Autoilija, tiesitkö tämän porsaanreiän? Video Helsingin ilmaisista parkkipaikoista leviää netissä hurjaa vauhtia – Mauri, 64: "Niiden löytäminen on helppoa"

Autot: Suosittu Tiktok-tili antaa vinkkejä, miten pysäköinnissä voi säästää.

Yksi Helsingin erikoisimmista parkkipaikoista löytyy Sörnäisten Vilhonvuorenkadulta. Moni on huomannut, että risteyksen ja pysäköintiä rajoittavan liikennemerkin väliin jää niin paljon tilaa, että ilmainen pysäköinti voi olla mahdollista.

Sana tästä porsaanreiästä on lähtenyt kiertämään erityisesti Puhuva Parkkisakko -nimisen Tiktok-tilin kautta. Kanavaa ylläpitävä mies on kertonut useista vastaavista paikoista eri puolilta kaupunkia. Suosituinta videota on katsottu yli 200 000 kertaa.

Viime aikoina hän on vinkkaillut muun muassa käytöstä poistetuista bussipysäkeistä, jotka voivat tarjota mahdollisuuden vapaaseen pysäköintiin. Yksi tällainen löytyy muun muassa Aleksis Kiven kadun loppupäästä. Hän sanoo, että vastaava paikka on myös Työpajankadulla lähellä Teurastamon pääporttia.

Helsinki käyttää ennätyssummia pyöräväyliin – silti pyöräily on uusimman tutkimuksen mukaan vähentynyt

Mauri Hartikainen, 64, pysäköi autonsa keskiviikkona Työpajankadulle tuttuun paikkaan. Hän tietää, että käytöstä poistettujen bussipysäkkien kohdalla on usein vapaata, vaikka pysäköinti ei aina ilmaista olekaan. Hän kertoo tuntevansa Helsingissä erityisesti Kalasataman porsaanreiät hyvin.

– Olen käynyt täällä töissä ja harrastuksissa usean vuoden ajan. Paikan löytäminen on yleensä helppoa.

Helsingin pysäköintisääntöjä järvenpääläinen pitää yksinkertaisina.

– Sinne voi pysäköidä, missä ei ole kieltomerkkiä. Laitoin äsken varmuuden vuoksi pysäköintikiekon.

Myös vantaalainen Tomi Lindfors, 42, pyörittelee parkkikiekkoaan Työpajankadulla. Hän sanoo, ettei jättäisi autoaan Puhuvan Parkkisakon mainitsemaan paikkaan, koska ei ole asiasta täysin varma.

– Ajattelen niin, ettei Helsingissä ole enää ilmaisia paikkoja. Luotan puhelimen parkkisovellukseen, joka kertoo hinnan, hän sanoo.

Helmikuussa Puhuva Parkkisakko teki videon Ullanlinnan Pietarinkadulta, jossa puuttuva liikennemerkki tarjosi vapaata pysäköintiä kymmenien metrien matkalle.

– Haluan auttaa ihmisiä ja tehdä liikenteestä sujuvampaa. Videoilla lisään ymmärrystä liikennemerkeistä ja kerron, mitä niiden merkinnät ja luvut oikeasti tarkoittavat. Vinkkien avulla ihmiset voivat välttää ongelmia ja säästyä pysäköintivirhemaksuilta. Autoilijat eivät välttämättä tiedä, että kahden tunnin paikan sijaan viereisellä kadulla saattaa olla esimerkiksi 24h-paikka.

Tilin ylläpitäjä ei halua esiintyä tässä jutussa omalla nimellään.

Helsingin kaupungin kunnallinen pysäköinninvalvoja Kaija Kossila tietää kanavan ja sen ylläpitäjän.

– Kyseessä ei ole kaupungin virallinen tiedotuskanava, Kossila kommentoi.

Autoilijoiden sakkoraivo yhä silmittömämpää – pysäköinninvalvoja Jukkaa on jahdattu puukkosahan kanssa: "Laskujeni mukaan kasvoilleni on syljetty kuusi kertaa"

Puhuva Parkkisakko -tilistä vastaava mies sanoo, että 24h-liikennemerkkiin liittyy yleinen harhaluulo. Jotkut ajattelevat, että 24 tarkoittaa samaa kuin 24/7 – eli paikalla voisi olla useita päiviä putkeen.

– Merkki tarkoittaa kuitenkin vain vuorokauden pysäköintiä, jonka jälkeen auto täytyy ajaa pois. Täytyy myös muistaa, että pelkkä pysäköintikiekon ajan siirtäminen ei riitä. Jos pysäköintiä halua jatkaa, auto täytyy siirtää toiseen paikkaan.

Nyt rapsahtaa yllättävä parkkisakko: tästä virheestä jaettiin kahden viikon aikana 474 maksulappua Helsingissä

Sähköautojen pysäköintiin liittyy yhä väärinkäsityksiä, joita Puhuva Parkkisakko mielellään oikoo.

– Osa luulee, että sähköauton voi pysäköidä latauspaikalle pidemmäksikin aikaa. Ne eivät ole pysäköintipaikkoja. Siinä saa olla vain sen aikaa, kun latauksen maksu on päällä. Paikat on tarkoitettu vain ladattaville autoille.

Puhuva Parkkisakko muistuttaa, että kanavalla annettuja vinkkejä voi käyttää omalla vastuulla. Esimerkiksi liikennemerkin paikkaa on voitu muuttaa videon tekemisen jälkeen tai bussipysäkki ottaa uudelleen käyttöön.

– Jos et ole varma, voiko johonkin pysäköidä, älä pysäköi. Yleinen neuvoni on, että katso aina minkä merkin vaikutusalueella olet. Yksi väärinpysäköity auto saattaa houkutella muita samaan ansaan.

Kaupungin pysäköinninvalvonnan lisäksi Puhuva Parkkisakko tekee videoita myös yksityisten pysäköinninvalvontafirmojen epäselvistä merkinnöistä.

"Voi säästää kymmeniä euroja päivässä" – Helsingin kantakaupungista on voinut tuurilla löytää ilmaisen parkkipaikan ja nyt porsaanreikä halutaan tukkia lopullisesti

Pitäisikö 80 euron parkkisakon olla kovempi, jos pysäköi suojatien eteen tai ratikan tukkeeksi? – Perheenisä Ville: "Voisi suhteuttaa henkilön omiin tuloihin"

Virolaisten tolkuttomaan väärinpysäköintiin tulossa rotia, kertoo Parkkipate – 15000 parkkisakosta jätetty maksamatta yli 90 prosenttia

Tämän tärkeän pysäköintisäännön unohtaminen näkyy jo liikenteessä – "Tästä seuraa todella vaarallisia tilanteita"

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Mainos: HotLips

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut