historia kiinnostaa. Se on mielenkiintoinen.

– Sen jälkeen tiedämmekin Helsingin historiasta kaiken, nauraa Suppan.

Senaatintorilla unkarilaiset Szabolcs Höyye, 33 ja Róza Höyye-Altfatter, 32 ottavat kuvia toisistaan. Vielä samana päivänä pariskunta aikoo suunnata junalla Joensuuhun, josta matka jatkuu Kolille.

– Haaveeni on ollut päästä Kolille. Olen aina halunnut sinne. Siellä on paljon lunta ja luonto on kaunis, Höyye-Altfatter kertoo.

Tammikuussa Helsingin matkailutilanne alkoi osoittaa jo piristymisen merkkejä: yöpymiset kasvoivat 48 prosenttia verrattuna viime vuoden vastaavaan aikaan. Koronan vaikutukset näkyivät kuitenkin yhä siten, että kotimaisia matkailijoita oli enemmän kuin ulkomaalaisia.

Pietarin risteilyt eivät ala suunnitellusti – kriisi vaikuttaa myös Helsingissä pysähtyvien kansainvälisten risteilijöiden tilanteeseen

Venäläisturistit puuttuivat Helsingistä poikkeuksellisesti jo alkuvuodesta. Tavallisesti turisteja tulee Suomeen joulun jälkeen sankoin joukoin alennusmyynteihin, sillä Venäjällä joulua vietetään vasta tammikuussa.

– Venäläiset puuttuivat koronapandemiaan liittyvien maahantulorajoitusten takia, koska Sputnik-rokote ei ole hyväksyttyjen rokotusten listalla, Vesterinen toteaa.

– Tammikuussa eniten kansainvälisiä matkailijoita oli Saksasta, Yhdysvalloista, Italiasta, Ranskasta ja Britanniasta.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut