Helsinkiläisnuoret tekivät lyhytelokuvan kipeästä aiheesta – "Mieti jos sun mutsis näkis" sai juuri ensi-iltansa 

Mediassa paljon viime aikoina esillä ollutta grooming-ilmiötä käsittelevä lyhytelokuva sai ensi-iltansa perjantaina. Mieti jos sun mutsis näkis -elokuva julkaistiin Helsinki-kanavalla kello 14.

Elokuva kertoo Rikusta, joka joutuu ongelmiin hankkiessaan netistä kaveriporukalle alkoholia.

Lyhytelokuva käsittelee groomingia, jolla tarkoitetaan aikuisen tietoista toimintaa pyrkiä seksuaaliseen kontaktiin lapsen kanssa tai lapsen houkuttelua toimimaan seksuaalisella tavalla.

Elokuvan pituus on 19 minuuttia. Linkki Helsinki-kanavalle ja elokuvaan löytyy täältä.

Elokuva on vuonna 2019 RuutiBudjetin, nykyisen Nuortenbudjetin äänestyksessä rahoitusta saanut projekti, jossa ryhmä 13–17-vuotiaita nuoria on toteuttanut aihetta käsittelevän lyhytelokuvan. Projektin oli tarkoitus alkaa syksyllä 2020, mutta korona esti sen aloittamisen.

Mukaan kutsuttiin ryhmä vapaaehtoisia nuoria, jotka yhdessä toteuttivat käsikirjoituksen, näyttelemisen, musiikin, editoinnin ja kuvauksen. Projektin budjetti oli 20 000 euroa.

Rooleissa nähdään näyttelijä Tommi Korpela, Niko Teperi, Nora Schuller, Dulfigar Al Hello ja Aman Ali.

Groomingissa luottamuksellinen tunneside lapseen ja nuoreen rakennetaan vähitellen esimerkiksi verkkokeskustelujen kautta.

Elokuvan tärkeimpänä tavoitteena on estää groomingia. Video on tuotettu julkiseen käyttöön ja opetusmateriaaliksi.

Alle 18-vuotiaan houkuttelu seksuaalisiin tarkoituksiin on Suomessa laitonta. Jos epäilee, että lapseen kohdistuu groomingia, tulee tehdä ilmoitus suoraan poliisille.

Mikä grooming?

Grooming tarkoittaa lapsen houkuttelua seksuaalisiin tarkoituksiin.

Sen tavoitteena on kohdistaa lapseen seksuaaliväkivaltaa.

Groomingissa aikuisen tarkoituksena on houkutella lapsi tilanteeseen, jossa kohdistaa tähän seksuaaliväkivaltaa joko netissä, sen ulkopuolella tai molemmissa.

Grooming voi olla hyvinkin nopeasti etenevää viestittelyä, jossa groomingiin syyllistyvä aikuinen pyrkii saamaan lapsen toimimaan spontaanisti tilanteessa.

Joissain tapauksissa voi olla kyse yksittäisestä yhteydenotosta tai sen yrityksestä.

Groomaaja saattaa myös luoda lapseen luottamuksellisen suhteen ja vähitellen ujuttaa seksuaalissävytteistä sisältöä osaksi arkipäiväistä keskustelua.

Lähde: Pelastakaa lapset

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut