Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Amerikkalaiset kysyvät nyt neuvoja, onko Suomeen enää turvallista matkustaa – Tommi Laitio: "En ole koskaan ollut tässä tilanteessa Helsingin suhteen"

Yhdysvaltalaiset ovat Ukrainan sodan myötä muuttuneet aiempaa epävarmemmiksi sen suhteen, onko Suomeen ja Helsinkiin ylipäätään enää turvallista matkustaa.

Asian on työssään kohdannut muun muassa Tommi Laitio, joka kertoo muutoksesta Facebook-päivityksessään.

Helsingin kaupungin kulttuurin ja vapaa-ajan toimialajohtaja Laitio nimitettiin viime vuonna fellow´ksi yhdysvaltalaisen Johns Hopkinsin yliopiston uuteen Bloomberg Center for Public Innovation -keskukseen Baltimoreen.

– Olen osana työtäni neuvonut erästä yhdysvaltalaista kaupunkia, joka haluaisi tulla Suomeen ja Helsinkiin ymmärtämään, miten mahdollisuuksien tasa-arvo näyttäytyy ihmisten, erityisesti lasten, arjessa, Laitio kirjoittaa.

Yhdysvaltojen ulkoministeriö kehottaa välttämään Suomeen matkustamista koronan vuoksi.

– Moni on kuitenkin viimeisten viikkojen aikana ruvennut empimään, onko Suomeen turvallista matkustaa Venäjän vuoksi. Suomi näkyy uutisten kartoissa jatkuvasti, Laitio mainitsee.

– Olen sanonut, että tällä hetkellä Suomeen matkustamiseen ei kohdistu koronan lisäksi muita virallisia turvallisuusrajoituksia, mutta en voi myöskään sanoa, että kaikki on muutaman kuukauden päästä ihan hyvin. Että ei huolta. En ole ollut koskaan tässä tilanteessa kotikaupunkini suhteen.

Laitio on myös keskustellut Yhdysvalloissa sijaitsevan toimistonsa siivoojan kanssa. Siivooja kysyi, kuinka hän voisi käydä töissä kohonneiden polttoainehintojen vuoksi.

– Hän sanoi, että kyllä meitä pieniä ihmisiä kuritetaan. Että meidän elämämme tehdään mahdottomaksi.

Itäisen suurvallan kansainvälistä oikeutta polkevan yksinvaltiaan nimi ei Laition mukaan tullut keskustelussa esille.

– Monella polttoaineen hintojen nousu ei yhdisty ulkopolitiikkaan. Kun polttoaineen hinta lähtee nousuun, politiikassa alkaa tapahtua hurjia asioita.