Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kymppiluokkia ei ensi syksynä enää perusteta – Tällainen koulutus tulee tilalle: "Jokaiselle tehdään henkilökohtainen opiskelusuunnitelma"

Koulutus: Muutos tuo ensi syksynä koulutuksia saman katon alle.

Ensi syksynä peruskoulun jälkeisissä niin sanotun nivelvaiheen koulutuksissa tapahtuu iso muutos.

Käyttöön otetaan Tuva- eli tutkintokoulutukseen valmentava koulutus, jossa yhdistyvät perusopetuksen lisäopetus eli kymppiluokka, lukioon valmistava koulutus maahanmuuttajille ja vieraskielisille (Luva) ja tutkintokoulutukseen valmentava koulutus (Valma). Kyseessä on uusi koulutusmuoto.

Parhaillaan meneillään olevassa yhteishaussa Tuva-koulutukseen hakeutuvat voivat hakea Stadin ammatti- ja aikuisopiston neljään toimipisteeseen. Paikat sijaitsevat Hattulantiellä, Ilkantiellä, Vilppulantiellä ja Kullervonkadulla. Yhteistyötä tehdään ensimmäistä kertaa myös kaikkien Helsingin kaupungin 14 lukion kanssa.

Ideana on se, että kaikki tutkintoon valmentavat koulutukset ovat saman katon alla.

– Koulutukset ovat olleet hajallaan eri paikoissa. Hyvänä puolena uudistuksessa on, että opiskelijoiden mahdollisuus kokeilla erilaisia juttuja. Aikaisemmin jos olit lukion valmentavassa koulutuksessa, niin sieltä ei ollut mahdollisuutta niin helposti lähteä valmentavaan koulutukseen, toteaa pedagoginen asiantuntija Sara Peltola Helsingin kasvatuksen ja koulutuksen toimialan kehittämispalveluista.

Stadin ammattiopiston Tuva-koulutuksen toimipisteitä on tulossa vielä 3–4 lisää. Paikoista kerrotaan myöhemmin.Koulutuksen tavoitteena on, että opiskelija saavuttaa opiskeluvalmiudet, joiden avulla hän voi hakeutua lukio-opetukseen tai ammatilliseen koulutukseen ja menestyä opinnoissa.

– Tästä muutoksesta hyötyvät eniten ne, jotka eivät tiedä, mitä haluaisivat tehdä ja miettivät vaihtoehtojaan sekä ne, jotka haluavat korottaa numeroitaan, tiivistää Peltola.

Entisten kymppiluokkalaisten ja peruskoulun päättötodistuksen numeroitaan korottavien lisäksi koulutukseen osallistuu yksi iso ryhmä, joka saattaa koostua jo selkeästi vanhemmista, usein maahanmuuttajataustaisista opiskelijoista.

– Se on porukka, joka tulee kohentamaan suomen kielen taitoaan eli S2-kieltä. Tämä tulee myös olemaan yksi iso ryhmä, sanoo Peltola.

Ensi syksynä uudistuvaan koulutukseen odotetaan noin 700 opiskelijaa. Yhteishaussa paikkoja on varattu 480. Loput ovat jatkuvan haun kautta tulevia opiskelijoita. Kasvatus- ja koulutuslautakunta käsitteli alkuviikolla Tuvan haku- ja valintaperusteita. Aloituspaikat täytetään ensisijaisesti yhteishaun kautta.

Koulutus kestää enintään lukuvuoden. Käytännössä opiskelijat saattavat olla koulutuksessa vain sen aikaa kuin tarve vaatii ja hakeutua sitten jatkokoulutukseen.

– Nivelvaiheen koulutukset ovat perinteisesti olleet liikkuvia. Kaikki ne, jotka tulevat kesällä yhteishaussa meille, eivät tule olemaan koko vuotta, Peltola kertoo.

Helsingin Uutiset kertoi aiemmin kymppiluokkien suosion romahtamisesta (HU 8.3.2020). Syitä ovat muun muassa lukioiden ja ammatillisten oppilaitosten aloituspaikkojen lisääminen sekä ammatilliseen koulutukseen valmentava Valma-koulutus. Tarvetta kymppiluokille on kuitenkin ollut.

Mutta sopiiko yksi malli kaikille? Mitä jos opiskelija ei tarvitse valmentavaa koulutusta, kuten esimerkiksi elämänhallinnan taitojen vahvistamista, vaan haluaa ainoastaan nostaa arvosanojaan?

– Se on mahdollista. Jokaiselle tehdään henkilökohtainen opiskelusuunnitelma. Mitä kukakin haluaa tehdä ja mikä järkevimmin vastaa omia tarpeita,vastaa Peltola.

Uutta ensi syksynä on myös se, että mukana on lukioon valmentava koulutus suomea äidinkielenään puhuville. Tuva-koulutuksen aikana nuori voi käydä kokeilemassa lukioelämää ja osallistua kursseille lukiossa. Mukaan on ensimmäistä kertaa lähtenyt kaikki Helsingin 14 lukiota. Aikaisemmin mukana on ollut vain Alppila ja Vuosaari.

– Tähän asti tällaista ei ole ollut. Nyt se avautuu kaikille mahdolliseksi. On hienoa, että kaikki lukiot ovat lähteneet mukaan.

Valmentavat opinnot tehdään alkuun Stadin ammattiopistossa. Sen jälkeen tehdään tutustumisjaksoja lukioon.

– Ensi vuosi tulee olemaan paljonkin pilottivuosi. Silloin näemme mikä toimii ja mikä ei.