Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Tekninen vika hiljensi osan väestöhälyttimistä:  Vaikka vika saadaan kuntoon, ujellus ei kuulu joka paikkaan – Tästä se johtuu

Helsingissä ja koko maassa testattiin maanantaina väestöhälytysjärjestelmää. Ukrainan sodan vuoksi testistä tiedotettiin laajasti etukäteen. Moni havahtui huomaamaan, ettei hälytysääntä kuulunut kello 12.

Syy oli teknisissä ongelmissa, joita oli eritoten Helsingissä.

– Tämä takia näitä testejä tehdään, että virheitä löytyisi, sanoo Marko Nieminen hätäkeskuslaitoksen operatiivinen johtaja.

Hätäkeskuslaitos lähetti maanantain testissä kaikkiaan 1 025 viestiä hälytysjärjestelmiin eri puolilla Suomea.

– Näistä 86 ei mennyt onnistuneesti perille, Nieminen kertoo.

Helsingin väestönsuojat ovat puhuttaneet Ukrainan sodan alusta asti – pormestari Vartiainen: "Peruskorjauksia suunniteltu 5 vuoden sisään, mutta niitä voidaan myös aikaistaa"

Alustavan arvion mukaan suuri osa Helsingin pelastuslaitoksen alueella olevista 37 hälyttimestä pysyi mykkinä.

– Syy on todennäköisesti siinä, että Helsingissä viestien vastaanottojärjestelmät on rakennettu ryhmiksi. Kun viestejä on lähetetty, laitteisiin on mennyt samalla kerralla useita viestejä, mikä on tukkinut radiopäätelaitteen, Nieminen kertoo.

Väestöhälytysjärjestelmää testataan joka kuukauden ensimmäinen maanantai. Nieminen ei osaa sanoa, onko vastaavia ongelmia ollut aiemmin.

– Me emme ylläpidä laitteita, me vain lähetämme kokeiluviestin.

Pelastuslaitoksilta ja kansalaisilta tulleen palautteen vuoksi hälytyksen perille menosta kertovia lokitietoja tutkittiin tarkemmin.

Miksi hälytysääni ei kuulunut? – Yle: Noin kaksi kolmasosaa Helsingin hälyttimistä ei toiminut

Helsingin pelastuslaitokselta tiedotetaan, että teknistä vikaa korjataan yhdessä Hätäkeskuslaitoksen kanssa.

Hälyttimien toimivuutta testataan hiljaisilla koesoitoilla.

Maanantaina 4. huhtikuuta on seuraava koesoitto niin, että hälytysäänikin on päällä.

Pelastuslaitoksen viestintäyksikön päällikkö Anna Lehtiranta sanoo, että on hyvä huomata, että Helsingissä on katvealueita, jossa väestöhälytys kuuluu vaimeasti tai sitä ei kuulla lankaan.

Katvealueita syntyy 37 väestöhälyttimen välitiloihin, erityisesti pientaloalueille ja omakotitaloalueille.

– Asuinrakennusten äänieristys on myös nykyisin niin hyvä, ettei vaimea ääni välttämättä kantaudu sisätiloihin. Myös kaupungin hälyäänet ovat lisääntyneet.

Pientaloalueilla ei ole väestönsuojia siinä määrin kuin kerrostaloalueilla ja kantakaupungissa, joihin väestöhälyttimen soidessa tulisi hakeutua.

Lehtiranta sanoo, ettei kaupunkilaisten ole syytä olla huolissaan hälytysääneen kuulumattomuudesta katvealueilla.

– On hyvä muistaa, että mikäli Suomeen kohdistuisi jokin uhka, kohonneesta varautumisen tasosta tiedotettaisiin hyvissä ajoin.

Se saisi myös viranomaiset ja kiinteistöjen omistajat toimimaan, jotta väestösuojat saadaan kuntoon 72 tunnissa.

–  Oikea hälytys, joka ohjaa siirtymään väestösuojiin ei tällaisessa tilanteessa tule ihmisille yllätyksenä. Lisäksi annetaan aina vaarailmoitus, joka luetaan kaikilla radio- ja televisiokanavilla, sosiaalisessa mediassa ja välitetään 112-mobiilisovelluksen kautta.

Viranomaiset ohjeistavat tilanteen vaatiessa niitä, joille ei ole osoitettu ennalta väestönsuojapaikkaa. Hätätilanteessa voi mennä lähimpään väestönsuojaan.

Väestön suojelemiseksi viranomaiset voivat myös evakuoida väestöä.

Lue vielä:

Yllättävän moni Helsingin väestönsuoja olisi tosipaikan tullen käyttökelvoton – "Laitteet ovat keränneet pölyä jo 30–50 vuotta"

Katveessa kuuluu vain kahinaa – Väestöhälytin ei kuulu esimerkiksi tähän puistoon Helsingissä: "Totta kai olettaa, kun on hälyttimet, että ne myös toimivat"