Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vuosaaren purettavan lukion paikalle suunnitellaan uusi Kulttuurikortteli – Etätyöt vaikuttavat jopa asuntotuotantoon

Asuminen: Kulttuurikeskus Vuotalo on jäänyt auttamatta pieneksi. Jatkossa tanssi ja musiikki saavat lisää tilaa asuintalojen keskelle.

Vuosaaren uuteen keskustakortteliin aiotaan rakentaa runsaasti asuin- ja liiketiloja – ja lisäksi myös kohentaa lasten ja nuorten taideopetuksen mahdollisuuksia.

Tarkoituksena on, että Helsingin kaupunki vuokraa 500 neliön kokoisia tiloja niiden valmistuttua etenkin kuva- ja mediataide-, musiikki-, sirkus-, tanssi- ja teatterialojen käyttöön.

Vuotalon vieressä sijaitsevan niin sanotun Kulttuurikorttelin rakentaminen on tarkoitus toteuttaa kilpailullisen neuvottelumenettelyn kautta. Kilpailun tavoitteena on luoda Vuosaaren Kulttuurikorttelille toteutussuunnitelma ja valita toteuttaja. Kaupunkiympäristölautakunta käsitteli ehdotusta kilpailun järjestämisestä kokouksessaan tiistaina.

– Kulttuurikeskus Vuotalon tilat eivät vastaa kasvavan kaupunginosan tarpeita, joten nyt on ilahduttavaa, että lapset ja nuoret saavat lisää harrastusmahdollisuuksia, arvioi Vuosaaren keskustan kaupunkisuunnittelua ohjaava arkkitehti Petri Leppälä.

Leppälän mukaan hanke on edennyt hyvin, ja etenkin vuorovaikutus Vuosaaren asukkaiden kanssa on ollut positiivista.

Osa kilpailutehtävää on se, että Vuosaaressa saavutettaisiin mahdollisimman suuri työpaikkamäärä ja että toiminnot olisivat monipuolisia.

Kulttuurikortteliin on tarkoitus saada asuinrakennusoikeutta kaikkiaan noin 28 000 kerrosneliötä. Hankkeeseen kuuluu sääntö, jonka mukaan asuntopinta-alasta enintään puolet tulee vuokra-asumiskäyttöön.

Korona-aikana yhä useampi on tehnyt etätöitä kotona ja tämä on tuonut haasteita myös asumiseen. Todennäköistä on, että monen helsinkiläisen kohdalla etätyöt jatkuvat ainakin osittain, niinpä kodeissa tarvitaan myös tilaa toimistokalusteille.

– Viime vuodet ovat osoittaneet sen, että ylitehostetut asunneliöt vastaavat huonosti etätyön tuomia tarpeita. Se kyllä näkyy tulevaisuudessa myös asuntotuotannossa, Leppälä arvioi.

Tulevassa Kulttuurikorttelissa sijaitsee entinen Vuosaaren lukion rakennus, joka puretaan, kun uuden korttelin rakentaminen alkaa.

Kilpailun ensimmäisen vaiheen ehdotukset tulee toimittaa elokuun loppuun mennessä.

Kilpailun toiseen vaiheeseen kaupunki valitsee enintään kolme kilpailijaa. Toisessa vaiheessa kilpailijat laativat kaupungin edustajien kanssa tarkemman projektisuunnitelman ja tekevät hintatarjouksen suunnitelmansa toteuttamisesta.

Tavoitteena on, että kilpailun voittaja selviäisi keväällä 2023. Alustavan arvion mukaan korttelin rakentaminen voisi alkaa vuonna 2025.

Vuosaaren keskustan alueen täydennysrakentaminen on ajankohtaista myös läheisessä Mosaiikkikorttelissa, johon kaupunki on kaavoittamassa asuntoja ja liiketiloja.

Muun muassa Mosaiikkikorttelia ja Urheilutalon laajentamista koskeva asemakaavamuutosehdotus on nähtävillä 30.3–28.4.