Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

FBI:n jättioperaatio ja törkeät raiskaukset täyttivät Vantaan vankilan sellit äärimmilleen – alaikäisten määrässä oleellinen muutos

Tutkintavankien määrä on merkittävässä kasvussa Etelä-Suomessa.

Syynä tähän on muun muassa kansainvälinen Greenlight-huumeoperaatio, joka ylettyi myös Pohjoismaihin. Siinä oli mukana muun muassa Yhdysvaltain liittovaltion poliisin FBI. Koko Suomessa operaation myötä vangittiin jopa sata epäiltyä.

– Lisäksi on ollut useampia törkeitä raiskausrikoksia. Korona-aikana on ollut useita törkeitä ryöstörikoksia, joissa huumevelkoja on menty perimään asuntoihin. Käräjäoikeus on pyrkinyt käsittelemään näitä tehokkaammin, sanoo käräjätuomari Petteri Plosila Helsingin käräjäoikeudesta.

Vantaan 185-paikkaisessa vankilassa oli viime viikon perjantaina 194 vankia.

– Käytännössä tilanahtaus tarkoittaa asuttamisen tiivistämistä, ne sellit joissa voidaan majoitta kahta vankia otetaan kokonaisuudessaan käyttöön. Pääsääntöisesti pyrimme majoittamaan vangit yksin omaan selliinsä. Vankila pyrkii myös siirtämään vankeja yhteistyössä eteenpäin toisiin vankiloihin Jokelaan, Riihimäkeen ja Helsinkiin. Vankipaikkojen määrä on kuitenkin haasteellinen myös muissa yksiköissä, sanoo Vantaan vankilan johtaja Tommi Saarinen.

Vankilan tulee ottaa vastaan kaikki tutkintavangiksi määrätyt vangit.

Viikoittain vankilaan tulee poliisin tuomana 10–30 uutta tutkintavankia. Toki tutkintavankeudesta myös vapaudutaan joten vankivirtaumaa on myös ulospäin.

Talvella 2021 nuoria tutkintavankeja oli ennätyksellisen paljon. Syynä olivat muun muassa alaikäisten raa’at väkivaltarikokset.

– Vantaan osalta nuorten ja alaikäisten tutkintavankien määrä on oleellisesti pienentynyt vuoden takaisesta. Nuorten ja alaikäisten määrä on nyt 20 joista kolme on alaikäistä tutkintavankia.