Tieto sodasta järkytti venäläissyntyistä Dariaa ja aiheutti myös häpeän tunteita – olo keveni kun hän keksi tavan voida auttaa: "Saatoin osoittaa tukeni heille"

Apu: Venäläissyntyinen Daria koki sodan syttymisestä myös häpeän tunteita. Mieliala parani, kun Daria huomasi voivansa auttaa ukrainalaisia.

Konkreettinen vapaaehtoistyö ukrainalaisten avustamiseksi helpottaa sodan aiheuttamaa ahdistusta, kertovat rahankeräystä Itäkeskuksessa hoitaneet Suomen Punaisen Ristin Itä-Helsingin osaston vapaaehtoiset, puheenjohtajapari Sanna Olli ja Judit Vikman sekä keräysjohtajapari Daria ja Denisa kertovat SPR:n tiedotteessa.

– Tieto sodan syttymisestä järkytti ensin, ja vähän sen jälkeen tunsin häpeää, venäläissyntyinen vapaaehtoinen Daria kertoo.

Häpeä on hieman helpottanut hänen tajuttuaan, ettei sota ole hänen vikansa.

– Sen jälkeen tunsin voimattomuutta, kun en tiennyt miten voisin auttaa sodan uhreja. Oloni helpottui hieman, kun huomasin SPR:n hakevan vapaaehtoisia keräämään rahaa ukrainalaisten tueksi. Saatoin osoittaa näin tukeni heille.

Daria sanoo myös yllättyneensä suomalaisten kollegoiden ja ystävien myötätunnon osoituksista.

– Pelkäsin, että kaikkia venäläisiä ruvettaisiin Suomessa vihaamaan. Nyt tajuan, etten ole yksin täällä, vaan minulla on ystäviä tukenani. Se tuo toivoa.

Pelkäsin, että kaikkia venäläisiä ruvettaisiin Suomessa vihaamaan.

SPR:n Itä-Helsingin osaston puheenjohtaja Sanna Olli toteaa sotauutisten nostavan tunteet helposti pintaan.

– Vapaaehtoisten pitää kuitenkin pystyä siirtämään tunteensa hetkeksi hyllylle ja keskittyä työhönsä, jossa he auttavat ihmisiä vielä suuremman hädän keskellä. Tämä tilanne on selvästi voimistanut yhteisöllisyyttä ja saanut ihmisten auttamisen halun heräämään.

Sanna muistuttaa Punaisen Ristin olevan puolueeton järjestö, joka ei etsi syyllisiä, vaan lievittää kaikkea inhimillistä kärsimystä.

– Joistakin tehtävistä on myös kyettävä luopumaan, jos henkinen kuormitus kasvaa liikaa. Itse en kahden pienen lapsen äitinä kykenisi keräämään rahaa ukrainalaisten tueksi, koska ajatukseni olisivat liikaa sodan jalkoihin jääneissä lapsissa. Siksi autan kulisseissa muissa tehtävissä.

Slovakialaistaustainen vapaaehtoinen Denisa kertoo tiedotteessa tuntevansa tilanteesta lähinnä hämmennystä, ja miettivänsä keinoja auttaa sodan uhreja.

– Minulla ei ole sukulaisia sen enempää Ukrainassa kuin Venäjälläkään, mutta kotimaani on aivan Ukrainan naapurissa. Jos olisin nyt siellä, auttaisin rajan yli sotaa pakenevia kaikin keinoin.

Denisa sanoo yllättyneensä siitä, miten voimakkaana ihmisten auttamisen halu on herännyt eri puolilla Eurooppaa.

– Ihmiset avaavat kotinsa pakolaisille, ja tarjoavat heille ruokaa ja vaatteita. Vaikka yhden ihmisen avustuspanos olisi hyvinkin pieni, siitä tulee merkittävä, kun suuri joukko ihmisiä osallistuu.

SPR:n Itä-Helsingin osaston toinen puheenjohtaja Judit Vikman sanoo, että päällimmäinen sodan synnyttämä ajatus on epäreiluus.

– Onneksi voi tehdä jotakin konkreettista sen sijaan että vain skrollaa uutisia epätoivoisena. Toiminta ihmisten keskellä tuo pientä toivon pilkahdusta tähän tilanteeseen.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut