Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vältä nämä virheet kun aloitat juoksuharrastuksen – esimerkiksi kenkien valinnassa pätee yllättävä kellonaikasääntö

Juoksu: Kevät sulattaa tiet ja polut, ja kohta on aika kaivaa kaapista lenkkitossut. Kysyimme asiantuntijalta vinkit aloittelijalle ja konkarille. Juoksulenkkarit on paras ostaa iltapäivisin.

Juokseminen koukuttaa nopeasti. Aloittelevan juoksija kannattaa silti pitää järki päässä.

Personal trainer ja juoksuvalmentaja Minna Syvälä tietää mitä on juokseminen. Entinen kilpajuoksija jakaa nyt oppejaan niin kokeneelle kuin kokemattomalle juoksijalle.

Jos viimekertaisesta lenkistä on kulunut tovi, kannattaa aloittaa maltilla. Liika hötkyily ei tee muuta kuin tappaa innostumisen nopeasti.

– Alleviivaan kärsivällisyyttä. Suurin riski on juosta liian lujaa tai liian usein omaan kuntotasoon nähden.

Juokseminen ei aina ole helppoa eikä mukavaa. Mutta parhaimmillaan se on erittäin antoisaa. Nopeasti katsottuna verkosta löytyy lukematon määrä erilaista juoksuvalmennusta.

Yleisesti tunnustetaan, että juoksu tai hölkkä on yksi tehokkaimmista tavoista ylläpitää tai kehittää kuntoaan.

 – Ihan alkuun kannattaa asettaa itselle jokin pieni tavoite. Tähtää vaikka siihen, että pystyt jonkin ajan kuluttua juoksemaan puolen tunnin lenkin.

Aloitteleva juoksija voi lenkkeillä aluksi kävelemällä.

– Kävely–juoksu–kävely-malli on hyvä ja turvallinen. Äkkiseltään juoksun aloittaminen saattaa tuntua inhottavalta ja paikat voivat tulla kipeiksi.

Juoksutyylejä on erilaisia. Syvälän mukaan ei kannata miettiä liikaa, askeltaako kantapää vai päkiä edellä. Tärkeämpää on, että askelkontaktin paikka maassa osuu oikeaan kohtaan.

– Juoksemissa tulee iskutusta jaloille. Olennaista on mihin paine tulee. Vältä liian pitkiä askeleita. Askeleen olisi hyvä osua maahan lantion alla.

Juoksujalkineita on joka lähtöön. Kokenut juoksija kehottaa menemään jalkineostoksille iltapäivällä.

– Kokeile monenlaisia kenkiä. Valitse sellaiset, jotka tuntuvat hyviltä. Iltapäivällä jalka on vähän turvonnut, silloin on paras aika käydä kokeilemassa juoksujalkineita. Yleisin virhe on ostaa liian pienet tossut.

Suomi on pullollaan erilaisia juoksutapahtumia. On ratajuoksua, maratonia, ultrajuoksua, extremeä ja polkujuoksua. Juoksemisen konkari voi hakea haastetta poluilta.

– Itse siirryin muutama vuosi sitten enemmän polkujuoksun pariin. Ratajuoksu jäi. Rakastan luonnossa juoksemista.

Syvälä antaa myös ravintovalmennusta. Hänen mukaansa lenkkeilyn aloittajan kannattaa tutustua perinteisiin suomalaisiin ravintosuosituksiin.

Päivän aikana pitää syödä säännöllisesti ja monipuolisesti sekä muistaa kasvikset ja hyvälaatuiset hiilihydraatit ja proteiinit.

– Suositus on, että viimeisestä isommasta ateriasta olisi kulunut neljä tuntia ennen lenkille lähtöä. Kannattaa myös välttää kuitupitoisia tuotteita ennen lenkkiä. Hyvä helposti sulava välipala kuten vaikka banaani tai jogurtti toimii mainiosti, Syvälä ohjeistaa.

Juokseminen tuo hyvinvointia ja kestävyyttä arkeen. Juoksu on helppo ja halpa laji aloittaa. Siinä kehittyy nopeasti, kunhan harjoittelu on säännöllistä.

– Arki on ihmisille tänä päivänä kovin kuluttavaa. Juokseminen antaa hyvää vastapainoa vaikka työelämän paineille, Syvälä vinkkaa.