Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Pelastuslaitoksen toimintavalmius Jätkäsaaressa parani – tällaisiin tehtäviin uutta kärkiyksikköä voidaan käyttää

Jätkäsaaren pelastusasemalla on aloittanut uusi kärkiyksikkö.

Kärkiyksiköllä on valmius vastata tehtäviin, joissa ei vaadita savusukellusvalmiutta. Näitä ovat esimerkiksi roskalaatikkopalot ja vastaavat pienet tulipalot, pienet öljyvahingot maa-alueella, pienet liikenneonnettomuudet, tietyt automaattisten paloilmoitinten aiheuttamat hälytykset, erilaiset onnettomuuksiin liittyvät tiedustelutehtävät osana isompaa lähtöä sekä ensihoitotehtävät.

Rakennuspalotilanteessa kärkiyksikköä voi ensimmäisenä kohteeseen ehtiessään vähentää tiedusteluun kuluvaa aikaa ja siten nopeuttaa tehokkaan pelastustoiminnan alkamista.

Kärkiyksikkö toimii aluksi kokeiluluonteisesti siihen asti, kunnes Konalan pelastusasema otetaan täysimittaisen käyttöön. Pelastuslaitos on aktiivisesti ja suunnitelman mukaisesti kehittänyt omaa toimintavalmiuttaan kaupungin pohjoisosissa.

Konalassa ja Kontulassa ovat kärkiyksikköasemat jo toiminnassa ja suunnitelman mukaan seuraavaksi edetään Tapanilan ja Vuosaaren alueille.

Erottajan pelastusyksikkö hoitaa vuodessa keskimäärin yli 1700 hälytystehtävää. Tällä tehtävämäärällä se on Helsingin pelastuslaitoksen eniten tehtäviä hoitava pelastusyksikkö ja Suomessakin kolmen kärjessä. Näin suuri tehtävämäärä aiheuttaa sen, että viereiset pelastusasemat ja niiden pelastusyksiköt paikkaavat usein Erottajan asemaa sen ollessa tehtävällä. Hälytystehtävien lisäksi paikkaamistarvetta syntyy pelastusyksikön harjoituksista johtuen.

Jätkäsaaren uuden yksikön seurauksena myös toimintavalmiusajat paranevat entisestään.

Yksikkö perustetaan kokeiluluonteisesti ja sen toiminnasta kerätään tietoa, jonka pohjalta voidaan tehdä päätöksiä valmiuden kehittämisestä Helsingin alueella.

Uuden kokeiluluonteisen kärkiyksikön perustaminen keskustaan ei vaikuta hidastavasti esimerkiksi Pohjois-Helsingin valmiuden kehittämiseen. Myös Suomenlinna miehitetään kesäksi aikaisempien suunnitelmien mukaisesti.

Kärkiyksiköitä on tällä hetkellä jo Konalan ja Kontulan väliaikaisilla pelastusasemilla.