Saako Helsingissä enää aitoa pyttipannua? – tämä annos on klassikko, tarjolla myös todellinen luksusversio

Ravintola Kolmen Kruunun sisustus on säilynyt lähes ennallaan vuodesta 1952. Talo on vielä vanhempi: 1920-luvulta. Arvokkaan sisustuksensa lisäksi paikka on kuuluisa klassikkoruokalajeistaan, kuten silakoista, lihapullista ja pyttipannusta.

Kortteliravintoloiden aatelia!

Pyttipannu tehdään valikoiduista perunoista, ja juuri nyt valinta osuu italialaisiin uuden sadon perunoihin. Ei makkaraa, vaan kinkkua, joka on ollut Votkinin palvikinkkua niin pitkään kuin miesmuistia riittää. Lautasannoksen kurkut ovat Veljesten kurkkuja Perniöstä. Ne eivät sisällä etikkaa eivätkä sokeria, vaan ne on valmistettu perinteisellä maitohappokäymisellä. Nämä ovat yksityiskohtia, joita voi vain maistellen ihailla.

Kullankeltainen rapea paistos tuodaan pöytään kuumana. Pieniin ja makeisiin perunoihin tulee pyöreyttä niin makuun kuin silmäniloksi. Annoksen kruunaa paistettu muna.

Helsingissä pyttipannun fiinimpää versiota, Rydbergin pihviä, jota myös pyttipannujen kuninkaaksi tituleerataan, tarjoavat Taka-Töölön Messenius ja keskustan Strindberg.

Ehdottomasti kananmuna päälle.

Vähiin ovat käyneet pyttipannuravintolat sen jälkeen kun ruokakulttuurivaikuttaja Christer Lindgren julkaisi Pyttipannu-kirjansa (Otava 2006). Hannu Konttisen kuvittamaa ratkiriemukasta kirjaa löytää yhä sopuhintaan divareista ja kirppareilta.

Tätä ravintolaa hehkutetaan "lihansyöjien paratiisiksi" – nämä 4 latinopaikkaa täytyy kokea Helsingissä

Mikä olisi nykypäivän moderni versio pyttipannusta, silloisen kirjan reseptiikasta vastannut Kim Palhus?

Pyttipannu, kuten myös Rydbergin pihvi, ovat kotoutuneet meille Ruotsista. Palhus on toiminut Pohjoismaisen ruoan lähettiläänä Suomessa, nyt hän on johtajana Restelin tapahtumaravintoloissa. Siksi hän on oikea henkilö vastaamaan:

– Ilmastopyttipannu, Palhus vastaa.

Ja mitä siihen tulee?

– Frex-perunaa, sipulia, porkkanaa ja härkäpapusuikaleita.

– Paistetaan kotimaisessa rypsiöljyssä rapeaksi – ei liian kypsäksi. Ehdottomasti kananmuna päälle.

Joko kävit? Suomiräppärin firma avaa ravintoloita nyt kovalla tahdilla – "Alkaa olla Helsinki täynnä"

Myös munia saa ilmastoystävällisenä frexinä.

Hän muistuttaa, että kun kuitenkin pitää ajatellaan lihansyöjiä, niin sitten kananpoikaa.

– Jos makkaraa pitää olla, niin silloin broilerinakki.

Palhus uskoo pyttipannun come backiin, jos se saadaan nykyistä kevyemmäksi ilman äijä- ja krapularuokamainetta.

Nämä 7 ravintolaa tulevat Helsingin burger-festareille – mukana New Yorkissa toimiva ketju

Perinteinen ruokalaji on aina kiinnostanut myös gastronomeja. Helsingin vanhojen keittiömestarien parissa liikkui takavuosina tämä tarina. Olipa se tosi tai ei, se on hyvä:

Modernin eurooppalaisen keittiön ”isä” Auguste Escoffier piipahti Suomessa 1800-1900-lukujen vaihteessa. Hän oli pysähtynyt Helsinkiin matkalla Pietarin hovista varsinaiselle työpaikalleen Lontoon Savoy-hotelliin. Odotellessaan seuraavaa höyrylaivavuoroa Englantiin hän yöpyi Kämpissä.

Tarinan mukaan kokkien kuningas ja kuninkaiden kokki aiheutti jännitystä keittiössä.

Kerrotaan, että Escoffier olisikin valinnut Kämpin ranskalaisten herkkujen sijaan illalliseksi pyttipannun. Tällä hän mittasi paikan laatutason ja maan ruokakulttuurin.

"Festarit pilasivat sen maineen" – keittiömestari jyrähtää suomalaisten suosikkiruoan puolesta

Tiesitkö tästä Olympiastadionin salaisuudesta, joka yllättää monet stadilaisetkin: "Mitä, onko siellä joku sellainen?"

Joko kävit? Suomiräppärin firma avaa ravintoloita nyt kovalla tahdilla – "Alkaa olla Helsinki täynnä"

500 000 myytyä makkaraa – ja se ei silti ole tämän perinteisen snägärin suosituin tuote

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut